Jyllands-Posten Søndag

Trods vintermørk­et og få pulsen op udendørs

Dagslys, d-vitaminer og en mundfuld frisk luft er blot nogle af gevinstern­e ved også at dyrke motion under åben himmel i vinterhalv­året. Men husk at klæde dig passende på, og hold godt øje med glatte veje og stier.

- MORTEN STEINICHE

Lad være med at sætte løbeskoene i klædeskabe­t og motionscyk­len bagest i skuret – også selv om dagene nu bliver både kortere og koldere. Der er nemlig flere fordele ved at motionere udendørs i det mørke vinterhalv­år. Det forklarer Peter Krustrup, professor i sport og sundhed ved Syddansk Universite­t.

»Med udendørs træning får vi det nødvendige dagslys og D-vitaminer, og vi kommer hurtigt til at føle os naturligt mere veloplagte af den friske luft,« siger han.

Peter Krustrup vurderer, at mange af os får mindre motion i løbet af efteråret og vinteren.

Det skyldes ikke kun, at vi dropper den udendørs træning og ikke nødvendigv­is får den erstattet af noget andet. Men også, at vi dropper de daglige cykelture til og fra arbejde eller skole og hellere sætter os i bilen, bussen eller toget, når det bliver koldt og vådt.

»Det er en god idé at være opmærksom på at fastholde den fysiske aktivitet i vinterhalv­året, så vi samlet set ikke kommer til at dyrke for lidt motion. Det er nemlig helt afgørende for folkesundh­eden, at vi er fysisk aktive hele året rundt,« siger Peter Krustrup.

Sundhedsst­yrelsen anbefaler, at voksne er fysisk aktive i 30 minutter om dagen, og at pulsen

»Det er blevet populært at spille fodbold året rundt på oplyste kunstgræsb­aner. Og der er også mange løbeklubbe­r, der fastholder en høj træningsfr­ekvens året rundt,« siger Peter Krustrup.

Start med fem minutter

Men hvordan motiverer vi os selv til at fortsætte med den udendørs motion, hvis vi ikke spiller fodbold eller er medlem af en løbeklub?

Det har motionseks­pert Marina Aagaard dette bud på:

»Det sværeste er at komme af sted, når vejret er dårligt. Så start med at sige til dig selv, at du blot vil motionere udenfor i 5 til 10 minutter, hvorefter du vil opleve, at du hurtigt får varmen og får lyst til at blive ved i længere tid,« siger hun.

Hun foreslår også, at hverdagsmo­tionen tilrettelæ­gges, så den er hurtig og let at gå til.

»Men det kan også være inspireren­de at komme lidt længere væk og kombinere den udendørs træning med nogle anderledes oplevelser, der pirrer sanserne. Det kan give masser af ny energi at motionere, hvor du ikke plejer at gøre det,« siger Marina Aagaard.

Med udendørs træning får vi det nødvendige dagslys og D-vitaminer, og vi kommer hurtigt til at føle os naturligt mere veloplagte af den friske luft.

/ritzau fokus/ Peter Krustrup, professor i sport og sundhed ved Syddansk Universite­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark