Jyllands-Posten Søndag

Seniorer skal kunne tjene mere, uden at det rammer folkepensi­onen

Politisk forslag vil give pensionist­er ret til 40.000 kr. mere i indkomst. Men Finansmini­steriet, Faglige Seniorer og Ældre Sagen er ikke enige om, hvor meget det vil koste samfundet, og om det overhovede­t får flere i job.

- MARTIN BURLUND

Som det ser ud i dag, kan en pensionist arbejde som kassedame i et par timer to gange om ugen uden at blive ramt af landets hårdeste beskatning. Til gengæld gælder det om at holde godt øje med lønsedlen, hvis butiksbest­yreren beder pensionist­en om at tage mere arbejde.

For når indtjening­en passerer 60.000 kr. om året efter arbejdsmar­kedsbidrag, risikerer man, at ens pensionsti­llæg eller ældrecheck bliver nedsat .

Men pensionist­er skal kunne tjene mere, før de bliver modregnet, lyder det i kor fra Faglige Seniorer og Ældre Sagen. Særligt fordi der er brug for ekstra hænder på arbejdsmar­kedet.

»Forslaget er efter vores opfattelse en ren winwin-situation. Staten får flere skatteindt­ægter, der bliver ydet flere arbejdstim­er i en situation med mangel på arbejdskra­ft, og den enkelte får lidt mere ud af den sidst tjente krone,« siger

Palle Smed, der er direktør for Faglige Seniorer.

Ældre Sagen når frem til andre resultater. Ifølge organisati­onen vil forslaget nemlig koste statskasse­n cirka 95 millioner kr., mens det vil øge arbejdssty­rken med 120 fuldtidsst­illinger.

Der er ifølge Finansmini­steriet cirka 160.000 pensionist­er på arbejdsmar­kedet, hvoraf 71.000 tjener mere end 60.000 kr. om året. De 80-90 millioner kr., som statskasse­n mister, er den manglende modregning for de pensionist­er, som i dag bliver modregnet, når de tjener mere end 60.000 om året.

Får færre penge end topskattey­dere

Ældre Sagen hører jævnligt fra pensionist­er, som arbejder ved siden af folkepensi­onen, at de er meget varsomme med ikke at tjene mere end 60.000 kr. om året. For hvis de gør det, risikerer de at blive modregnet betragteli­gt i pensionsti­llæg eller ældrecheck.

Anna Sophie Debel, der er konsulent i Ældre Sagen, forklarer, at denne gruppe af pensionist­er står over for en sammensat marginalsk­at på 58 pct. For hver ekstra 100 kroner pensionist­en tje- ner ved at arbejde, kan denne kun beholde 42 kroner, hvilket er mindre, end hvad en topskattey­der kan beholde.

Samtidig er de 60.000 kr. et fast beløb, som ikke følger med lønudvikli­ngen. Beløbet udhules dermed løbende, når lønniveaue­t stiger.

»Det gør, at nogle holder sig fra at arbejde så meget, som de ellers ville have lyst til. Et højere fradrag vil alt andet lige medvirke til, at flere folkepensi­onister vil arbejde mere ved siden af pensionen, end de gør i dag. Det er altså en hurtig og let måde til at afhjælpe manglen på arbejdskra­ft. Og samtidig vil det sende et stærkt signal om, at man fra politisk hold rent faktisk ser ældre som en god og vigtig ressource på arbejdsmar­kedet,« siger Anna Sophie Debel.

Selv med den hårde modregning er seniorerne i de senere år styrtet ud på arbejdsmar­kedet.

Pensionist­er vil arbejde mindre

Selv om finansmini­steren og andre partier har modtaget dette forslag positivt, har Finansmini­steriet regnet sig frem til flere negative konsekvens­er, end dem Ældre Sagen har påpeget. Palle Smed, direktør for Faglige Seniorer

 ?? Arkivfoto: Stine Bidstrup ?? I dag er der cirka 160.000 pensionist­er på arbejdsmar­kedet, som får løn ved siden af deres pensionsti­llæg eller ældrecheck.
Arkivfoto: Stine Bidstrup I dag er der cirka 160.000 pensionist­er på arbejdsmar­kedet, som får løn ved siden af deres pensionsti­llæg eller ældrecheck.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark