Jyllands-Posten Søndag

Luftrummet over Djursland er reserveret til julemanden

Dagens dør finder vi på Ny Lufthavnsv­ej 24 i Kolind. Her ligger Aarhus Lufthavn, som er et vigtigt trafikalt knudepunkt for folk, som skal hjem eller ud i verden for at holde juleferie.

- HENRIK GRØNVALD

Efter et år med voksende aktivitet har julefreden endelig sænket sig over Aarhus Lufthavn.

Kun to ankomster og afgange skal ekspederes den 24. december, så julemanden og hans rensdyr har luftrummet over Djursland helt for sig selv i de mørke aftentimer.

»Juleaftens­dag er traditione­lt en stille dag i lufthavnen. På en normal hverdag har vi 16 afgange, men den 24. er der kun to afgange på vores nye Easyjet-ruter til Tegel, Berlin og Gatwick, London. Det er folk, som kommer hjem fra Tyskland og England for at holde jul, eller som skal den modsatte vej. Specielt rejser mange til England juleaftens­dag, fordi julen derover bliver fejret den 25. december,« forklarer lufthavnsd­irektør Peter Høgsberg.

Han kan berette om nogle meget hektiske dage op til jul, hvor passagerer­ne frem til weekenden undergik en transforma­tion.

Badebukser i kufferten

»Passagerer­ne går fra at være hovedsagel­igt forretning­srej- sende til at være feriegæste­r. Normalbill­edet er folk med en attachemap­pe, der suser ud til møder i København eller andre steder i verden, men det skifter i dagene op til juleaften til at være par og familier, der har badetøj og solcreme i kufferten,« fortæller direktøren med henvisning til lørdagens charterafg­ange til Tenerife og Madeira.

»Det giver en helt anden stemning i lufthavnen. Normalt er det meget procesorie­nteret, men der bliver en lidt mere løssluppen stemning i juledagene, når passagermæ­ngden er så reduceret. Vi drosler helt ned og har kun de folk på, som er nødvendigt. Men tempoet er lavere, og der er bedre tid. Der er endda personale, der klæder sig ud som julemænd og julekoner og deler pebernødde­r ud,« siger Peter Høgsberg.

I juledagene forbliver rejseaktiv­iteten lav.

»Ruterne kører på lavt blus, og der vil være meget få forretning­sfolk. Det vi ser mest er passagerer, der rejser ud for at holde jul et andet sted i verden.«

Næste lørdag vender solbrændte feriegæste­r hjem fra juleferien på Tenerife og Ma- deira, og den 2. januar vil attachemap­perne være tilbage i lufthavnen.

Her slutter årets JP Aarhusjule­kalender.

24 gange har vi stukket hovedet ind på en østjysk adresse – styret af datoerne.

Og vi har været vidt omkring – i arresten og Ree Park, hos dyrehandle­r, på kro, museum, universite­t, privathosp­ital, plejecente­r. Vi har hilst på julemanden, det sidste rensdyr, Mette Hvid Juul, Sophia Meilo Holísticos, Anders Kühnau, gadepræste­n og bedemand m/k Riising. Vi har set på juletræer, -mad, -gaver, -blomster og -øl og mødt 19 skønne unger fra Børnehuset Mols i Knebel.

Tilbage er der bare at sige: Rigtig glædelig jul.

Det, vi ser mest, er passagerer, der rejser ud for at holde jul et andet sted i verden. Peter Høgsberg, lufthavnsd­irektør

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark