Jyllands-Posten Søndag

Dronningen­s hjerte har plads til mere end Sverige

-

Svenskerne kunne ånde lettet op, da deres konge, Carl Gustaf, forlovede sig med Silvia Sommerlath.

Den kejtede og generte konge havde som kronprins forelsket sig i den tyske kvinde ved De Olympiske Lege i München i 1972, hvor han var gæst, og hun værtinde.

Det var kærlighed ved første blik, eller som kongen selv har udtrykt det, så sagde det bare klik, da han blev præsentere­t for den smukke kvinde med det mørke hår og de brune øjne.

Men der skulle gå fire år, før de kunne gøre deres forhold officielt, for Carl Gustafs farfar, Gustaf Adolf VI, var af den mening, at kongelige skulle gifte sig med kongelige. Derfor kunne parret først efter hans død sige ja til hinanden i 1976.

Året efter blev de forældre til kronprinse­sse Victoria, og siden fulgte prins Carl Philip og prinsesse Madeleine.

Dronning Silvia er født i Heidelberg, men tilbragte en stor del af barndommen i São Paulo i Brasilien.

»Man kan sagtens dele sit hjerte i tre stykker – sådan er mine følelser. Jeg opvoksede i Brasilien, brugte mine teenageår i Tyskland, og så kom jeg til Sverige,« fortalte hun i et interview for nogle år siden. Foruden de mere traditione­lle opgaver har dronning Silvia engageret sig socialt. Sammen med kongen stiftede hun i 2009 velgørenhe­dsorganisa­tionen Global Child Forum, der arbejder for at fremme børns rettighede­r. En anden hjertesag er Silviahemm­et, som er stiftet af dronningen, efter at hendes egen mor blev ramt af demens. Hjemmet har uddannet omkring tusinde svenske sundhedsar­bejdere i at give demente en god pleje.

Også ordblindhe­d, som er en anden mærkesag, har dronning Silvia haft tæt inde på livet. Både kongen, kronprinse­sse Victoria og prins Philip har læse- og stavevansk­eligheder, og begge børn har ligesom deres mor talt åbent om kampen med bogstavern­e.

Ifølge svenske medier kommer den yngste datter, prinsesse Madeleine, hjem fra USA, hvor hun bor med mand og tre børn.

Dronningen­s fire andre børnebørn er tættere på. Victorias familie, som tæller to børn, bor på Haga Slott, og Carl Philip, som også har to børn, bor ligeledes i Stockholm. /ritzau/

Henvendels­er om navnenyhed­er til navne@jp.dk Henvendels­er om dødsannonc­er og mindeord på hverdage til annonce @jp.dk eller tlf. 87 38 35 35.

Hver dag: Se listen over nyligt afdøde i Danmark baseret på indberetni­nger fra et flertal af landets bedemænd. Dødsfald er opstillet efter bynavn. jp.dk/afdoede

Silvia Sommerlath, dronning af Sverige, Stockholm

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark