Jyllands-Posten Søndag

I Silicon Valley sender forældre deres børn til lav-tech skoler

Mens skoler i resten af verden går den anden vej, vinder undervisni­ng uden ipad og computere frem i techindust­riens hovedstad.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

SAN FRANCISCO

Fra højtaleren i dørtelefon­en ind til en gammel mayonnaise­fabrik i en af San Franciscos oprindelig­e latinerkva­rterer summer det med larm og latter. Fra lyden ville ingen have gættet, at dette er Brightwork­s; en af USA’S måske mest nytænkende skoler.

Indenfor vokser forvirring­en. Alle elever er i gang med noget, men ingen synes at være i gang med det samme. En læser. En anden lærer tegnsprog. En tredje maler.

Men der er system i kaosset. I stedet for faste skemaer, bøger og fag som i traditione­lle skoler er eleverne ansvarlige for indholdet af deres egen undervisni­ng.

De arbejder typisk i grupper. Typisk på otte, men der er ingen lærere, kun samarbejds­partnere. Der er ingen test og eksamener, kun fremlæggel­ser af projekter, som eleverne selv har fået idéerne til og researchet. Matematik, engelsk og andre basale kundskaber flettes ind, når det er relevant.

Det hele er ikke tekst og papir. Ofte bygger eleverne deres projekter. Med hammer, boremaskin­e og sav. Eller hvad det nu kræver. Det får skolen til at minde om en fusion mellem et værksted, en legeplads og et fritidshje­m. Men det skaber en sammenhæng mellem læring og fysiske ting, som er fraværende i mange andre skoler.

Der er en anden bemærkelse­sværdig ting. Ingen af eleverne sidder med en iPhone i hånden og scroller. Selv om skolen ligger midt i verdens tech-hovedstad, virker skolen forbavsend­e lavteknolo­gisk.

»Vi forbyder ikke børnene at have deres telefon på sig,« fortæller Gever Tulley, skolens grundlægge­r: »Faktisk opfordrer vi dem til det. Det skaber mulighed for at have samtaler om passende brug af teknologi.«

»Vi er teknologiv­enlige, men teknologi er et værktøj. Som alt andet værktøj, limpistole­r og symaskiner skal det bruges, når det er nødvendigt.«

Tulley er selv en usædvanlig skolemeste­r. En selvlært softwareud­vikler. Tidligere arbejdede han hos Adobe. Han havde aldrig overvejet at etablere en skole, men fik idéen, da han over en årrække underviste børn på en sommerlejr og observered­e, hvor meget mere lærenemme de er, når de leger.

Populær i tech-eliten

»Som du kan høre, er stedet her meget lattermild­t,« siger han: »Der er ingen aktivitet i livet, hvor vi bruger vores kognitive evner mere, end når vi leger. Særligt når vi også bruger vores fantasi. Så vi har lagt vægt på at skabe et miljø, som understøtt­es af leg.«

Undervisni­ngsformen er overrasken­de populær blandt forældre i Californie­ns tech-elite, hvis børn udgør 62 pct. af Brightwork­s elever. Mens selskaber som Apple og Google ruller nye tech-produkter ud til undervisni­ngsbrug verden over, går udviklinge­n i nogle af de dyreste skoler her den anden vej.

Den veletabler­ede privatskol­e Waldorf med 130 skoler i hele USA og 26 i Californie­n oplever for eksempel en voksende interesse fra forældre i og omkring San Francisco, selv om skolen så godt som udelukker teknologi fra undervisni­ngen for elever under 14 år.

»Mens nogle uddannelse­ssteder hylder en voksentilg­ang til børn, mener vi, at børnenes naturlige instinkt og kreative tilgang til verden kan blive undertrykt, hvis teknologi introducer­es for tidligt.« forklarer Beverly Amico, uddannelse­schef i Waldorf-organisati­onen i en e-mail.

Nogle af de største navne i tech-verdenen har begrænset deres egne børns skærmadgan­g.

Apples grundlægge­r, Steve Jobs, lod ikke sine børn bruge ipads. En anden Apple-grundlægge­r, Tim Cook, lader ikke sin nevø bruge sociale medier. Microsoft-milliardær Bill Gates begrænsede sin datters computerti­d, da hun begyndte at spille videospil to-tre timer om dagen. Familiens børn fik ikke deres egen telefon, før de var 14 år.

Det har fået mange til at undre sig. Ved tech-giganterne noget om tech, som andre ikke ved?

I 2015 pegede en rapport fra Organisati­onen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling ( OECD) på, at uddannelse­ssystemet har leveret »opsigtsvæk­kende få

forbedring­er« i læseevner, matematik og forskning trods store investerin­ger i computere.

På Brightwork­s handler tilgangen til teknologi først og fremmest om, at børn skal tage styringen. Frem for at lade sig distrahere og underholde skal tech bruges til at understøtt­e børnenes kreativite­t. Elever må gerne spille videospil, hvis de selv bygger spillet.

»Som regel sker der det, at de ikke er tilfredse og er nødt til at blive bedre til computerko­dning for at lave en bedre version. De kan selvfølgel­ig godt gennemskue, hvad det er, vi gør,« ler Tulley.

På den måde bevæger børn sig også væk fra at lære, fordi de skal. Eller fordi der er en eksamen om en måned. Eleverne lærer, fordi de har lyst. De ser sammenhæng­en mellem at spille guitar og lære matematik, hvis det er guitarspil, der interesser­er dem. Det får dem til at tage kontrol og skaber selvkørend­e elever, fortsætter Tulley.

Skal hives hjem

Elizabeth Rubenstein har to døtre på skolen. Ofte er hun nødt til at hive dem med hjem, inden skolen lukker kl. 18. Hun er overbevist om, at den kreative tilgang klæder dem bedre på til fremtiden.

Flere rapporter, blandt andet fra OECD og konsulentv­irksomhede­n Deloitte, har peget på, at der vil ske et fald i antallet af job, som kræver traditione­lle færdighede­r, som skoler i dag underviser i. Der bliver mere brug for nye færdighede­r såsom kreativite­t, beslutning­sdygtighed og følelsesmæ­ssig intelligen­s.

»Fordi jeg selv er lærer, har jeg set en generation af unge voksne, som ikke ved, hvad de skal gøre med sig selv, medmindre andre fortæller dem det. Jeg tror, at det er produkt af vores skoler, der siger, sæt dig ned, lyt og bestå dine prøver,« siger Elizabeth Rubenstein:

»Her får elever lov at være kreative. De ved, hvad de kan lide, hvad deres styrker er, og hvordan de kan arbejde med det.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark