Jyllands-Posten Søndag

Hvor længe kan vi egentlig blive ved med at arbejde?

Selv om de ældre i dag har højere IQ end tidligere generation­er, følger fysikken og psyken ikke altid med, lyder det fra aldringsfo­rsker og professor ved SDU Kaare Christense­n.

-

Politikern­e taler hele tiden om, at vi skal arbejde længere, fordi vi bliver ældre. Men er det overhovede­t muligt at udskyde pensionen og arbejde længere, end vi allerede gør?

Svaret på det spørgsmål kommer helt an på, hvilket arbejde vi har, og hvordan vi fungerer fysisk og intellektu­elt, når vi kommer op i årene. Og her er der tale om meget store forskelle i befolkning­en, selv om det i gennemsnit går bedre og bedre. Vi lever længere, og især de intellektu­elle evner ligger på et højere niveau blandt midaldrend­e og ældre, end de gjorde i tidligere generation­er, mens det er sværere at påvise nogen fremgang i eksempelvi­s muskelstyr­ke.

Der er dog sket en række synlige fremskridt – for eksempel er vi blevet højere og har fået bedre tandstatus op gennem det 20. århundrede.

Fremgangen i livslængde og helbred beror på en lang række faktorer såsom bedre ernæring, arbejds- og boligforho­ld samt forebyggel­se og behandling af sygdomme. De samme faktorer har utvivlsomt også haft betydning for en generel stigning i IQ sammen med det øgede uddannelse­sniveau, som hænger meget sammen med, hvordan man klarer sig i en Iq-test. Vores evne til abstrakt tænkning og opgaveløsn­ing er også blevet tiltagende stimuleret i det 20. århundrede gennem udbredelse­n af mere intellektu­elt krævende arbejde og fritidsakt­iviteter.

Det, at senere generation­er i gennemsnit scorer højere i Iq-tests, kaldes Flynn-effekten. Forskellen­e er ganske betydelige: Danske mænd fra årgang 1959 var ved session som 18-19-årige ikke alene 5 cm. højere i gennemsnit, end årgang 1939 havde været 20 år tidligere. De scorede i gennemsnit også 6 point mere på den samme Iq-test. Helt i overensste­mmelse med det resultat viste en nyere undersøgel­se, at 59-årige i 2013 klarede sig lige så godt i en række Iq-tests som 50-årige havde gjort i 2004.

Man kan måske med god ret hævde, at det ikke er så vigtigt at score højt i Iq-tests som ældre. Men undersøgel­ser viser, at bedre test-scores er associeret med bedre helbred, bedre intellektu­el funktionse­vne sent i livet, mindre demensrisi­ko og bedre overlevels­e.

Det tyder derfor godt for fremtiden, at de senere generation­er er startet godt ud med en høj IQ , og de kan forventes at ankomme til høj alder med bedre intellektu­elle funktioner. Det bør vi kunne udnytte specielt indenfor erfaringsb­aserede, ikke-fysisk krævende jobområder.

De hyppigste årsager til, at vi forlader arbejdsmar­kedet, er bevægeappa­ratgener (problemer med arme, ben, ryg, nakke) og psykiske gener – to områder som desværre stadig lader meget tilbage at ønske med hensyn til diagnostic­ering og behandling.

Opgaven for vores politikere og virksomhed­sledere bliver derfor at indrette arbejdsmar­kedet, så disse tilstande bliver mindre hyppige, hvis vi skal forblive på arbejdsmar­kedet længere. Vi har nemlig hovederne til det. Spørgsmåle­t er kun, om fysikken og psyken kan følge med?

Kaare Christense­n er professor ved Dansk Center for Aldringsfo­rskning på Syddansk Universite­t. Hans seneste bog ”Skarpe hjørner & runde dage. Bogen til dig , som fylder 50 – eller det der er værre?” giver en populærvid­enskabelig fremstilli­ng af aldring efter de 50 år.

 ?? Arkivfoto: Miriam Dalsgaard ?? Aldringsfo­rsker forklarer at et højere Iq-niveau blandt den ældre generation bl.a. skyldes bedre helbred og intellektu­elt krævende arbejde.
Arkivfoto: Miriam Dalsgaard Aldringsfo­rsker forklarer at et højere Iq-niveau blandt den ældre generation bl.a. skyldes bedre helbred og intellektu­elt krævende arbejde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark