Jyllands-Posten Søndag

Så er der dømt jubelår i Châteauneu­f-du-pape

Køb, køb, køb, det må være valgsproge­t, når det gælder pavevinen anno 2016.

- NIELS LILLELUND Jyllands-postens udsendte medarbejde­r lillelund@jp.dk

Næst efter amarone, så er châteauneu­f-du-pape danskernes yndlingsvi­n, når der skal være fest – f.eks. til jul.

Vintervin er det jo under alle omstændigh­eder, selv om man sagtens kan drikke det på en lun septemberd­ag i selve byen Châteauneu­fdu-pape, f.eks. ved et bord på den nye pop op-restaurant La Table des Vignerons, for der sker helt klart noget i byen og i området som sådan. I efterårssæ­sonen formelig vrimler det med velsituere­de turister af typen uden børn, og byen, hvor paven havde sit sommerslot, er mere vivant end længe.

Måske beruses man også ved tanken om årgang 2016. Det er et fantastisk år, hvor det næsten ikke har kunnet lade sig gøre at lave dårlig vin.

Vinene er rige, men dog balancered­e og ganske elegante, og de er markant bedre end i den rigtig gode årgang 2015, hvor tanninen var barskere. Den skal man vente på, her er den moden og venlig som vinene i det hele taget; mange af bønderne hernede sammenlign­er årgangen med 1990.

Store dele af Frankrig led under frosten i 2016, men i Châteauneu­f-du-pape kunne man glæde sig over køligt, tørt vejr og en solrig august. Grenache, som klarede sig godt i 2015, klarede sig endnu bedre i 2016, og en god grenache-høst er og bliver conditio sine qua non for en god årgang i det sydlige Rhône. 2016 var heller ikke helt så varm som 2015, hvad der mærkes i balancen, som er suveræn over hele linjen.

Et comeback?

Det er godt nyt for en vintype, der har været en smule under pres. Ser man på auktionspr­iserne, så er interessen for de gammeldags bulderbass­evine, som Robert Parker og hans elever elsker så højt, ikke overvælden­de; priserne stiger på gamle vine, det gælder især bourgogne, og det er populært blandt tidens purister at rynke på næsen ad châteauneu­f-du-pape.

Der bliver imidlertid ikke stunder til at lægge ansigtet i al for kritiske folder, når det gælder 2016.

Et besøg i den lokale vinbutik, der fører næsten alt fra området, afslører, at de bedste faktisk rives væk. Der er virkelig hype om årgangen.

Nedenfor ses et udvalg af de vine, der er nået frem på det danske marked, men jeg har haft lejlighed til at smage op mod 200 vine, og der er virkelig langt mellem skuffelser­ne. De varme sommerdage blev fulgt af svalende kølige nætter, og når man ved det, er det lige før, at man kan smage det.

Under alle omstændigh­eder kan man købe neuf 2016 næsten i blinde, og det er jo ikke så tit, man kan sige det om en årgang. Mange af de gode Côte-duRhône-vine har i øvrigt også haft et godt år – og sælges til langt mere menneskeli­ge priser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark