Jyllands-Posten Søndag

London har fået et nyt hotspot

Designinte­resserede og alle, der elsker at gå på opdagelse i nye bydele, bør skrive King’s Cross-området på listen til næste besøg i London. Det faldefærdi­ge område er genfødt som designmekk­a, og Tom Dixons showroom – og en arkitekton­isk perle af et butik

- KARIN GRÅBÆK | bolig@jp.dk

De lange kulørte husbåde glider stadigvæk rundt i Londons kanaler, og en af dem er belæsset med potteplant­er, finurlige illustrati­oner og stakkevis af bøger. Udover at være en charmerend­e flydende boghandel er Word on the Water et vidnesbyrd om, at udviklinge­n af King’s Cross-området, et af de største byfornyels­esprojekte­r i Europa, har formået at revolution­ere en bydel uden at ødelægge sjælen i det gamle industriel­le område.

I løbet af de seneste 10 år er området gået fra at være en falleret bydel med to medtagede togstation­er, King’s Cross og St. Pancras, til at være Londons trafikknud­epunkt med afgange til Paris, Bruxelles og Amsterdam. Og med den britiske designmest­er Tom Dixons nye showroom, Googles kommende hovedkvart­er og et nyåbnet område med overdækked­e butikker – Coal Drops Yard – kan King’s Cross nu også kalde sig byens nye design-epicenter.

Håndplukke­de designere

Den gamle nygotiske togstation St. Pancras fik en imponerede renovering og blev i november 2007 den nye afgangssta­tion for de internatio­nale lyntog til Europa. Lige siden har store maskiner og kraner hørt til bybilledet, og gallerier, butikker som Nike, &Other Stories samt masser af kaffebarer og spisestede­r er stille og roligt blomstret op. Det spritnye Coal Drops Yard bidrager til det eklektiske miks med håndplukke­de designere og butikker som Paul Smith, Margaret Howell, Samsung og en masse spisestede­r.

I mange andre storbyer går udviklinge­n typisk fra småkrimine­l bydel via en periode som hip undergrund til kommerciel­t kvarter med polerede glasfacade­r og de samme kædebutikk­er overalt. Den fælde er King’s Cross-området gået fri af, mener mange, hvilket i høj grad hænger sammen med, at bygherrern­e har haft en vision og en klar plan for området.

Som en af de første blev designskol­en Central Saint Martins - Universal Arts of London, inviteret til at flytte ind. Den store kreative uddannel- Nicholas Rhodes, leder af linjen for keramik og industriel­t design, Central Saint Martins sesinstitu­tion var tidligere spredt over flere adresser i byen og samlede i 2011 alle designlinj­er i en – siden belønnet – bygning. Arkitektfi­rmaet Staton Williams renoverede en fredet fabriksbyg­ning og en gammel transporth­al, integrered­e dem med en ny bygning og skabte et råt, kreativt miljø.

Jeg må sige, at udviklinge­n er foregået ret klogt.

Innovation og industriel historie

Nicholas Rhodes, leder af linjen for keramik og industriel­t design, var med, da skolen flyttede ind, og har fulgt, hvordan de studerende har været med til at infiltrere området med innovation og projekter. Efter hans mening er flere af boligblokk­ene rent arkitekton­isk til den kedelige

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark