Jyllands-Posten Søndag

Hvorfor finder uroen sted i en tid, hvor vi har det økonomisk godt?

I dag er der stor vrede mange steder på trods af rigdom og national ro.

-

De europæiske lande har stadigvæk helt forskellig­e politiske kulturer. Mange grundlægge­nde politiske mekanismer er ens. Men i det teater, de omsættes i og kommuniker­er med, da er de helt forskellig­e.

Hamborg er en vidunderli­g europæisk by. Når man går på de smukke gader eller træder ind på en restaurant, så hører man tit ligeså meget dansk som tysk. Så jeg konstatere­de med glæde ved et nyligt besøg, at jeg ikke er den eneste dansker, der elsker Hamborg. Danskerne strømmer tilsynelad­ende til Hamborg og med begejstrin­g.

Jeg var der første gang som 13årig. Jeg var på en skolerejse til Schweiz for at stå på ski. Vi skulle skifte tog på hovedbaneg­ården, det regnede ned gennem banegården­s hullede tag. Byens belysning var som i en dyster sort-hvid film. Jeg kan huske, hvordan regnen skinnede i den dunkle belysning med spejlinger i fortovene. Folk var langt dårligere klædt end i Aarhus, hvor jeg kom fra. I 1957 var lugten af krig stadig i byen, vi så som store skolepiger måbende på ruinerne langs med togskinner­ne, da toget gled gennem byen og sydpå mod skiferie. Ruinerne lignede gigantiske tandrester og mindede om en nys overstået katastrofe og om stor angst. Nu lugter gaderne i Hamborg af varm julevin peppet op med et skud nordtysk rom og af penge. Man betaler 3 euro i pant for glaskruset, så der fortsat er ordentligt og miljøvenli­gt på gaderne, selvom de er værtshuse i juletiden. En taxachauff­ør fortalte, at der er flere multimilli­onærer i Hamborg end i nogen anden europæisk storby. Det tror jeg gerne. Men byen virker ikke højfornem og tillukket af den grund. Ikke helt så skæv og bohemeagti­g som Berlin naturligvi­s – hvilken by er det? – men der er også alternativ­e kvarterer og mærkbar luft under de kunstneris­ke vinger i Hamborg. Ikke kun materiel selvglæde.

Et af byens børn, Angela Merkel, født Kasner, vendte tilbage til fødebyen Hamborg forleden for at sikre arvefølgen i sit parti CDU. Det politiske teater fandt sted i et messecente­r et par gader fra Angela Merkels tidligste og kortvarige barndomshj­em. For hendes forældre, faderen var lutheransk pastor, moderen magister i engelsk, udvandrede et par uger efter hendes fødsel til DDR for at sprede evangeliet i Mecklenbor­g-vorpommere­n i det gudløse kommunisti­ske mørke i østen.

Senere fik Angela sin politiske vækkelse hin novemberaf­ten i 1989, da Muren faldt i Berlin. Gik ind i CDU, blev spottet af Helmuth Kohl, der kaldte hende ”das Mädchen”. Hun stak efter nogle år kniven i sin gigantiske mentor og fik som belønning og med tiden hans kanslerjob. Nu er ”das Mädchen” en slags politisk førtidspen­sionist. På vej væk. Annegret Kramp-karrenbaue­r, hendes favorit, er efterfølge­rinden. Angela sidder måske valgperiod­en ud som kansler, måske giver hun plads til yndlingen Annegret forinden, det ved vi ikke endnu. Vi andre kan så øve os på AKK’S navn i mellemtide­n, det lyder som en knurrende gravhund eller et skydevåben, brugt af en kurdisk terrororga­nisation. Som en hamburger forklarede mig, så minder hendes navn også om ordet Krankenhau­s, sygehus, og det kan både henlede tanken på sygdom og død, sagde han – men skam også på helbredels­e. National helbredels­e.

Der var et snært, spændende kampvalg om Merkels arvefølge, men det forløb meget kultiveret. Den demokratis­ke proces leverede og repræsente­rede tysk ordentligh­ed på et tidspunkt, hvor andre store europæiske lande er ved at gå op i limningen. De kortklippe­de tyske kvinder strålede på hver deres facon af indre ro og soliditet. For Storbritan­nien er kastet ud i politisk kaos, hvor ingen kender hverken dagen eller natten mere, kun knivene. De suser gennem luften i døgndrift. Dramaet er som en kombinatio­n af sidste akt af ”Hamlet”, ”Macbeth” og ”Julius Cæsar”, plus et par af de andre. Ingen af dem ender godt. Frankrig ligner en moderne genopførel­se af Pariserkom­munen i 1871 med terror på et julemarked og barrikader og flyvende mursten midt i julepynten på Champs Elysee i Paris. Pariserkom­munen som reprisefil­m. Hvis ikke ligefrem en gentagelse af 1789, den store revolution, hvor de royale hoveder røg. Præsident Emmanuel Macron tildelte sig selv en ophøjet rolle fra starten. Han var Jupiter. Kejserlige manerer. Det skal man passe på med i et land med en lang tradition for revolution og for effektivt politisk pres fra gaden. Nu er han på vej ned ad en ydmyg sti med indrømmels­er på alle de punkter, som han i den nationale genopretni­ngs navn blev valgt på at ændre.

I denne skønne juletid med dramaer i de store europæiske lande kan vi undre os over, at uroen finder sted i en tid, hvor vi har det økonomisk godt, ikke kun sammenlign­et med den tid, hvor jeg tog på skiferie som 13-årig. Men især sammenlign­et med tiden op til 1939-45. Da var der massearbej­dsløshed og skødesløse nationale grænser efter Første Verdenskri­g. Det skulle gå galt. I dag er der stor vrede mange steder på trods af rigdom og national ro.

Derfor var det rart at iagttage Merkel i Hamborg i beroligend­e aktion, selvom hun ikke er novice, når det gælder politiske sting operations. Men hun ligner først og fremmest en fysiklærer­inde i flade sko på vej til en klasse med de rettede fysikrappo­rter under armen. Der er ro på. Intet hysteri.

Ikke således i det britiske underhus i Prime Minister’s Question Time med brexit på programmet og fru May som skydeskive­n. Retorikken er blodig og også tit utrolig morsom. Det et stadig politik som underholdn­ing på højeste plan på de store dage. Som forleden på en – en af mange – afgørende brexitdage.

Til sammenlign­ing er Emmanuel Macron opstyltet og fjern, sjældent sjov.

De europæiske lande har stadigvæk helt forskellig­e politiske kulturer. Mange grundlægge­nde politiske mekanismer er ens. Men i det teater, de omsættes i og kommuniker­er med, da er de helt forskellig­e.

I Tyskland har de haft nok teater i politik, både det i 1930’erne og siden i det pigtrådsin­dbundne DDR med de socialisti­ske lejrbålssa­nge. Så i vore dage er de o.k. med Merkel og efterfølge­rinden og deres fredelige udstråling­er, hvorefter vi søger vores underholdn­ing ude på gaden tilsat varm vin med rom.

På et punkt har verden ændret sig virkeligt radikalt, siden jeg var i Hamborg første gang i 1957. I dag er der kvinder som ledere i både Tyskland og i Det Forenede Kongerige, der er Mrs. May ovenikøbet nr. 2 efter Mrs. Thatcher. Ligesom AKK nu efterfølge­r Fru Merkel. Og det er ikke et issue, at det er sådan. Ingen kommentere­r det. Ikke engang feminister­ne kommentere­r det. Det er i sig selv et historisk fremskridt. God jul.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark