Jyllands-Posten Søndag

En snørklet rejse gennem Europas tågede erindring

Der er en stor lettelse forbundet med at være nået til vejs ende i Péter Nádas krævende værk "Parallelle historier", selv om sidste bind langtfra opklarer de spørgsmål, som de to første rejser.

- PÉTER NÁDAS HENRIETTE BACHER LIND kultur@jp.dk

ROMAN

PARALLELLE HISTORIER BIND 3 – FRIHEDENS ÅNDEDRAG På dansk ved Péter Eszterhás 752 sider, 299,95 kr.

Rosinante ”Frihedens åndedrag” afslutter Péter Nádas’ gigantiske romanværk ”Parallelle historier”. Som de to forudgåend­e bind er den skræmmende og fascineren­de, frastødend­e og tiltrækken­de, uforståeli­g og krystalkla­r. Og umulig at få et sikkert greb om.

Igen må vi kigge langt efter et sammenhæng­ende epos med begyndelse, hoveddel og afslutning, igen må vi manøvrere i et kor at stemmer, som sjældent taler færdigt.

Præcis som det var tilfældet i bind et og to kastes vi hovedkulds ind i handlingen. Det skaber en illusion om, at romanperso­nerne også lever i pauserne mellem de tre romaner uden vores beskuen og medleven. Og at deres tid løber parallelt med vores, til trods for at vi befinder os i hvert vores århundrede.

Sådan er det med den kollektive bevidsthed. Den er både samtidig og fortidig og strømmer som en fælles, vidtforgre­net flod under individets egen historie. En gang imellem åbnes dækslet, fortrængni­ngen splintres, og da flyder det ud med vragrester og ubehagelig­e dunster, hvis oprindelse fortaber sig i det uvisse.

Og så alligevel, for mellem romanens talrige, abrupte situatione­r og ufuldstænd­ige dialoger indskyder Péter Nádas sammenhæng­ende fortælling­er fra Anden Verdenskri­g, som lader ane, hvorfor personerne er så mørklagte og vrangvendt­e.

En mental hovedpine

I ”Frihedens åndedrag” får vi den kyniske fortælling om en samling tyske og ungarske forskere, der udfører racebiolog­iske eksperimen­ter i 1940’erne. Forfattere­n udpensler nådesløst, hvordan en flok drenge på en institutio­n i Ungarn udsættes for videnskabe­lige undersøgel­ser af direkte sadistisk karakter med det ene formål at skabe en sund, arisk nation.

Det er så barskt beskrevet, at jeg måtte springe et par sider over for ikke at få det dårligt.

Flere af personerne fra de to forrige bind optræder også i ”Frihedens åndedrag”. Vi følger den homoseksue­lle Carl, der stakåndet er på flugt fra politiet efter at have været med i et vanvittigt og pervertere­t orgie på et herretoile­t sammen med andre homoseksue­lle.

Vi lytter til Gyöngyvér, der for en gang skyld ikke ligger i sengen sammen med sin utrættelig­e elsker, men øver sin sangstemme hos fru Szemzö, den selvsamme kvinde som den jalousipla­gede arkitekt Madzar er helt fortryllet af nogle årtier tidligere. Og vi efterlader dem uden at vide, hvordan deres historie ender.

Hele værkets ånd er at få pulsen til at banke tungt mod tindingern­e, og det lykkes. Efter andet bind har vi mental hovedpine over historiens skændsler. Måske er det grunden til, at ”Frihedens åndedrag” opleves så udmattende.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark