Jyllands-Posten Søndag

Dansker på Færøerne i stiv kuling

Gennemarbe­jdet værk bringer nyt om den kontrovers­ielle danske reformator Carl Emil Dahlerup, der forandrede Færøerne i midten af 1800-tallet.

- CHARLOTTE LANGKILDE LARS OLE KNIPPEL larsole.knippel@jp.dk

HISTORIE

FÆRØERNE. EN MODERNE NATION FØDES

560 sider, illustrere­t, 349,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Når Færøernes historie skal skrives, kommer man ikke uden om navnet Carl Emil Dahlerup.

Den kontrovers­ielle amtmand, der virkede på øerne fra 1849 til 1861, blev i sin samtid betragtet som en tyran, men i sin nye bog punkterer Charlotte Langkilde en række myter om ham. Og så prikker hun desuden til færingerne­s selvforstå­else og fordomme over for Danmark i det til tider stormfulde rigsfælles­skab.

Den korrekte kronjurist­s embedsperi­ode udgjorde begyndelse­n til de 18 forrevne atlanterha­vsøers transforma­tion fra en tilbagestå­ende, klaustrofo­bisk enklave til et moderne samfund med begyndende folkestyre. Almuens vej til uddannelse og dannelse.

Research hos høj og lav

Lakseopdræ­t og fiskeri har i dag erstattet fåreavl som det vigtigste erhverv, men der eksisterer også en betydelig kulturel tonnage. Færøerne fik hjemmestyr­e i 1948, men mange færinger ønsker fortsat løsrivelse fra Danmark, og læserne genkender stemmerne for selvstændi­ghed i Charlotte Langkildes rapport fra fortidens karske politiske bataljer.

Forfattere­ns oldemor, som hun beskrev i biografien ”Oluffa – Fra Færøerne til Brandts Klædefabri­k”, var datter af amtmanden. Man kunne forledes til at tro, at Charlotte Langkildes arbejde derfor er et partsindlæ­g for hendes slægtning. Men den omfattende og imponerend­e research afslører et korrektiv til visse dele af den officielle historiesk­rivning og til den sladder, der har overlevet i generation­er. Researchen ligger på samme høje niveau, der også var grundlaget for hendes bestseller ”Bedraget – Sagen om Nordisk Fjer”, hvor hun beskrev én af de største erhvervssk­andaler herhjemme.

Charlotte Langkilde har i et stort omfang konsultere­t de respektive rigs- og landsarkiv­er med værdifulde korrespond­ancer, alle nedfældet med sirlig håndskrift, der kunne volde besvær at dechifrere, først og fremmest Rigsarkive­ts dokumentat­ion, der udgør det bærende materiale, og hvor kun enkelte sager bar spor af at være læst i 150 år! Endelig har forfattere­n talt med en række relevante personer i Danmark og på Færøerne, bl.a. embedsfolk, historiker­e, politikere og intellektu­elle, men også såkaldt almindelig­e mennesker i Tórshavn og i afsides bygder. Hun har tillige læst aviser og begravet sig i Rigsdagsti­dendes referater.

Alt i alt fremstår resultatet fornemt og udstyrer læseren med en gedigen baggrund for at forstå det færøske samfund og de spændinger, der hersker mellem Danmark og Færøerne.

Mand med smædeskrif­t

Carl Emil Dahlerup, der sluttede karrieren i Odense som herredsfog­ed, kom direkte fra Den Grundlovgi­vende Rigsforsam­ling. Han administre­rede en blandet landhandel og fungerede som regeringen­s kontakt i København og fik på øerne hånlige karakteris­tikker

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark