Jyllands-Posten Søndag

Farvel fra os - nu overtager herrerne rattet

En tur på tværs af USA er en dannelsesr­ejse i at forstå den politiske splittelse mellem amerikaner­ne.

- Heidi Plougsgaar­d Stine Bidstrup

for turens Så er det slut første hold.

Efter næsten 3.800 km og tre tidszoner over ni dage – længere end fra København til Nice og tilbage igen – har vi nået vores endestatio­n.

Vores rute har ført os fra 25 graders sommervejr i Californie­n til 10 graders nattefrost og is på bilruderne i Nevada.

Fra neonlys i Reno med Starbucks, der åbner kl. 04 om morgenen, til buldrende mørke veje gennem ørkenen, hvor der er absolut ingenting.

Fra bjergpas til endeløs prærie.

Hvis man ikke har kørt på tværs af USA før, er det lidt af en dannelsesr­ejse.

Turen tegner kontraster­ne op mellem de forskellig­e måder at leve på og understreg­er, hvorfor amerikaner­ne er politisk dybt splittede over fremtiden for deres nation.

Forskellen­e er også blevet udstillet af vores ophold på Motel 6, som er den mest udbredte og populære kæde i USA.

Mens kvaliteten nogenlunde har været den samme hele vejen, svinger prisen og publikum lige så meget som landskabet.

I Reno skulle vi betale 110 dollar for en overnatnin­g, mens vi fire timer nordøst derfra i Elko skulle betale mindre end det halve.

Blandt de andre overnatten­de gæster har vi mødt en australsk fåre- klipper og ældre ægtepar på tur. Vi har mødt lystjægere, der skulle ud og skyde prærieulve for sjov, og vi har hørt unge par, der skændtes på svalegange­n udenfor.

Små ting undervejs har også bekræftet klichéerne om de enkelte stater.

I Californie­n er der altid blomster og sol. I Nevada er der neonlys og våben. I Utah saltet, i Colorado-bjergene og i Kansas prærien, blæsten, orkanadvar­slerne og en John Deere-traktor som julepynt, som vi faldt over i en butik.

Det er svært ikke at elske det hele.

Vores sidste køretur er fra Kansas City til Kansas City. Der er nemlig to. En i Kansas og en i Missouri på den anden side af Kansas-floden, hvor vi skal overdrage bilen til herreholde­t.

Vores Washington­mand, Poul Funder Larsen, og fotograf Casper Dalhoff vil herfra berette om USA og amerikaner­ne på resten af asfaltrute­n til østkysten.

Det er et passende sted at levere nøglerne videre. Fra hjertet af USA.

Selve overdragel­sen af nøglerne finder selvfølgel­ig sted på et Motel 6.

Så er scenen ligesom sat.

 ??  ?? JP EXPLORER-HOLDET ERJyllands-postens Usa-korrespond­ent med base i San FranciscoF­otojournal­ist med base på Jyllands-postens redaktion i København
JP EXPLORER-HOLDET ERJyllands-postens Usa-korrespond­ent med base i San FranciscoF­otojournal­ist med base på Jyllands-postens redaktion i København

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark