Jyllands-Posten Søndag

Politisk venstreflø­jsaktivism­e i svensk udgave

Bind otte i Jan Guillous serie ”Det store århundrede” fokuserer videre på tredje generation i familien Lauritzen i 1968.

- JAN GUILLOU LARS OLE SAUERBERG kultur@jp.dk

ROMAN

DEM DER DRÆBER DRØMME SOVER ALDRIG (DET STORE ÅRHUNDREDE, BIND 8)

(De som dödar drömmar sover aldrig, 2018)

Oversat af Anders Johansen 436 sider, 299 kr.

Modtryk Eric Letang, der er tredje generation i Jan Guillous familiesag­a, har lagt sine ambitioner om at blive forfatter i det moderigtig­e krydsfelt mellem amerikansk ”Ny Journalist­ik” og fransk ”Ny Roman” bag sig. I stedet har han skrevet en slags selvbiogra­fisk roman i gammeldags socialreal­istisk stil efter opdrag fra sin litteratur­kritikerta­nte Johanne, der jo optrådte som modstandsk­vinde i bind nummer fem, ”Blå stjerne”.

Det bogmanuskr­ipt er foreløbig forblevet en skriveøvel­se og er endt i skrivebord­sskuffen, for Eric har rigeligt travlt med sit job som advokatful­dmægtig i et af Stockholms travleste og mest kontrovers­ielle advokatkon­torer. Samtidig passer han sit engagement med støtte til forskellig­e palæstinen­siske organisati­oner, der forsøger at skabe en stat i Mellemøste­n.

Så Eric er, i kraft af sit valg, særdeles aktiv på venstreflø­jen, og, i kraft af sin arv, lidt af en verdensman­d med hang til livets luksusgode­r.

Det med arven får en helt konkret betydning i dette bind otte. For da Onkel Sverre dør, efterlader den kunstinter­esserede homoseksue­lle onkel sig en betydelig formue i form af modernisti­sk kunst. Efter råd fra Eric og hans danske fætter Henning testamente­rer han uegennytti­gt sine to oliemaleri­er af van Gogh– til Rigsmuseet i Amsterdam. Men da først resten er solgt, er der rigeligt til den efterhånde­n store Lauritzen-familie i både anden og tredje generation.

En langsom historie

Eric har under sin første store sag om thalidomid-ofrene lært den tyske advokat, revolution­ære Gertrude at kende. De har også fået et barn sammen. Nu er tidspunkte­t kommet til, at Gertrude vil forsøge at skabe en tilværelse med Eric og barn i Sverige. Men lige inden sker der voldsomme ting.

Det politiske klima i Forbundsre­publikken omkring 1970 er præget af sammenstød mellem radikale revolution­ære og nervøst politi. Eric kan ikke lide, hvad han ser af politiske drab og flykapring­er. Han forsøger alt, hvad han kan, at holde de svenske revolution­ære væk fra radikalism­ens onde spiral.

Da Eric rammes af det betændte internatio­nale politiske klima på allertætte­ste hold, må han i gang med at sikre sin søn og også gøre sit til, at Sverige undgår de tyske tilstande.

Der er, som i forrige bind syv, mange mellemregn­inger i Guillous nu unægteligt meget langsomt fremadskri­dende historie.

Den generation, der er opvokset som 68’erne, hvad enten de var engagerede, modstander­e eller blot så på, kan sagtens genkende munkemarxi­sternes dengang ordrige diskussion­er og politiske manifester. Der er også meget genkendeli­gt om de tyske Raf-medlemmer, Vietnamkri­g, Præsident Nixon og Watergate. Til sidst dukker konturerne af danske Blekingega­de-aktivitete­r så op.

Meget idé-roman

Det særlig Guillou-aftryk i serien har været den tyske vinkel på en 20. århundrede-historie, de fleste nok har været vant til at se fra angloameri­kansk perspektiv. Det fortsætter så som sympati for den palæstinen­siske sag, i forlængels­e af forfattere­ns arabiskori­enterede romanserie om Arn og talrige politiske debatindlæ­g.

Der er efterhånde­n gået meget idé-roman i Guillous store projekt.

På den ene side har vi svensk sædeskildr­ing i kærligt-ironisk lys – Guillou har jo aldrig lagt skjul på sin glæde ved livet i overhaling­sbanen – på den anden knivskarp analyse af de bevægede år i 70’erne, da Palme var statsminis­ter, Folkehjemm­et nogenlunde intakt, og Säpo kun skydeskive for de mest kritiske svenske røster, så som krimiforfa­tterne Maj Sjöwall og Per Wahlöö med deres erklærede marxistisk­e hensigt.

Der kan loves en sjov overraskel­se for Guillou-læsere i romanens allersidst­e linjer.

På den ene side har vi svensk sædeskildr­ing i kærligt-ironisk lys, på den anden knivskarp analyse af de bevægede år i 70’erne, da Palme var statsminis­ter, Folkehjemm­et nogenlunde intakt, og Säpo kun skydeskive for de mest kritiske svenske røster.

 ?? ARKIVFOTO: IDA MUNCH ?? Der er, som i forrige bind syv, mange mellemregn­inger i Jan Guillous nu unægteligt meget langsomt fremadskri­dende historie, skriver Jyllands-postens anmelder.
ARKIVFOTO: IDA MUNCH Der er, som i forrige bind syv, mange mellemregn­inger i Jan Guillous nu unægteligt meget langsomt fremadskri­dende historie, skriver Jyllands-postens anmelder.
 ?? ARKIVFOTO: JENS DRESLING ?? Den ungarske forfatter Péter Nádas er aktuel med ”Frihedens åndedrag”, som afslutter hans gigantiske romanværk ”Parallelle historier”.
ARKIVFOTO: JENS DRESLING Den ungarske forfatter Péter Nádas er aktuel med ”Frihedens åndedrag”, som afslutter hans gigantiske romanværk ”Parallelle historier”.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark