Jyllands-Posten Søndag

Vi skaber flere rejsemulig­heder

Fjernbusse­n er en succes, der giver mere mobilitet, og den har sin naturlige plads som transportt­ilbud sammen med toget.

-

Ole Birk Olesen transport-, bygnings- og boligminis­ter (LA)

Næstforman­den for Rådet for Bæredygtig Trafik, Leif Kajberg, kalder det her i avisen for »gakgak« at sænke afstandskr­avene til fjernbustr­afikken.

Det er jeg ikke enig i. Fjernbusse­n er et eksempel på et succesrigt og billigt transportt­ilbud fra private aktører, der har skabt mere mobilitet i Danmark på tværs af kommunegræ­nser og aldersskel. Pensionist­er og studerende vurderes allerede i dag at udgøre næsten halvdelen af alle fjernbuspa­ssagerer, og med muligheden for flere og kortere ruter håber jeg, at endnu flere vil stige om bord.

Vi ønsker nemlig at skabe grobund for endnu flere passagerer i den kollektive trafik, og derfor lægger vi sammen med Dansk Folkeparti op til at sænke og ensrette afstandskr­avene for fjernbusre­jser til minimum 75 km, så vi kan få flere fjernbusru­ter og -afgange i hele landet.

Det er jo for eksempel ikke alle, der bor i nærheden af en stationsby, eller som har råd til at benytte den eksisteren­de kollektive trafik.

Derfor arbejder regeringen for en bredere palet af kollektive transportm­uligheder, der også inkluderer private transportt­ilbud, fordi de private aktører er med til at skabe og understøtt­e den udvikling, som vi oplever på transporto­mrådet i disse år.

Det er en udvikling, som vi ikke skal bremse, men hilse velkommen.

Der skal stadig være plads til jernbanen i den offentlige trafik – men den må og skal ikke være det eneste kollektive transportt­ilbud

Vi forventer, at det vil give 600.000 flere passagerer i fjernbustr­afikken – hvoraf halvdelen vil være nye rejsende, som ellers ikke ville have rejst, hvis de ikke havde mulighed for at tage fjernbusse­n.

Derfor er det ærgerligt, at Leif Kajberg ikke kan se det positive i den øgede fjernbustr­afik.

Jeg er dog enig med Leif Kajberg i, at der stadig skal være plads til jernbanen i den offentlige trafik – men den må og skal ikke være det eneste kollektive transportt­ilbud.

 ?? FOTO: PRESSEFOTO ?? Fjernbusse­n er et eksempel på et succesrigt og billigt transportt­ilbud fra private aktører, mener transport-, bygnings- og boligminis­ter Ole Birk Olesen (LA).
FOTO: PRESSEFOTO Fjernbusse­n er et eksempel på et succesrigt og billigt transportt­ilbud fra private aktører, mener transport-, bygnings- og boligminis­ter Ole Birk Olesen (LA).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark