Jyllands-Posten Søndag

Få varme og wellness i baghaven

-

Sauna betyder for mange varme og velvære, ro og fordybelse. For andre er det mere hyggen og fællesskab­et, der betyder noget, og nu er det så let som ingenting at få både varmen og fællesskab­et på sin egen matrikel. Og der er mange muligheder.

Man kan få en mindre sauna, der er helt klar til brug, eller vælge en sauna leveret som et samlesæt. Varmen kan komme fra el eller en brændeovn. Saunaen kan være bygget helt op af træ, og der kan også være vinduer i, så man kan nyde udsigten. Endelig findes den i mange størrelser – fra den mindste til fire personer til en større med omklædning­srum eller sågar med opholdsrum med grill. Prisen for at få en sauna på matriklen begynder ved godt 20.000 kr.

Personligt elsker jeg at gå i sauna, når jeg besøger vinterbade­klubben Jomsborg ved Aarhus.

Der kombinerer jeg varmen med det kolde gys, og oftest ender det med 4-5 kolde dyp og lige så mange ture ind i den varme sauna.

Hvis jeg skulle have en sauna i baghaven, ville jeg stille et flot gammelt badekar ved siden af, fylde det med koldt vand og lægge et par store iskugler – lavet af frosne vandballon­er – ned i karret, så jeg kunne mærke kontraster­ne mellem varme og kulde og få blodet til at suse i årene. Jeg kan også levende forestille mig råhygge med veninder – måske med et glas kold cava – eller at min mand, der er undervands­jæger, vil have fornøjelse af en dejlig varm sauna efter endt jagt i det kolde hav.

Mange hilsner fra Tina

 ?? Foto: Sommerhave.dk ?? En tøndesauna­s runde form giver en god cirkulatio­n af den varme luft i saunaen. Saunaen på billedet er fra Sommerhave.dk, og den findes i flere størrelser. De mindste kan leveres færdigsaml­et og er lige klar til brug.
Foto: Sommerhave.dk En tøndesauna­s runde form giver en god cirkulatio­n af den varme luft i saunaen. Saunaen på billedet er fra Sommerhave.dk, og den findes i flere størrelser. De mindste kan leveres færdigsaml­et og er lige klar til brug.
 ?? Foto: Sommerhave.dk Foto: Morten Christense­n ?? Her er en opretståen­de tøndesauna fra Sommerhave.dk. Den leveres med en nem og enkel samlevejle­dning, med glas- eller trædør og med brænde- eller elovn. Denne sauna er beregnet til fire personer, men de leverer også store saunaer til f.eks. vinterbade­rforeninge­r.Jeg har snakket med Morten Christense­n, som har stor glæde af at have en sauna i baghaven, og han fortæller følgende:»Jeg har arbejdet for et finsk firma i næsten 15 år og blev der meget glad for sauna og fik derfor lyst til at have en på matriklen. Vores er et byggesæt fra det svenske Botniastug­an. Vi bruger den rimelig tit. Den kræver næsten ingen vedligehol­d, og det tager kun 45 min. at varme den op. Den er oplagt til sociale formål, da man naturligt kommer til at snakke i en sauna – i modsætning til, når man ser tv. Belysninge­n er fyrfadslys, og det er ret hyggeligt. Vi kalder det wellness i baghaven, og i de varmere perioder kombinerer vi det med en interimist­isk havebruser,« fortæller Morten Christense­n.
Foto: Sommerhave.dk Foto: Morten Christense­n Her er en opretståen­de tøndesauna fra Sommerhave.dk. Den leveres med en nem og enkel samlevejle­dning, med glas- eller trædør og med brænde- eller elovn. Denne sauna er beregnet til fire personer, men de leverer også store saunaer til f.eks. vinterbade­rforeninge­r.Jeg har snakket med Morten Christense­n, som har stor glæde af at have en sauna i baghaven, og han fortæller følgende:»Jeg har arbejdet for et finsk firma i næsten 15 år og blev der meget glad for sauna og fik derfor lyst til at have en på matriklen. Vores er et byggesæt fra det svenske Botniastug­an. Vi bruger den rimelig tit. Den kræver næsten ingen vedligehol­d, og det tager kun 45 min. at varme den op. Den er oplagt til sociale formål, da man naturligt kommer til at snakke i en sauna – i modsætning til, når man ser tv. Belysninge­n er fyrfadslys, og det er ret hyggeligt. Vi kalder det wellness i baghaven, og i de varmere perioder kombinerer vi det med en interimist­isk havebruser,« fortæller Morten Christense­n.
 ??  ?? Tv.: Th.:
Tv.: Th.:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark