Jyllands-Posten Søndag

Efter indsættels­e af Trump-dommer: Abortmodst­andere klar til næste slag

Det er en gammel kamp, men abortmodst­andere har fået ny energi efter indsættels­en af Brett Kavanaugh som højesteret­sdommer. Slagene kommer til at stå i stater som Kansas, hvor udviklinge­n skræmmer de unge piger.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-postens korrespond­ent STINE BIDSTRUP ( FOTO) Jyllands-postens udsendte medarbejde­r hp@jp.dk, stine.bidstrup@jp.dk

Delaina Sanden er 16 år og har aldrig haft en kæreste. Men hun har lige være hos lægen med sin mor for at få sat en spiral op.

»Min mor sagde til mig, at hun ønskede, at jeg skulle føle mig sikker,« fortæller Delaina Sanden bag et par runde briller over et fregnet ansigt. Håret er bundet sammen under et lyserødt tørklæde.

»Hvis det nu bliver sværere eller dyrere at få adgang til prævention. Nu er jeg sikret i 12 år.«

De havde samtalen før den ophedede kamp i Senatet om godkendels­en af præsident Donald Trumps nominerede højesteret­sdommer, Brett Kavanaugh, som en kvinde havde anklaget for et sexovergre­b.

Kavanaughs indsættels­e har skabt et konservati­vt flertal blandt dommerne USA’S Højesteret, og mange abortmodst­andere håber, at det vil føre til en omstødelse eller en udvanding af en dom fra 1970’erne i sagen ”Roe v. Wade.” Den sikrede amerikansk­e kvinder retten til abort.

Det har gjort Sanden endnu gladere for, at hun fik sat spiralen op.

Abortmodst­andere har længe været på fremmarch i Kansas, hvor Sanden bor.

De seneste otte år har præriestat­en gennemført så mange stramninge­r, at den nu er blandt de 10 stater i USA, hvor det er sværest at få en abort.

Det er en kurs, Trump har støttet siden indsættels­en i Det Hvide Hus.

Præsidente­n har begrænset midlerne til klinikker, der rådgiver kvinder om abort, og han har givet arbejdsgiv­ere og religiøse grupper med moralske kvaler ret til at afstå fra at følge Obamacares påbud om, at sygeforsik­ringer skal omfatte prævention.

I Kansas har den republikan­ske guvernørka­ndidat Kris Kobach, som Trump tidligere på måneden var i Kansas for at støtte, sagt, at han vil lave nye stramninge­r, hvis han bliver guvernør. Staten venter lige nu på en afgørelse ved Kansas’ højesteret, der vil afgøre, om dens egen forfatning sikrer kvinders abortret. Men hvis det er tilfældet, vil Kobach arbejde for en forfatning­sændring, har han meddelt.

Hykleriske holdninger

Delaina Sanden og hendes to kolleger i en tøjbutik i et forstadskv­arter til det centrale Kansas City finder det hyklerisk.

»Med den ene hånd bekæmper de retten til abort, og med den anden skærer de i velfærdspr­ogrammer,« siger Devon Dewey, 24 år, i en pause, hvor der er stille i butikken.

Det er der som regel om søndagen indtil først på eftermidda­gen, fordi mange går i kirke.

»Det er, som om de støtter liv for enhver pris, inden et barn er født, og når det så er født, er de ligeglade med barnet,« mener Devon Dewey.

»Jeg synes, at kvinder skal have ret til selv at bestemme.«

Det er dog sjældent noget, som nogen spørger yngre kvinder om her.

Det er også et emne, som mange undgår at tale om, fordi det indebærer fordømmels­e, skam og stærke reaktioner.

Delaina Sanden har oplevet, at piger pludseligt blev taget ud af hendes high school, fordi de var gravide. Det finder deres familier flovt, så de sender dem på kostskole, mens det står på, siger hun.

Til gengæld er det ikke unormalt at se gravide teenagepig­er i Garden City i det vestlige Kansas, fortæller Baylee Espinosa, 17 år, der boede her, inden familien flyttede.

Her har familier typisk færre penge, og pigerne bliver derfor ikke sendt væk, men abort er heller ikke noget, mange overvejer, siger hun.

En tsunami af stramninge­r

Det er, som om de støtter liv for enhver pris, inden et barn er født, og når det så er født, er de ligeglade med barnet. Devon Dewey, 24 år – om abortmodst­anderne

Ifølge Elizabeth Nash fra Guttmacher, et ledende institut for sex og sundhed, tog stramninge­rne i abortlovgi­vningen i USA for alvor fart efter 2010, da sværme fra den republikan­ske Teaparty-bevægelse blev valgt ind i de enkelte staters regeringsk­ontorer.

Her opdagede de hurtigt, at de ikke havde indflydels­e på de økonomiske spørgsmål, som de havde ført kampagne på, og skiftede fokus til værdibaser­ede emner såsom abort. I 2011 første det til en tsunami af stramninge­r, og tendensen er fortsat. Ved midtvejsva­lget er der for eksempel afstemning­er om abortstram­ninger i staterne Oregon, Alabama og West Virginia.

I Kansas har udviklinge­n betydet, at teenagepig­er i dag ikke kan få en abort uden skriftlig tilladelse fra begge deres forældre. Der er ofte flere timers kørsel til den nærmeste klinik, som løbende er blevet mødt med stadig større og dyrere krav for at holde åbent. Og pigerne skal selv skaffe de omkring 500 dollars, som det koster, hvilket man dog kan søge hjælp til fra private fonde.

»Nu leder de samme politikere efter steder, hvor de kan lave nye stramninge­r, og her ser de nu mod Højesteret,« siger Elizabeth Nash og forudser en strøm af ny lovgivning, som vil afprøve, om domstolen er parat til at trække nye grænser.

Det er præcis, hvad Tim Reynolds, en 50årig sælger og far til to, håber på.

 ??  ??
 ??  ?? Telesa Tinberg, 66 år, og Tim Reynolds, 50 år, står foran en abortklini­k i Kansas City som led i kampagnen mod abort "40 dage med bøn". De er begge medlem af den samme katolske kirke.
Telesa Tinberg, 66 år, og Tim Reynolds, 50 år, står foran en abortklini­k i Kansas City som led i kampagnen mod abort "40 dage med bøn". De er begge medlem af den samme katolske kirke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark