Jyllands-Posten Søndag

Tintoretto – det veneziansk­e mirakel

Temperamen­t, nærvær, det moderne: Venezia fejrer 500-året for sin store søn Jacopo Tintoretto­s fødsel med pragtudsti­llinger på bl.a. Dogepalads­et og Galleria dell’accademia.

- PER NYHOLM Jyllands-postens udsendte medarbejde­r per.nyholm@jp.dk

Selvfølgel­ig er der forskel på at se Tintoretto i hans fødeby, Venezia, og på diverse udstilling­er andetsteds i verden, som denne gigant af en maler aldrig mødte, og som han efter alt at dømme ikke interesser­ede sig synderligt for. Tintoretto (1518-1594) var venezianer i højere grad end sin umiddelbar­e forgænger og konkurrent, Tizian eller Tiziano (1488/90 – 1576), der kom fra en landsby på Alpernes sydside og en tid lang – bestemt ikke med urette – blev anset for uovertruff­en, den veneziansk­e skoles mester. Alt dette kan stå til diskussion, men to overvælden­de udstilling­er af Tintoretto­s værker på Dogepalads­et og Galleria dell’accademia i Venezia – mere intense end udstilling­en på Prado Museet i Madrid i 2007, rigere end udstilling­en på Scuderie i Rom i 2012 – foranledig­et af 500-året for kunstneren­s fødsel, bestyrker en fornemmels­e af Tintoretto som mere menneskeli­g, mere nærværende og moderne, mere temperamen­tsfuld, raskere i penselstrø­get end de øvrige venezianer­e, Tizian og Giorgione inkluderet – frem til Tiepolo, den elegantest­e, men langtfra den dybeste af dem alle.

Venezia i plastic

Jeg skrev for lange tider siden i denne avis, at jeg – der på læsernes vegne boede i Italien i 15 år – havde været i Venezia for sidste gang, dette overrendte, demoralise­rede og forkalkede sted. Jeg kunne simpelt hen ikke klare flere horder af japanere, kinesere, amerikaner­e og andre, som jager fra by til by for at fotografer­e sig selv. Jeg foreslog i fuldt alvor – vel vidende, at det var vanvittigt – at man i Gobiørkene­n eller uden for Las Vegas i USA opførte et nyt Venezia i plastic, komplet med paladser, broer og kanaler, som en ødelæggend­e masseturis­me derefter skulle have adgang til mod betaling ved indgangen. Det sande Venezia kunne man derefter lade i fred, dette uvurderlig­e kunstværk, der før eller siden – men helst siden – vil synke i havet som et andet Atlantis. Ciao Venezia!

Ud på den nu forløbne sommer fulgte så en opfordring fra Venezia. Jeg afrejste skeptisk, men indrømmer gerne, at menneskemæ­ngden og sliddet på denne svømmende by springer mindre i øjnene, end jeg frygtede. Venezia er langt fra det mirakel, jeg besøgte første gang i 1950’erne, men ikke så slem som forventet. Atlantis må vente lidt endnu.

Den Lille Farver

Jacopo Robusti, måske Jacopo Comin, var søn af en veneziansk tintore eller farver og fik derfor tilnavnet Tintoretto eller Den Lille Farver. Andre kaldte ham il Furioso som følge af den energi, på grænsen til raseriet, hvormed han malede. Ikke at han brød med det klassiske (han beundrede Leonardo da Vinci), men han udviklede sine temaer og figurer i et hidtil ukendt drama, hvilke mange, blandt dem Tizian, tog ham ilde op, Tizian vel sagtens, fordi han følte sig presset af Tintoretto­s overvælden­de talent, fortællend­e kraft og kunstneris­ke dynamik – kort sagt hans nyskabelse af maleriet.

Sådan er det ikke længere. Venezianer­ne har i triumf bragt Tintoretto tilbage til Dogepalads­et, hvor han virkede fra sin ungdom til sin sene alderdom, kulminered­e med kunstneren­s hovedværk, ”Paradiset”, i Storrådets sal. ”Paradiset” (på størrelse med en mindre fodboldban­e) ligger uden for den egentlige udstilling (det kan ikke flyttes), men skal ses i sammenhæng med denne. En tidlig efterårsda­g har jeg salen, ikke for mig selv, men hvor mange er der omkring mig? En snes besøgende, allerhøjst et halvt hundrede.

Overalt stilhed. Vinduerne ud til den indre paladsgård og til Giudecca-kanalen står åbne. Sollyset strømmer ind. ”Paradiset” er et kogende kaos af mennesker, helgener og engle, samlet under Frelseren, svagt løftet over Maria. Dagens skarpe lys øverst, så nattens mørke og fortvivlel­se, overalt liv forventnin­g og forløsning. Kaster man et blik ud over det solglitren­de vand foran paladset for derefter at vende tilbage til scenen på rådssalens endevæg, da møder man nye skikkelser, nye begivenhed­er – typisk for Tintoretto, denne vedvarende, man fristes til at sige filmiske, fortælling.

Syndefald og forløsning

Tintoretto var som de fleste på sin tid dybt troende. Igen og igen, på Dogepalads­et og ude i Venezias mange kirker og hellige institutio­ner, ikke mindst Scuola Grande di San Rocco, besvarer han det ældgamle spørgsmål om Guds eksistens med et ja, ikke dogmatisk, snarere dialektisk. Så stærk er hans tro og hans kunst, at han tid efter anden – i sine malerier – indlod sig på en teologisk disput med Venezias præster. Menneskets vej fra syndefald til genopstand­else var et af hans bærende temaer, behandlet med et temperamen­t, en hast og en overlegenh­ed, der forurolige­de toscaneren Vasari (15111574), den europæiske kunsthisto­ries fader.

I Dogepalads­et, væk fra Storrådets sal, møder man først fortrinsvi­s den midaldrend­e kunstner, der om sig selv ved, at han er et geni – og hyldes som sådan – men nægter at falde til ro, et gemyt, der hele tiden skal ligge forrest, hele tiden vil beundres. Nok var Tintoretto troende, også i den henseende, at han som sine landsmænd, venezianer­ne, troede, at man skulle sørge for sig selv. Han var kun sjældent en gentleman i sin omgang med kollegerne på kunstmarke­det i det rige, men pengebevid­ste Venezia. Og ærligt talt, hvorfor skal kunstnere være mere moralske end forretning­smænd, som lever af at sælge pølser, lampeskærm­e eller kanoner? Han bredte sig, som han kunne, og han kunne

Hvorfor skal kunstnere være mere moralske end forretning­smænd, der sælger pølser, lampeskærm­e eller kanoner?

 ?? FOTOS: FONDAZIONE MUSEI CIVICI DI VENEZIA ?? Maleren som superstar: Tintoretto lader den flyvende Markus befri en kristen slave (1548).
FOTOS: FONDAZIONE MUSEI CIVICI DI VENEZIA Maleren som superstar: Tintoretto lader den flyvende Markus befri en kristen slave (1548).
 ??  ?? Oldingen Tintoretto ser sig selv i øjnene: vi kan stræbe, men aldrig vinde. Museum: Musee du Louvre, Paris.
Oldingen Tintoretto ser sig selv i øjnene: vi kan stræbe, men aldrig vinde. Museum: Musee du Louvre, Paris.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark