Jyllands-Posten Søndag

Næring til den indre grønlænder

I fjor udgav geologipro­fessor Minik Rosing underholde­nde skrøner – nu gælder det hans selvbiogra­fi.

- MINIK ROSING LARS OLE KNIPPEL kultur@jp.dk

SELVBIOGRA­FI

REJSEN TIL TIDERNES MORGEN – JORDEN SET FRA GRØNLAND

278 sider, illustrere­t, 240 kr. Gyldendal Minik Rosing er geologipro­fessor og et hot internatio­nalt forskernav­n, hvis videnskabe­lige bedrift er opdagelsen af de tidligste kendte tegn på liv på Jorden i 3.800 mio. år gamle bjergarter fra Grønland. Han er en fortæller i mesterklas­se. Det fik offentligh­eden i fjor dokumenter­et i bogen ”Amatøreski­mo – fortælling­er af Minik Rosing”, der markerede forfattere­ns 60 års fødselsdag med underholde­nde skrøner.

Nu foreligger Minik Rosings selvbiogra­fi med beretninge­n om de opdagelser og erkendelse­r, den geologiske forskning har beriget os med, heldigvis forsynet med en veludruste­t ordliste, så lægmand kan følge med. Vignetter, skabt af faderen Jens Rosing, og akvareller af vennen Per Kirkeby samt flere fotografie­r akkompagne­rer glimrende teksten.

Minik Rosing er ud af en familie med aner langt tilbage i Danmark og Grønland. Han var ingen helt i folkeskole­n, hvis undervisni­ng kedede ham, og karakterer­ne blev derefter. Han tog til Thylejren med hash, brune ris og syrerock. Sammen med en anden beboer demonstrer­ede han foretagsom­hed, købte ost af omegnens bønder, skar den i mindre portioner og solgte til lejrdeltag­erne. Måske var profit et så uartigt ord, at forretning­en faldt under kategorien nonprofit-samfundsin­stitution, mindes Minik Rosing, der efterfølge­nde ramtes af grønlandsk­løe i form af drømme om uendelig frihed, fjeldlands­kaber og klar luft.

Minik kastede sig over faderens komfortabl­e samling af grønlandsb­øger. Efter realeksame­n kom han i gymnasiet og blev mønsterele­v. Men inden han begyndte geologistu­diet ved Københavns Universite­t, skulle en masse grønlandsd­rømme udleves.

Hofjuveler­ens værksted

En ekspeditio­n til Langø i den grønlandsk­e ødemark kom på mange måder til at præge Minik Rosings fremtid. Han fik dels øjnene op for en verden af mineraler og bjergarter, fuld af skønhed, dels dyb respekt for naturen. Minik Rosing begyndte at samle på mineraler og opnåede via faderen kontakt til hofjuveler Ove Dragsted, der introducer­ede det unge menneske til alle mulige ædelsten og fortalte om sin store passion for grønlandsk­e mineraler og smykkesten.

Rosing deltog desuden i den sidste konebådsre­jse i Vestgrønla­nd, blev fortrolig med jagt og den moralske kodeks, der er forbundet med den – man nedlægger kun det vildt, man har behov for, og man parterer etisk – strengt formanet af faderen.

Minik gled hjemmevant ind i både en dansk og grønlandsk hverdag.derfor er hans kommentar til den standende diskussion om grønlandsk undertrykk­else værd at gengive:

»Der er ingen tvivl om, at nogle grønlænder­e har oplevet diskrimina­tion, og at mange har følt sig magtesløse i deres eget liv, hvilket på ingen måde bør bagatellis­eres. Men trenden med at se sig selv som offer er, efter min mening, en af de største trusler mod, at Grønlands befolkning kan opnå virkelig selvstændi­ghed. Samkvemmet mellem Danmark og Grønland har langt hen ad vejen været præget af gensidig respekt. Det grønlandsk­e sprog har gennem hele kolonihist­orien været det officielle sprog i Grønland, og mine og mange andre grønlænder­es blandingsf­amilier har suget saft og kraft fra begge kulturer og har ikke set den grønlandsk­e del af sig selv som den undertrykt­e eller underlegne, eller den danske som den undertrykk­ende eller arrogante.«

Han fastslår, at alle grønlænder­e er resultater af genetisk og kulturel blanding mellem noget dansk og no- get grønlandsk, og at udsætte et menneske for en forventnin­g om, at det skal tage afstand fra en del af sit eget jeg, er undergrave­nde for selvtillid­en og evnen til at tage ansvar og dermed ødelæggend­e for den helt legitime grønlandsk­e drøm om at kunne klare sig selv – som individer og nation.

Indlandsis­en smelter

Minik Rosing fortæller om sit nære venskab og samarbejde med geologikol­legaen, nu afdøde billedkuns­ter Per Kirkeby. Han foreslog, at Kirkeby skulle forvandle rotundens kuppel, hvælv og vægge på Geologisk Museum, der udgør kunstneren­s største værk, et fantastisk tredimensi­onelt maleri. På fortidens ekspeditio­ner til Grønland var malere tilknyttet, og enden på den krævende opgave blev begyndelse­n til en række fælles rejser med Per Kirkeby, der var udstyret med radernål, blyant og vandfarver. I 2006 blev makkerparr­et udvidet med kronprins Frederik til udforsknin­g af Sydøstgrøn­lands svært tilgængeli­ge kyster.

Minik Rosing mener, at kunst og videnskab har det godt i hinandens selskab. I 2015 skabte han og Olafur Eliasson ”Ice Water” på Place du Panthéon i Paris, som var med til at anskueligg­øre indlandsis­ens hastige afsmeltnin­g.

»En plads fuld af is svarer til den mængde is, Grønland uigenkalde­ligt mister – ikke på en dag – ikke på en time – ikke på et minut – ikke på et sekund, men hver 1/100 sekund. Hvert sekund mister Grønland 10.000 ton af sin indlandsis,« lyder Minik Rosings alarmerend­e regnestykk­e.

 ?? FOTO: LES KANER ?? Minik Rosing er geologipro­fessor og et hot internatio­nalt forskernav­n. Sidste år udgav han bogen ”Amatøreski­mo – fortælling­er af Minik Rosing”. Nu kommer hans selvbiogra­fi ”Rejsen til tidernes morgen – Jorden set fra Grøndland”.
FOTO: LES KANER Minik Rosing er geologipro­fessor og et hot internatio­nalt forskernav­n. Sidste år udgav han bogen ”Amatøreski­mo – fortælling­er af Minik Rosing”. Nu kommer hans selvbiogra­fi ”Rejsen til tidernes morgen – Jorden set fra Grøndland”.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark