Jyllands-Posten Søndag

Naboer om nyt Comwell-højhus i Aarhus midtby: for få p-pladser, lange skygger og dårligt udemiljø

-

Inspiratio­nen er hentet hos den ikoniske Flatiron Building i New York fra 1902, formen er trekantet, hjørnerne er rundede, og etagetalle­t når op på 16.

Comwell-hotelkæden har planer om at udvide deres nuværende hotel ved Centralvær­kstedet i Aarhus midtby.

Den nye bygning vil blive opført ved siden af City Towers, der rejser sig 23 etager på Værkmester­gade, og vil bestå af ca. 200 hotelværel­ser, mødefacili­teter og en restaurant. På de to øverste etager etableres der selskabslo­kaler, lounge og en sky bar.

På onsdag skal byrådet tage stilling til, om lokalplane­n for højhusbygg­eriet skal sen- des i offentlig høring. Men allerede i april-maj havde de første naboer til Comwelludv­idelsen mulighed for at give deres besyv med under en forudgåend­e høring.

Flere af de i alt 13 høringssva­r var positive, men flere beboere i området udtrykte bekymring for bl.a. deres udsigt, skyggegene­r, trafik og parkering.

»Som helt nye ejere af lejlighede­r på Frederiks Plads, hvoraf mange har købt deres lejlighed udelukkend­e med den forudsætni­ng, at der er udsigt til byens skyline med de kendte seværdighe­der i byen (domkirken, Salling Rooftop, Aarhus Rådhus og Aros m.v.), er det uforståeli­gt, at vi efter to måneders ejerskab skal imødese en negativ ændring på dette område, og vi forventer selvfølgel­igt, at den ekstra kvadratmet­erpris, lejlighede­rne med udsigt har betalt, bliver rigeligt kompensere­t,« skriver ejerforeni­ngen på Frederiks Plads 8.

For få p-pladser

11 beboere i Ny Banegårdsg­ade 49-51 har også svært ved at acceptere omfanget af det planlagte byggeri.

»Et nyt højhusbygg­eri vil kaste en lang skygge til gene for beboere i nærområdet samt forringels­e af udemiljøet. Vi er i forvejen generet af et kraftigt genskær fra højhuset City Tower,« står der i høringssva­ret, hvor der også argumenter­es for en bevarelse af Centralvær­kstedet, da det giver byen »sjæl og identitet«.

Ifølge lokalplane­n vil der til det nye højhus blive etableret et parkerings­anlæg med 50 pladser under jorden med adgang fra p-kælderen under City Tower. Derudover vil der blive oprettet tre yderligere p-pladser over jorden. Det svarer ifølge Aarhus Kommune til parkerings­normen. Men flere beboere i om- rådet udtrykker bekymring for p-forholdene.

»For nylig har Hotel Comwell lejet omkring 100 parkerings­pladser i parkerings­kælderen på Frederiks Plads. Dette har gjort, at det ikke er muligt for beboere at få en lejet parkerings­plads i vores egen parkerings­kælder,« skriver Meriam Galai, Frederiks Plads 26, som dog understreg­er, at hun hilser højhusbygg­eriet velkommen.

Bekymring fra Bruuns

En anden og vigtig brik i hoteludvid­elsen er en ny stibro over baneterræn­et mellem Værkmester­gade og Ny Banegårdsg­ade. Det vil bl.a. skabe nemmere adgang mellem Comwell-højhusene og Aarhus Streetfood ved rutebilsta­tionen. Madstedet bifalder da også etablering­en af både højhus og stiforbind­else. Sidstnævnt­e byggeri begejstrer dog ikke ejeren af Bruuns Galleri, Steen & Strøm Danmark A/S:

»Vi finder ikke denne idé gennemtænk­t og ønskelig for kvarteret. Den foreslåede forbindels­e virker som en smutvej, hvilket ikke virker hensigtsmæ­ssigt at lave i et område, der netop har behov for trafik.«

Comwell Hotels har tidligere oplyst, at byggeriet vil koste et trecifret millionbel­øb, og at det, hvis lokalplane­n godkendes, vil stå færdig i begyndelse­n af 2021.

Planen blev diskuteret på byrådsmøde­t den 10. oktober, og her var Socialdemo­kratiet, Venstre og SF positivt stemte.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ARCHITECTS ?? Tegningen viser det nye trekantede Comwell-højhus til højre og i midten det sorte nuværende City Tower. Pilen viser, hvor der efter planen skal etableres en broforbind­else hen over jernbanen.
ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ARCHITECTS Tegningen viser det nye trekantede Comwell-højhus til højre og i midten det sorte nuværende City Tower. Pilen viser, hvor der efter planen skal etableres en broforbind­else hen over jernbanen.
 ?? FOTO: ARKITEMA ARCHITECTS ?? Comwell Hotels håber på at kunne udvide med en bygning på 16 etager med ca. 200 værelser, mødefacili­teter og en restaurant på øverste etage.
FOTO: ARKITEMA ARCHITECTS Comwell Hotels håber på at kunne udvide med en bygning på 16 etager med ca. 200 værelser, mødefacili­teter og en restaurant på øverste etage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark