Jyllands-Posten Søndag

HÅNDSKRIFT­EN I KUNSTEN

-

de, der skrev rev noter i hånden hånden, forstod og huskede undervisni­ngen bedre.

Fordi de skrev langsommer­e, var de nødsaget til at prioritere stoffet anderledes end deres medstudere­nde, der kunne notere mere ordret.

Fremover kan studerende måske forene de to måder at tage notater på. Den første digitale papirtable­t, remarkable, har nemlig set dagens lys. En tablet, hvor brugerne kan tegne og notere i frihånd, sågar med en indbygget lyd af en kuglepen, der kører henover et papir:

»Den nye tablet er udtryk for, at markedet fornemmer, at vi ikke er færdige med manuel intelligen­s. Markedet har en klar forestilli­ng om, at man kan bruge pen og papir til noget, og at det er værd at investere i at få tilbage. Måske er det en erkendelse af, vi ikke er færdige med håndskrift­en, men at den måske skal gøres relevant på andre måder i 2018,« siger Christian Mosbæk Johannesse­n.

For den digitale udvikling åbner også nye døre for nemmere og hurtigere kommunikat­ion. Den holdning deler mange af stemmerne i Vibeke Rønsbos bog. Mange hilser digitalise­ringen velkommen, mens andre giver udtryk for, at de er ligeglade med, at håndskrift­en er på vej ud.

»De kommende generation­er har ingen erfaring med en verden uden computere. De Kun Kunstner nst Vibeke Rønsbo har fra 201 2012-2018 2arbejdet med et kun kunstproje­kt, st der skal være vidnesb nesbyrd by om, hvad danskerne tæn tænker nk om den digitale udvikling go og håndskrift­ens afvikling.

Arb Arbejdet ej er mundet ud i bogen ”Bre ”Brevstemme­r”, ev der har samlet hån håndskrevn­e ds breve fra danskere i he hele le landet og i alle aldre.

Des Desuden sud har projektet ført til to udst udstilling­er. til ”How to Remind” sam samlede mle 3.000 håndskrevn­e sed sedler le over fem år. Udstilling­en best bestod to derudover af 427 flaskepost poster te med håndskrevn­e sedler, der sk skulle kastes i havet. Indtil vide videre ere er fire af dem fundet.

Uds Udstilling­en sti ”Who” skabte kun kunstneren st i samarbejde med kom komponiste­n mp Filip Johan Arnestad stad. d. 120 gamle tastaturer og højt højtalere ta dannede et værk med lyde lyden en af tasternes klapren. kommer til at være fløjtende ligeglade me med håndskrift­ens udvikling,« siger Christian Mosbæk Johannesse­n.

Et værktøj for de få

Men er håndskrift­ens dommedag virkelig nær, eller skal den blot finde en ny plads i en verden af computerta­staturer? Både Vibeke Rønsbo og Dorit Aagaard peger på, at den fremover i højere grad vil være forbeholdt de få: »Jeg tror måske, man vender tilbage til, at det at skrive i hånden er for særligt udvalgte, der vælger at blive ved med det. Men jeg synes stadig, det betyder noget, at man kan sætte sit tegn i verden,« siger Vibeke Rønsbo.

Dorit Aagaard deler den opfattelse, men mener, man bør være forsigtig med at tale om en decideret afvikling. Derimod tror hun godt, interessen for håndskrift­en kan genopstå på nye måder i fremtiden:

»Håndskrift­en bliver noget mere eksklusivt. Det bliver noget særligt at modtage håndskreve­t brev fremover, fordi det kræver en ekstra ulejlighed,« siger hun.

Spørger man Christian Mosbæk, er håndskrift­en fremtid i høj grad afhængig af, hvad den politiske vilje er.

»På sigt vil der måske være nogle, der slet ikke kommer til at skrive i hånden, mens andre vil holde fast i det kulturhist­oriske element i håndskrift­en.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark