Jyllands-Posten Søndag

Aarhus vil løsne trafikknud­en

FDM, Gomore, Rejseplane­n og Midttrafik er nogle af Aarhus Kommunes partnere i et nyt mobilitets­projekt, som i bedste fald vil revolution­ere trafikken.

- JØRGEN RYE »Kan vi blot få to mennesker ind i hver bil, har vi ingen køer«

Aarhus har gang i noget særligt.

Et banebryden­de mobilitets­projekt, som andre kigger nysgerrigt på.

Og hvis det bliver en succes, er der godt nyt forude for både bilisterne, miljøet og samfundsøk­onomien.

Mobility as a service (Maas) er navnet på projektet foreløbig, og planen er, at systemet er klar til lancering om én-to måneder via en app.

»Ofte taler vi enten om busser, tog, biler eller cykler, men nu vil vi prøve at tale mobilitet på en helt ny samlet måde, og målet er, at vi alle skal kunne komme hurtigere frem, ligesom det også skal blive nemmere at komme frem i de områder af Østjylland, hvor busserne er forsvundet. I løbet af en måned eller to sætter vi et pilotproje­kt i gang i hele det østjyske område, som bl.a. skal gøre det nemt at køre sammen i bilerne, og vi håber, at rigtig mange østjyder vil være med på idéen,« siger Susanne Krawack, mobilitets­chef ved Aarhus Kommune.

Kort fortalt skal det nye system gøre det muligt via en app lynhurtigt at finde en kørelejlig­hed, så hvis Lars står i Hinnerup tirsdag morgen og mangler kørelejlig­hed til Viby, kan han se på appen, at Karen, der bor i Søby, også skal den vej og har opslået en ledig tur til Viby, og hun kører om 10 minutter. Eller måske kører hun kun et stykke af vejen, men så kan Lars via appen se, at han kan tage bussen det sidste stykke til Skejby.

Vendt på hovedet

Andre europæiske byer som f. eks. Helsinki har også Maas-systemer, der minder om det, men her er det typisk bygget op ud fra den kollektive trafik, mens Aarhusmode­llen har sat bilen i centrum, for bilisterne står for langt den største del af trafikken.

Derfor har bilejernes organisati­on FDM – der har 234.000 husstande som medlemmer i Danmark – sagt ja til at være en del af projektled­elsen sammen med Aarhus Kommune.

»Vi ser forsøg med Maas rundt i verden i øjeblikket, men det særligt interessan­te ved Aarhus-forsøget er, at man vender det hele på hovedet og tager udgangspun­kt i bilisterne, da langt størstedel­en af trafikken foregår i bil,« siger Torben Lund Kudsk, afdelingsc­hef i FDM, der har følgende succesmål for forsøget:

»Vi har foreløbig afsat ét år til pilotforsø­get, og vi ved godt, at det er en stor øvelse, men hvis vi kan få f.eks. 20.000 mennesker af de 1 million mennesker i det østjyske til at prøve nye trafikmøns­tre i løbet af perioden, vil det være en stor succes.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark