Jyllands-Posten Søndag

SERGIO BUSQUETS

- Karriere

forsimplet billede, der skygger for hans enorme fodboldmæs­sige kvaliteter. Det mener den mangeårige fodboldrep­orter for

TV3 Luna Christofi.

»Det er rigtigt, at han til tider falder for let. Men der er en grund til, at Guardiola ikke blinkede med øjnene, da han rykkede ham op på førstehold­et. Hans spilforstå­else er simpelthen eminent. Og så er han en mester i at eksekvere, hvad trænerne vil have. Når man som Barcelona spiller med mange korte aflevering­er, er der brug for en til at holde orden. Og det er Sergio Busquets,« siger Luna Christofi, der betegner Busquets som en »tinsoldat, klubben altid kan stole på.«

Ifølge Luna Christofi, der er bosiddende i Spanien, skal man opleve Busquets live på stadion for at forstå hans enorme betydning for Barcelonas spil.

»Det er svært at indfange hans kvaliteter i én enkelt spilsekven­s. I de langsomme gengivelse­r på tv ser man som regel kun målchancer­ne, eller når Messi afdribler tre mand. Men de situatione­r opstår ofte, fordi Busquets med sin placerings­evne og fodboldint­elligens skaber plads til de andre,« forklarer hun.

Last man standing

Busquets’ rolle har ændret sig, efter at først Xavi og siden Iniesta har forladt Barcelona. Afgangen af de to kreative kræfter har nemlig givet ham mere plads til at vise sine of- 30 år. Født i Sabadell, Catalonien.

Søn af den tidligere Barcelonam­ålmand Carles Busquets.

Position: Defensiv midtbanesp­iller. Klub:

2007-2008 Barcelona B (25 kampe, 2 mål).

2008- Barcelona A

(494 kampe, 13 mål).

Landshold:

2008-2009 Spanien U21 (3 kampe, 1 mål)

2009- Spanien

(109 kampe, 2 mål). fensive kvaliteter frem. Det mener journalist og tv-kommentato­r Morten Glinvad, der har dækket spansk fodbold siden 2005.

»På Barcelonas midtbane er det efterhånde­n kun Busquets, der holder fast i de gamle tråde fra Guardiolas tid. Det er ham, der gør, at spillet ikke er helt uigenkende­ligt. Ligesom Xavi og Iniesta er han ekstremt boldsikker og aldrig bange for at modtage bolden med to mand i ryggen. Modsat mange andre defensive midtbanesp­illere kan han også tænke fremadrett­et – og den side af sit spil har han nu fået mere plads til at udfolde,« siger han.

Med Busquets som både oprydder og igangsætte­r er hans værdi for holdet blevet forøget, mener Morten Glinvad.

»Hvis man går et par sæsoner tilbage, da Barcelona ikke vandt ligaen, så hang det i høj grad sammen med, at Busquets havde en af sine sjældne formkriser. Der så man med al tydelighed, hvor meget det forplanter sig til resten af Barcelonas spil, når han ikke er på toppen. Det samme sker, når han slet ikke er med. Som i sidste måneds 1-1 kamp mod Athletic Bilbao, hvor både Busquets og Messi startede på bænken. Folk snakkede om ”Messi-dependenci­a”, afhængighe­den af Messi. Men kampen viste også, hvordan Barcelona lider uden Busquets til at organisere spillet.«

Topti

Sergio Busquets, der i september fornyede sin kontrakt frem til 2023 med en frikøbskla­usul på svimlende 3,7 mia. kr., er ikke et navn, der bliver trukket op af hatten til fodboldens prisuddeli­nger. Som oftest er han end ikke at finde blandt de sidste 30 kandidater til Ballon d’or, prisen som årets europæiske fodboldspi­ller. Det skyldes, mener Morten Glinvad, at han fokuserer på at sætte de andre på holdet i scene.

»Hans opgave er først og fremmest at skabe plads og orden, så de andre spillere kan lyse op. Den rolle giver dog sjældent den store anerkendel­se. Men hvis du spørger mig, befinder han sig – når han er bedst – i topti i verden. Og når vi snakker Barcelona, kan jeg ikke se, hvem i verden der skulle kunne udfylde rollen som defensiv midtbanesp­iller bedre end ham,« siger han.

Hvad er hans svagheder?

»Han kan blive udfordret på sin fart, især hvis han skiftede til et hold, hvor man ikke vil have bolden og kombinere. Men så længe han spiller i Barcelona, er det svært at få øje på hans svagheder. Her har han aldrig levet på sin hurtighed. Kun den, han har i hovedet,« siger Morten Glinvad, der mener, at Busquets har mindst to-tre år tilbage på højeste plan.

Barcelona tager i eftermidda­g kl. 16.15 imod Real Madrid til sæsonens første El Clásico på et udsolgt Camp Nou. I fraværet af den skadede Messi bærer Busquets anførerbin­det.

Den dag, han ikke spiller mere, vil man finde ud af, hvor vigtig han er for det her hold. Hans placerings­evne er fantastisk. Både med og uden bolden. Michael Laudrup - under Barcelonas midtugekam­p mod Inter i Champions League. Kilde: TV3+ Han gør altid det der. Jeg har set situatione­n på TV. Han holder sig for ansigtet, så kigger han på dommeren – forfærdeli­g opførsel. Thiago Motta - efter en Champions League-kamp mellem Barcelona og Inter i 2010, hvor Motta blev udvist - og dermed missede finalen - som følge af Busquets' dramatiske reaktion på at være blevet strejfet i ansigtet af italienere­n. Kilde: The Telegraph Hans opgave er først og fremmest at skabe plads og orden, så de andre spillere kan lyse op. Den rolle giver dog sjældent den store anerkendel­se. Morten Glinvad, tv-kommentato­r

 ?? FOTO: AP ?? Sergio Busquets er den tilbagetru­kne midtbanesp­iller, der rydder op og binder kæderne sammen.
FOTO: AP Sergio Busquets er den tilbagetru­kne midtbanesp­iller, der rydder op og binder kæderne sammen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark