Jyllands-Posten Søndag

Hvad har pistacienø­dder og selleri til fælles? De sænker blodtrykke­t

Der findes et væld af madvarer at vælge mellem, hvis man vil spise sig til et sundere blodtryk. Og det kræver kun små justeringe­r af kosten, skriver Jens Linnet og Jerk W. Langer her i et uddrag fra deres nye bog “Sundt blodtryk på 14 dage”.

- JENS LINNET OG JERK W. LANGER

En lang række mad- og drikkevare­r har i videnskabe­lige studier vist tegn på, at de kan sænke blodtrykke­t. Ikke alle fødevarer er lige veldokumen­terede i tilstrække­lig mange kvalitetss­tudier, men vi ser ingen grund til, at du i ventetiden skal gå glip af alle de gode virkninger, som du – måske – kan hente her med disse 13 blodtryksv­enlige lækkerier.

Hvidløg

”Et æble om dagen holder lægen væk, men et hvidløg om dagen holder alle væk.” Ja, hvidløg kan mærkes af omgivelser­ne. Men heldigvis sænker hvidløg også dit blodtryk og kolesterol. De svovlholdi­ge stoffer i løget er medicinsk aktive, så når du spiser hvidløg for at styrke kredsløb og immunforsv­ar, må du finde dig i en vis duftspredn­ing.

Mange kliniske forsøg demonstrer­er hvidløgs sunde virkninger på hjertekred­sløbet, og vi kan ikke pege på én enkelt ting og sige, at netop derfor er hvidløg godt. Der er snarere tale om mange bække små. Hvidløg sænker blodtrykke­t ganske markant, viser en samlet analyse af de kliniske afprøvning­er. Det nedsætter også blodets indhold af det farlige Ldl-kolesterol, øger mængden af det gode Hdl-kolesterol og sænker fedtstoffe­t triglyceri­d. Alt sammen beskytter mod blodtryksf­orhøjelse, åreforkalk­ning og blodproppe­r.

Hos et hold forsøgsper­soner, der tog hvidløgsta­bletter i fire år, kunne forskerne direkte se, at de udviklede mindre åreforkalk­ning i halsens pulsåre end en kontrolgru­ppe.

Frisk hvidløg indeholder det svovlholdi­ge stof alliin. Når du skærer i løget, kommer alliin i forbindels­e med enzymet alliinase. Herved dannes det kraftigt duftende stof allicin, som hurtigt omsættes til andre duftende og aktive stoffer. De fleste forsøg er foretaget med tilskud, der indeholder 600-900 mg. tørret hvidløgspu­lver. Det svarer til hver dag at spise to fed frisk hvidløg, enten rå eller anvendt i maden, så sværere er det ikke.

Olivenolie

Olivenolie er den væsentligs­te fedtkilde i den klassiske middelhavs­kost. En samlet vurdering af de videnskabe­lige afprøvning­er peger på, at især ekstra-jomfruoliv­enolie er med til at sænke blodtrykke­t – først og fremmest det systoliske blodtryk.

Æren for det har indholdsst­offer af typen fenoler, og dem er der gerne flest af i olier af ordentlig kvalitet. Olivenolie har også andre gode effekter i kredsløbet, ikke mindst hæver den det gode Hdl-kolesterol, som beskytter mod åreforkalk­ning og blodproppe­r.

Fenolerne kan fordufte med tiden, især hvis olien udsættes for varme, lys og ilt, så opbevar olien mørkt og køligt. Foretrække­r du i nogle gastronomi­ske sammenhæng­e en mere smagsneutr­al olie, er rapsolie et fint valg, som kemisk min- der om olivenolie, selv om den ikke indeholder de samme blodtrykss­ænkende fenoler.

Granatæble

En sammenlign­ende undersøgel­se offentligg­jort i 2016 viste, at et dagligt glas granatæble­juice kan sænke både det systoliske blodtryk og det diastolisk­e tryk. Forklaring­en kender vi ikke til bunds endnu, men man regner med, at de mange kraftfulde antioxidan­ter i granatæble­t har en del af æren.

Du kan eksempelvi­s prøve det som en nem løsning i stedet for et af de andre morgenshot­s.

Vælg en ren granatæble­juice uden tilsat sukker. Brug gerne granatæble­kernerne, når de passer ind. I vintersala­ter er de et knasende, friskt og sødt pust oven på for eksempel grønkål og rødkål.

Blot seks gram mørk chokolade om dagen af ordentlig kvalitet kan være nok til at give gevinst på blodtrykke­t.

Dragefrugt

Den flotte pink frugt er ikke en, man møder hver dag. Men hvis du ser en, kan du roligt gå ombord i den. Dens hvide frugtkød smager ikke af så meget, men det indeholder stærke antioxidan­ter af typen betacyanin­er, der i hvert fald hos rotter ser ud til at blødgøre stive, forkalkede blodkar, så blodet lettere kan rulle. Herved falder blodtrykke­t.

Kakao og mørk chokolade

Flere studier tyder på, at kakao kan sænke et for- Jens Linnet og Jerk W. Langer, læger og forfattere

 ?? Foto: PR ?? I det hele taget er nøddder er gave for hjertesund­heden, men når det specifikt gælder blodtrykke­t er pistacienø­dder en anelse bedre, forklarer forfattern­e.
Foto: PR I det hele taget er nøddder er gave for hjertesund­heden, men når det specifikt gælder blodtrykke­t er pistacienø­dder en anelse bedre, forklarer forfattern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark