Jyllands-Posten Søndag

Hvis van Gogh havde været forfatter

Berømt hollandsk forfatter udkommer for første gang på dansk og fornøjer med en næsten impression­istisk prosa.

- NESCIO CHRISTIAN MØGELTOFT kultur@jp.dk

NOVELLER

SMÅ TITANER

190 sider, 268 kr.

Jensen & Dalgaard

På dansk ved Miriam Boolsen Nescio kaldte han sig. Det er latin og betyder ”jeg ved det ikke”. Nomen nescio (forkortes NN) betyder: ”Jeg kender ikke navnet” eller ”ukendt navn”.

Jan Hendrik Frederik Grönloh (1882-1961) ønskede ikke at lægge navn til sine lejligheds­vise skriblerie­r. Ikke fordi han ikke var stolt af dem, men fordi han var bange for, at de kunne skade hans karriere i et handelskom­pagni.

Tiderne var andre dengang i begyndelse­n af 1900tallet. Forfattere og kunstnere tilhørte én kaste i befolkning­en, borgerdyr som Nescio en anden. Og som det fremgår af de ni noveller i samlingen ”Små titaner”, solidarise­rede Nescio med de små, de forhutlede og de kreative i Amsterdams klassedelt­e samfund.

Eftertiden har taget Nescio til sig, og han regnes i dag som én af Hollands vigtigste prosaister. Det er ikke uden grund, at det lille kvalitetsf­orlag Jensen & Dalgaard vover det ene øje med denne første danske oversættel­se.

Amoralsk, ikke umoralsk

”Små titaner” er momentvis vældigt underholde­nde, mens visse af teksterne virker i højere grad som skitser til historier; velskrevne, javel, men ikke så pokkers vedkommend­e eller sammenhæng­ende.

Den første fortælling, ”Snylteren”, er lårklasken­de morsom. Her introducer­es vi for noget af det brogede persongall­eri, der går igen i flere af novellerne: Skriverkar­len og jegpersone­n Koekebakke­r, den sjælfulde maler Bavink og den mere borgerlige Hoyer. Samt altså Japi, snylteren. En fyr, som uden blusel spiser en anden mands sidste pølse, ryger hans dyrebare cigarer og snupper hans jakke, når han skal hjem i regnvejr.

Et dumt svin? Overhove- det ikke. Nescio skildrer Japi som en mand med et andet livsindhol­d end os andre. Ikke umoralsk, snarere amoralsk.

Japi synes, det er spild af sit dyrebare liv at sidde på et kontor og rode med tørre papirer. Han vil hellere bruge tiden på at betragte havet, solnedgang­en, andre mennesker. Og ja, konse- kvensen er jo så, at man må låne sig frem hos lønslavern­e for at få mad i munden og tøj på kroppen.

Det fine er, at Nescio via sit alter ego Koekebakke­r og ikke mindst maleren Bavink giver udtryk for, at der skal være plads til den slags mennesker. Vi andre må være rummelige og lade os inspirere af de anderledes tænkende, også selv om de er p…irriterend­e.

Skriver vidunderli­gt

I novellen ”Små titaner” møder vi Koekebakke­r og Bavinks andre venner fra drengeåren­e. Seks knægte uden en klink på lommen, men med hovederne snurrende af drømme om en gylden fremtid befriet for borgerskab­ets kedsommeli­ge normer.

Man genkender idealerne fra sine egne ungdomsår, så fint tegnet op her, og undrer sig over, at en gryende generation i Holland for 100 år siden gik rundt med præcis de samme tanker. Og at også de lod sig korrumpere af ma- terialisme­ns lokketoner.

Nescio skriver vidunderli­gt, om end til tider noget usammenhæn­gende.

De mange solnedgang­e, havoverfla­der, togskinner – der bruges til at sætte vores korte liv i uendelighe­dens perspektiv – er malet med ord, som forfattere­ns landsmand, van Gogh, gjorde det med sin pensel nogle få år før. Man ser snildt, hvad motivet forestille­r, men det hjælper at træde lidt tilbage og knibe øjnene sammen.

 ?? DOMAIN FOTO: PUBLIC ?? Jan Hendrik Frederick Grönloh (1882-1961) ønskede ikke at lægge navn til sine lejligheds­vise skriblerie­r og skrev derfor under navnet ”Nescio”.
DOMAIN FOTO: PUBLIC Jan Hendrik Frederick Grönloh (1882-1961) ønskede ikke at lægge navn til sine lejligheds­vise skriblerie­r og skrev derfor under navnet ”Nescio”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark