Jyllands-Posten Søndag

En opvækst i skyggen af krig og hemmelighe­der

Iben Mondrup trækker på dele af sin farfars historie som ledende modstandsm­and i Vendsyssel, når hun lader brødrene Poul og Jens bevæge sig op igennem den nyere danmarkshi­storie med fortidens hemmelighe­der i ryggen.

- IBEN MONDRUP HENRIETTE BACHER LIND kultur@jp.dk

ROMAN

VI ER BRØDRE

550 sider, 299,95 kr. Gyldendal Litteratur­historien er fuld af berømte brødrepar, der rivalisere­r og konkurrere­r om forældregu­nst og arv. Den tætte, familiære relation gi- ver anledning til opslidende opgør, indædt misundelse og intrigante ambitioner og er således guf for ethvert plot.

Brødreparr­et som litterær konstellat­ion rummer ganske enkelt sprængstof til det helt store drama. Hvis man altså udnytter det.

Det gør Iben Mondrup ikke i sin fyldige roman om brødrene Poul og Jens. I stedet har hun skrevet en dobbelt udviklings­roman om to karakterer, som nok tørner sammen, men uden at det har den store indflydels­e på hverken fortællete­mpo eller handlingsf­orløb. Det er en skam.

Mørke fortielser

Der er ellers nok at strides om, for brødrenes barndom er præget af mørke fortielser omkring farens engagement i modstandsb­evægelsen i det nordjyske under Anden Verdenskri­g. Var han, den respektere­de politimand, en helt, som alle siger?

Ingen siger ligeud, hvorfor faren en gang imellem har brug for alenetid. Der falder et stikord, mest rosende, i ny og næ, og resten må børnene gætte sig til, bl.a. gennem moderens uberegneli­ge humørsving­ninger.

Poul er den udfarende storebror, der stikker til søs, så snart han er 15 år. Jens er den intellektu­elle lillebror, der med få afstikkere følger den slagne uddannelse­svej.

De forelsker sig – men ikke i den samme pige, hvilket kunne have skabt lidt spænding bliver svigtet, forelsker sig igen, bliver gift og får børn og bliver, som årene går, mere ens, end de var som børn.

Genkendeli­ge figurer

Poul og Jens er to genkendeli­ge og ret almindelig­e drenge, som bliver til mænd, i takt med at velfærdsst­aten bliver opfundet og udviklet. Igennem deres og de andre personers dialoger får vi indtryk af samfundsfo­rhol- dene og det politiske klima, som de færdes i op igennem 1950’erne, 60’erne og 70’erne. Poul flirter med socialisme­n, mens Jens forholder sig mere neutralt.

”Vi er brødre” er først og fremmest en krønike om at vokse op i efterkrigs­tidens Danmark med et hav af hemmelighe­der bag sig og alle muligheder foran sig. Det er et interessan­t udgangspun­kt, som appellerer til de fleste, men det er alligevel svært at opbygge et tæt tilhørsfor­hold til de to brødre og for alvor blive engageret i deres kærestesor­ger og forældrefr­ustratione­r, længsler og skuffelser.

Man mangler i den grad et gnistrende sammenstød mellem den ældste og den yngste, rebellen og den dydige; man savner en skarp konfrontat­ion, som kunne have sendt sine forurolige­nde spor bagud og givet det jævnt strømmende narrativ nogle overrasken­de bump og hak på vejen.

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? Forfatter Iben Mondrup er aktuel med efterkrigs­romanen ”Vi er brødre” om de to brødre Poul og Jens.
FOTO: STINE RASMUSSEN Forfatter Iben Mondrup er aktuel med efterkrigs­romanen ”Vi er brødre” om de to brødre Poul og Jens.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark