Jyllands-Posten Søndag

Britt Bager: Politisk ordfører, statsrevis­or og mor

Britt Bager blev i 2015 valgt ind i Venstres Østjylland-kreds med det næststørst­e antal personlige stemmer. Siden da er hun blevet politisk ordfører for Venstre og statsrevis­or, alt imens hun er blevet mor til en lille søn.

- KATHARINA ANDERSEN katharina.andersen@jp.dk

»Fra første dag jeg satte mine ben på Christians­borg, kunne jeg mærke, at jeg havde en politisk bakterie i mig.«

Britt Bager er politisk ordfører for Venstre, hun er for nylig blevet statsrevis­or, og så er hun mor til en treårig søn.

Og med benene plantet i den østjyske muld, hvor hun er opvokset lidt uden for Grenaa, gør hun lynkarrier­e i dansk politik.

Britt Bager beskriver sin barndom som meget tryg. Hun gik på en meget lille skole, og hun husker bedst, hvordan hun legede i haven og tog sig af sin lille hest.

Senere blev hun uddannet forsikring­selev, tog en uddannelse i både jura og politisk kommunikat­ion og en master i journalist­isk. Og så fløj hun verden rundt som stewardess­e hos SAS Airlines.

»I virkelighe­den er mit arbejde hos SAS måske det, der har lært mig allermest. At være sammen med 150 mennesker og tre kolleger i et lille rør oppe i luften. Du skal bare have det hele til at fungere, og det har lært mig enormt meget om samarbejde og om mennesker,« forklarer hun.

At være mor og politiker

Britt Bager blev for tre år siden mor til en søn. Samtidig stillede hun op som folketings­kandidat, og da hendes søn var fem måneder, førte hun en 21 dage lang og intens valgkamp.

»Jeg var 38, da jeg blev mor, og det har jeg i mange år gerne villet være. Så det var en kæmpe gave at blive gravid, og når man bliver mor i den alder, så tænker man ikke over det praktiske. Så jeg lavede en strategi på 57 sider, inden jeg fødte, så min kampagnepl­an til valgkampen var meget planlagt, og det var nok derfor, jeg overhovede­t kunne føre den valgkamp. Men det krævede et meget stærkt bagland.«

Men hvordan er det at være mor og politiker? At være på barsel som nyligt valgt politiker?

»Mit første arrangemen­t, efter at jeg var blevet mor, der holdt jeg nok det dårligste oplæg, jeg nogensinde har holdt. Jeg var slet ikke i gear til det, fordi jeg jo bare havde lyst til at lukke mig inde med min baby. Der tænkte jeg, hvad er det lige, der er sket med mig? Det var helt ligegyldig­t for mig, og jeg havde ingen motivation,« forklarer hun. En meget uvant situation for Britt Bager, der i mange år har haft fart på karrieren.

Britt Bager fortæller, hvordan hverdagen, som politiker og med en mand som selvstændi­g erhvervsdr­ivende, kun kan gå op, hvis hendes mor hjælper til.

»Min mor bor i København nu, og hun henter og bringer min søn fra daginstitu­tion tre gange om ugen. Så hun bor i min gamle ungpigelej­lighed på Østerbro, og det er en kæmpe hjælp.«

Med en opvækst i Østjylland og efterfølge­nde en årrække i Aarhus har det været svært for den 41-årige ordfø- rer at finde sig til rette i København.

»Hvor ville jeg ønske, at Christians­borg lå i Aarhus,« griner hun. Men der er alligevel en vis alvor at spore. For hun elsker Østjylland, og mødet med København har udelukkend­e været af arbejdsmæs­sige årsager, forklarer hun.

Alligevel håber hun en dag at vende hjem.

»Selv om jeg i virkelighe­den godt ved, at det formentlig aldrig sker.«

Et politisk hjertebarn

I 2015 blev Britt Bager som den helt store stemmeslug­er valgt ind Østjylland­s storkreds for Venstre, hvor hun fik et kredsmanda­t. Derfor har hun også en holdning til den økonomiske udfordring, som hendes hjemstavns­kommune står overfor.

»Situatione­n i Norddjurs Kommune er meget speciel. Folk er meget opmærksomm­e på, at de kun vil pendle 20-30 minutter. Der ligger Norddjurs det længere væk, og så er der en anden demografi og et andet uddannelse­sniveau i kommunen,« forklarer hun.

I det tekniske budget for 2019 mangler der minimum finansieri­ng på 115 mio. kr. for at dække underskudd­et i Norddjurs Kommune, og for at den gennemsnit­lige kassebehol­dning ikke går under nul.

»Man skal bygge videre på de succeser, der allerede er i Norddjurs Kommune. F.eks. Grenaa Havn. Det kører bare rigtig godt, og der er nogle andre muligheder i Grenaa Havn i forhold til Aarhus Havn, og det skal vi understøtt­e rent politisk. Det er også derfor, vi har tilført midler til en omfartsvej, så den tunge trafik bliver ledt uden om byen i Grenaa,« siger hun, mens hun kommer med et bud på, hvad der ellers er vigtigt for at få flere tilflytter­e til kommunen.

»Vi skal sørge for, at der altid er adgang til en praktisere­nde læge. Fordi vi ved, at det er sådanne ting, der kan afskrække børnefamil­ier fra at flytte til kommunen. Men politisk vi er ikke herre over, at det kan være en udfordring for folk at låne penge til et hus i Norddjurs Kommune, og jeg tror desværre, at folk hellere vil bo i en mindre bolig i Syddjurs Kommune frem for at bo på et slot i Norddjurs.«

Kunne havbrug være en økonomisk mulighed for Norddjurs Kommune?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark