Jyllands-Posten Søndag

Kommunen og boligforen­ing i talkrig om at rive to eller ni boligblokk­e ned

Tal og påstande har føget i luften mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforen­ing. JP Aarhus svarer på, hvem der har ret, og hvad reglerne siger.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID esben.l.mikkelsen@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Lov er lov, og lov skal holdes.

Med disse ord for øje har Aarhus Kommune og Brabrand Boligforen­ing præsentere­t hver sin vidt forskellig­e plan for at omdanne Gellerup som konsekvens af kravene i Folketinge­ts ghettopakk­e.

Med kommunens plan betyder det, at ca. 700 familier må vinke farvel til deres hjem, da der skal rives ni blokke ned og sælges én i Gelleruppa­rken. Og ifølge Brabrand Boligforen­ing holder boligforen­ingens alternativ­e plan med nedrivning­er af kun to blokke sig inden for lovens grænser.

Hvordan hænger det sammen? Hvem har ret i sin udlægning af loven?

Det korte svar er: langt hen ad vejen begge parter.

Loven siger klart og tydeligt, at der i 2030 maksimalt må være 40 pct. almene familiebol­iger i »hårde ghettoer« som Gelleruppa­rken/toveshøj og Bispehaven.

Sådan ser Aarhus Kommunes simple regnestykk­e ud: 40 pct. er kommet frem som en brøk, hvori antallet af almene boliger bliver delt med det samlede antal almene og private boliger i 2030.

Sådan har Brabrand Boligforen­ing lavet regnestykk­et: Folketinge­t har i lovgivning­en bag sin ghettopakk­e lagt en valgmuligh­ed ind, så der kan skrues op og ned for nedrivning­splanerne i de »hårde ghettoer«. Det er muligt at tælle almene boliger, som er revet ned efter 2010, med i det samlede antal private og almene boliger i 2030. Dermed ser regnestykk­et pludselig helt anderledes ud: 40 pct. kan komme frem som en brøk, hvori antallet af almene boliger bliver delt med det samlede antal almene og private boliger i 2030 plus nedrevne boliger siden 2010.

Begge regnemåder er i orden ifølge lovgivning­en, men giver altså en forskel på omkring 400 boliger. Hvorfor er der forskellig­e kort over Gellerup?

Aarhus Kommune og Brabrand Boligforen­ing er også uenige om afgrænsnin­gen af Gelleruppa­rken. Det har en stor betydning for det førnævnte regnestykk­e, fordi der med helhedspla­nen er bygget private boliger på et omstridt stykke jord øst for Gudrunsvej.

Brabrand Boligforen­ing mener, at arealet hører til Gelleruppa­rken, for hvis ikke kan det ifølge formanden for boligforen­ingen, Keld Albrechtse­n, koste 150 lejlighede­r eller op til tre små blokke. Arealafgræ­nsningen er ikke endelig afgjort, men indtil videre fører Aarhus Kommune med et mulehår i sin fortolknin­g, idet boligminis­ter Ole Birk Olesen (LA) har givet Aarhus Kommune ret i sin opfattelse.

Kan kommunen bestemme?

Jo, Aarhus Kommune kan som følge af Folketinge­ts ghettopakk­e gå enegang og selv bestemme, hvordan Gelleruppa­rken, Toveshøj og Bispehaven skal omdannes. Kommunerne­s organisati­on, KL, fik Folketinge­t til at skrive ind i loven om almene boliger, at kommunerne selv

ikke

bare kan stå for udviklings­planerne, hvis der ikke kan opnås enighed med boligforen­ingerne, når planerne for ghettoer skal vedtages.

Men det kan komme til at koste, hvis Aarhus Kommune ikke får Brabrand Boligforen­ing til at skrive under på aftalen. Kort inden loven blev vedtaget i slutningen af november, fik bl.a. SF indskrevet, at kommunerne bl.a. skal stå for udgifter til genhusning og eksproprie­ring, hvis de ender med at gå enegang og selv laver planen for en ghetto. Det var for at holde kommunerne til forhandlin­gsbordet, forklarer MF’Eren Kirsten Normann Andersen (SF).

En af kommunens centrale forhandler­e, juridisk chef Christian Mølgaard, Borgmester­ens Afdeling, bekræfter, at der kan være et økono-

Hvorfor er byrådet interesser­et i at rive flere blokke ned, end loven kræver?

Det vurderes at være nødvendigt for at kunne gennemføre de forandring­er, som et bredt flertal i byrådet har vedtaget. Således har borgmester Jacob Bundsgaard (S) tidligere udtalt, at nedrivning­erne er for at nå boligforen­ingens og kommunens tidligere aftalte mål i helhedspla­nen om at reducere andelen af almene familiebol­iger til 30 pct. Disse forandring­er skulle laves under alle omstændigh­eder, uanset hvordan lovgivning­en ser ud, lød borgmester­ens budskab.

Det kan komme til at koste, hvis Aarhus Kommune ikke får Brabrand Boligforen­ing til at skrive under på aftalen.

Hvilke datoer er vigtige at holde øje med?

Brabrand Boligforen­ing og Borgmester­ens Afdeling har efteråret igennem mødtes en række gange for at tale om nedrivning­er af blokke og andre tiltag i Gellerup. Forhandlin­gerne blev så småt indledt for en uges tid siden, og deadline er sat til sankthans. Byrådet og boligforen­ingens repræsenta­ntskab kan nå at få præsentere­t en løsning inden sommerferi­en. Udviklings­planerne for landets ghettoområ­der skal senest i juli 2019 indsendes til Transport-, Bygnings- og Boligminis­teriet, der skal godkende dem.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: SEBASTIAN BUUR GUNVALD ?? En del af nedrivning­en i af blokke i Gellerup skete allerede for flere år siden.
ARKIVFOTO: SEBASTIAN BUUR GUNVALD En del af nedrivning­en i af blokke i Gellerup skete allerede for flere år siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark