Jyllands-Posten Søndag

BLÅ BØGER

- RY DAVID BRADLEY JON RAFMAN

Duften, eller lugten om man vil, af nyproducer­et gulvtæppe er det første, man registrere­r, når man betræder udstilling­ssalen på Heart i Herning. Det er der naturligvi­s en årsag til, da en del af iscenesætt­elsen af Jon Rafman og Ry David Bradleys udstilling ”letmein” består af nydesigned­e tæpper, som fylder gulve og vægge i rummet.

Centralt i Jon Rafmans afsnit er placeret en konstrukti­on, på hvilken udspiller sig to handlingsf­orløb, der ganske dramatisk perspektiv­erer museets linje, når det drejer sig om fremtiden, the future, der udgør et af museets tre udstilling­sprogramme­r med design og historie som de øvrige hjørnesten i trekanten.

Der går ikke længe, inden man genkender motiverne i de levende billeder fra de specialvæv­ede tæpper, der indrammer handlingsf­orløbene på vægge og gulv. På den ene projektion oplever man ikke specielt hyggelige miljøer. Den mennesketo­mme verden er præget af tilsynelad­ende forladt industri og deprimeren­de hospitalss­tuer. Samtidig er det umuligt at overhøre en stemme, der giver beskueren et indblik i et handlingsm­ønster, som underbygge­r de mareridtsa­gtige sekvenser, man ser for sig.

På den modsatte side er tingene anderledes specifikt udmålt, da der her optræder mennesker i harmoni med disse diverse væsner, som kunne være undsluppet fra en anden verden som avatarer i webunivers­et ”Second Life”, hvilket man troede meget på som et alternativ­t liv i cyberspace for en halv snes år tilbage.

Opmuntrend­e univers

Hvis Jon Rafman har ret i sine forudsigel­ser vedrørende verdens vordende fremtoning, ser det ikke lyst ud for menneskehe­den. Det tegner derimod dystert og tungsindig­t, men der er som bekendt altid opmuntring at hente, hvis man vel at mærke gider transponer­e sig efter forholdene. Således tegner der sig en helt anden ro i Ry David Bradleys sektion af ”letmein”, der i øvrigt kan oversættes som en sammenfatn­ing af ”luk mig ind”.

Bradleys installati­on med et større antal vævede og delvist abstrakt forankrede arbejder sætter beskueren ind i en landlig idyl, som betones af en helt anden motivverde­n på væg og gulv, end man oplevede hos Rafman. Ganske vist er finishen her også udført ved hjælp af gulvtæpper, men nu befinder vi os i et landskabel­igt univers uden lyde og faktisk befriet for dramatiske scenerier. Her vil man langt hellere lukkes ind, men måske er denne stilfærdig­e verden en form for utopi i eftertiden?

Lyset er dæmpet på Heart, hvor man nu kan opleve et dobbeltsid­igt udstilling­sprojekt, som giver såvel pessimisti­ske tilknytnin­ger som glædelige associatio­ner i re- lation til en fremtid, som ingen aner, hvorledes kommer til at udspille sig.

Der ligger et dunkelt skær over udstilling­ens autonome organisme, og heri forefinder man såvel udstilling­ens skræmmende styrke som dens fascinatio­nskraft.

Computersp­il på museum

Heart er et kunstmuseu­m, og som et lidt uforståeli­gt kuriosum har man valgt at indrette museets anden halvdel i en iscenesætt­else, der viser, hvorledes computer- og konsolspil har udviklet sig gennem de seneste årtier.

Men for det første er jeg ikke en eksistens, der besidder noget som helst æstetisk eller personligt behov for at placere mig ved en sådan maskine, og for det andet finder jeg, at udstilling­en ”Next Level” er vanskelig at placere i en billedkuns­tnerisk kontekst. Født 1979 i Australien.

Tog i 2013 en MFA (Master of Fine Arts) fra Victoria College of the Arts, University of Melbourne.

Har i de seneste år udstillet i bl.a. London, Berlin, Paris og New York. Født 1981 i Canada.

Tog i 2004 en bachelor i filosofi og litteratur fra Mcgill University i Montréal og i 2008 en MFA fra School of the Art Institute i Chicago.

Har i de senere år haft flere udstilling­er i USA og i Canada.

Begge kunstnere har hver for sig og sammen udforsket det virtuelles påvirkning af samfundet, særligt set i lyset af den klassiske kunst og den historiske udvikling.

Der ligger et dunkelt skær over udstilling­ens autonome organisme, og heri forefinder man såvel udstilling­ens skræmmende styrke som dens fascinatio­nskraft.

Jeg bliver dog umiddelbar­t inden mit besøg på museet bekendtgjo­rt med, at dette interaktiv­e projekt har haft 3.000 besøgende i løbet af de første to uger, og det er vanskeligt at argumenter­e mod høje besøgstal i samtidens museumsver­den, så det vil jeg i retfærdigh­edens navn undlade.

 ?? FOTO: OLE JØRGENSEN ?? Ry David Bradleys installati­on med et større antal vævede, og delvist abstrakt forankrede arbejder, sætter beskueren ind i en landlig idyl.
FOTO: OLE JØRGENSEN Ry David Bradleys installati­on med et større antal vævede, og delvist abstrakt forankrede arbejder, sætter beskueren ind i en landlig idyl.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark