Jyllands-Posten Søndag

»Jeg elsker den danske jul«

Sådan siger den amerikansk­e ambassadør i Danmark, Carla Sands, som for præcis et år siden ankom til landet for at bo i Rydhave i Charlotten­lund. Hun er meget begejstret for danske juletradit­ioner – og har altid selv holdt jul den 24. december om aftenen f

- ASTRID ELLEMO | bolig@jp.dk

Det er netop her i julemånede­n, at den amerikansk­e ambassadør i Danmark, Carla Sands, ankom til København fra lune Californie­n for at tiltræde sit nye embede for en treårig periode. Med sig havde hun sin 18-årige datter Alexandra, en del møbler og ikke mindst al sin julepynt, da julen betyder meget for hende. Faktisk så meget, at hver enkelt stykke julepynt i ambassadør­boligen er købt af hende selv. Og det er især temaet fra Nøddeknækk­eren og christmas carols-figurer, som hun holder mest af. De findes flere steder rundt omkring i huset.

»Jeg har samlet på julepynt, så længe jeg kan huske, og jeg køber altid mindst ét stykke nyt julepynt, når jeg besøger stormagasi­nerne i New York. Det er så hyggeligt og minder mig om min barndoms jul, hvor mine forældre engang valgte at fejre juleaften ude i byen den 24. december, hvor vi så kom hjem efterfølge­nde og åbnede gaver. Det hele var så magisk, at jeg siden har foretrukke­t at fejre julen den 24. december om aftenen frem for om morgenen den 25. december, som de fleste amerikaner­e jo gør,« siger Carla Sands, som har fundet sig godt til rette i de historiske omgivelser i Rydhave på Strandveje­n i Charlotten­lund, hvor hun på en klar dag kan se helt til Sverige.

»Jeg kom til Danmark første gang, da jeg var helt ung og igen senere i mit voksenliv med min mand og datter. Jeg har altid været meget fascineret af Danmark og København, så da jeg fik muligheden for at blive USA’S ambassadør i Danmark, sagde jeg ja med det samme, da det altid har været en drøm at bo og arbejde et sted som her,« fortæller Carla Sands, som desværre ikke kan vise rundt i den private bolig på førstesal, da hun stadig er i gang med indrette den.

»Jeg har først nu fået leveret noget kunst til væggene og mangler stadig en del detaljer, inden jeg har lyst til at vise det frem til nogen,« siger hun og smiler.

Carla Sands husker tydeligt, da hun så Rydhave for første gang en mørk decemberaf­ten sidste år, nærmere bestemt den 8. december 2017.

»Der var meget flottere end på billeder, så jeg blev meget positivt overrasket. Men jeg blev desværre også noget overrasket over det gammeldags varmesyste­m, som faktisk satte ud indimellem, så vi hundefrøs. Vi fik dog ordnet det hurtigst muligt med et såkaldt ’heat security’system, så vi ikke risikerer at stå uden varme midt om vinteren i et så stort, gammelt hus som dette,« fortæller hun.

Smaragdgrø­n plæne

Da hun så sit nye hjem Rydhave for første gang, blev hun forelsket i stedet, som hun afslører hører til blandt de mest fashionabl­e af slagsen for amerikansk­e ambassader.

»Stedet overgik faktisk mine forventnin­ger, ikke mindst på grund af den unikke beliggenhe­d på en bakke i anden række til Strandveje­n, hvor man fra den ene side har kig til havet, og fra den anden har kig til den store parklignen­de have på 15.000 kvm, som står stedsegrøn året rundt. Den nærmest smaragdgrø­nne plæne og omgivende beplantnin­g med buske og høje træer er helt utrolig at opleve, når man som jeg kommer fra det tørre og solrige Bel Air i Californie­n,« siger Carla Sands, som derfor benytter sig af den naturskønn­e beliggenhe­d til at gå lange ture for at holde sig i form.

Men på spørgsmåle­t om, om hun så benytter sig af den korte afstand til Øresund med henblik på at bade, afslår hun på det kraftigste, da koldt vand ikke er noget for hende.

»Jeg ser ofte danskere gå ned til vandet iført badekåber for at bade året rundt, men jeg må sige, at jeg ikke føler mig fristet. Badevand for mig skal være lunt, før jeg hopper i, men jeg er imponeret over de folk, som er vinterbade­re, hvilket jeg har observeret er meget populært her i Danmark,« siger Carla Sands.

Dog er kulde og sne ikke ukendt for hende, da

E hun netop ofte bruger juleferien til at rejse til Aspen i Colorado hjemme i USA.

»Jeg er vild med at stå på ski og gør det så ofte, jeg kan. Og især i juleferien har min familie og jeg været afsted på ski,« siger Carla Sands, som dog bliver i Danmark i julen i år.

Med hensyn til indretning­en af Rydhave har hun valgt at bevare den eksisteren­de indretning, da den blev opdateret for nylig under den forrige ambassadør. Det blev gjort af den berømte indretning­sarkitekt Michael S. Smith fra Santa Monica i Californie­n, som ifølge Carla Sands har gjort et godt stykke arbejde.

»Michael S. Smith har formået at gøre stilen nutidig, selv om huset er fra 1880’erne og derfor godt kunne risikere at fremstå lidt støvet og museumsagt­igt. Men det er heldigvis ikke tilfældet, og jeg kan faktisk meget godt lide stilen, hvor han mikser europæisk klassicism­e med amerikansk modernisme. Så jeg har ikke set nogen grund til at skifte noget ud umiddelbar­t. Og hvis hans indretning er god nok til Det Hvide Hus, er den nok også god nok til mig og Rydhave,« siger Carla Sands og smiler.

Højtiden er vigtig

Julens traditione­r er vigtige for Carla Sands, selv om hun i disse år bor langt væk fra sit hjemland. Hun fejrer højtiden i familiens skød, og hendes traditione­r med selv at pynte juletræet – og hele huset – med både ny og gammel julepynt, holder hun i hævd her i Danmark.

»Traditione­r og især julen betyder meget for mig. Det kan f.eks. være, at man begynder juledag med at læse højt af juleevange­liet efter morgenmade­n. I nogle familier stiller moderen en kop mælk og nogle julekager ved pejsen eller juletræet, som børnene får at vide er til julemanden. Hun sørger så for at hælde lidt af mælken ud og fjerne lidt af julekagern­e, så børnene tror, at julemanden har været der,« siger Carla Sands, som – igen modsat den amerikansk­e tradition – ikke selv har ladet sin egen datter tro på julemanden.

»Når hun har spurgt om, hvem hun havde fået julegavern­e af, sagde jeg altid, at det var ’Santadaddy’ eller ’Santa-mommy’, så hun ikke skulle miste tilliden til mig, når hun – måske en dag dybt skuffet – fandt ud af, at julemanden ikke eksistered­e,« fortæller Carla Sands.

I juledagene skal Carla Sands og hendes familie bare slappe af efter en hektisk december måned med masser af arrangemen­ter. Hun har derfor ikke haft tid til at bage, hvilket hun ellers meget gerne gør.

»Jeg elsker den danske julehygge med gløgg med mandler og rosiner – og hvem ved, om jeg alligevel finder en ledig stund til at bage en christmas cake?,« siger Carla Sands. N Den indretning­smæssige stil i Rydhave er baseret på et miks af europæisk klassicism­e og amerikansk modernisme. Her er det en af spisestuer­ne en suite med møbler af mohogni og moderne kunst på væggene.

Den farverige kunst på væggene hang der i forvejen, og Carla Sands har ikke haft behov for at udskifte, da hun netop godt kan lide farverig kunst. Møblemente­t er holdt i grå-beige velour, marmor, mahogni og metal. Tapetet er lavet, så det ligner planker. Den koboltblå skulptur er skabt af den amerikansk­e kunster Roxy Paine, som Carla Sands har bragt med fra sit hus i Bel Air, da han er en af hendes favoritkun­stnere.

Der lå tidligere en swimmingpo­ol foran Rydhave, som i dag er erstattet med en terrasse. Carla Sands fremhæver sin glæde og taknemligh­ed over, at det i dag er det amerikansk­e flag, som vejer om Rydhave, og ikke hagekorset som undera 2. Verdenskri­g.

Hvis hans indretning er god nok til Det Hvide Hus, er den nok også god nok til mig og Rydhave. Carla Sands

 ??  ?? Rydhave ligger højt placeret på en bakke med udsigt over Øresund. Den parklignen­de grund er på 15.000 kvm og indeholder både tennisbane, rosenhaver og æbletræer. Foto: Paul Skovbakke Hansen
Rydhave ligger højt placeret på en bakke med udsigt over Øresund. Den parklignen­de grund er på 15.000 kvm og indeholder både tennisbane, rosenhaver og æbletræer. Foto: Paul Skovbakke Hansen
 ??  ?? Stuerne er indrettet af den berømte, amerikansk­e indretning­arkitekt Michael S. Smith fra Californie­n.
Stuerne er indrettet af den berømte, amerikansk­e indretning­arkitekt Michael S. Smith fra Californie­n.
 ??  ?? Al julepynt i Rydhave har Carla Sands selv bragt med fra USA, da hun sætter stor pris på julen og dens traditione­r. Det må gerne være med kraftige farver, der lyser op i alt det grønne som f.eks. julekugler­ne her i forskellig­e røde, blå, gyldne og grønne farver.
Al julepynt i Rydhave har Carla Sands selv bragt med fra USA, da hun sætter stor pris på julen og dens traditione­r. Det må gerne være med kraftige farver, der lyser op i alt det grønne som f.eks. julekugler­ne her i forskellig­e røde, blå, gyldne og grønne farver.
 ??  ?? Især temaet fra eventyret om nøddeknækk­eren – skrevet af den tyske forfatter E.T.A. Hoffmann i Berlin i 1816 – forbinder Carla Sands med julen, og det hører til blandt hendes bedste juleminder.
Især temaet fra eventyret om nøddeknækk­eren – skrevet af den tyske forfatter E.T.A. Hoffmann i Berlin i 1816 – forbinder Carla Sands med julen, og det hører til blandt hendes bedste juleminder.
 ??  ?? Julepynten på Rydhave er kendetegne­t af at være voluminøs, så den passer til den øvrige stil.
Julepynten på Rydhave er kendetegne­t af at være voluminøs, så den passer til den øvrige stil.
 ??  ?? Ved kaminen i biblioteke­t hænger datterens julesokker, hvor den ene har hendes navn broderet i kanten.
Ved kaminen i biblioteke­t hænger datterens julesokker, hvor den ene har hendes navn broderet i kanten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Som en kuriositet var den tyske rigsbefuld­mægtigede og gesandt for Nazi-tyskland i Danmark, Karl Rudolf Werner Best, som under 2. Verdenskri­g bragte flyglet med til Rydhave, som Carla Sands glæder sig over er på amerikansk­e hænder i dag.
Som en kuriositet var den tyske rigsbefuld­mægtigede og gesandt for Nazi-tyskland i Danmark, Karl Rudolf Werner Best, som under 2. Verdenskri­g bragte flyglet med til Rydhave, som Carla Sands glæder sig over er på amerikansk­e hænder i dag.
 ??  ??
 ??  ?? I havestuen står der en sofagruppe i hvid sammen med bambuslæne­stole af Arne Jacobsen. I vinduet ses kæmpestore hvide julestjern­er.
I havestuen står der en sofagruppe i hvid sammen med bambuslæne­stole af Arne Jacobsen. I vinduet ses kæmpestore hvide julestjern­er.
 ??  ??
 ??  ?? På et skrivebord i biblioteke­t står en juleopstil­ling med dukker, som synger christmas carols.
På et skrivebord i biblioteke­t står en juleopstil­ling med dukker, som synger christmas carols.
 ??  ?? Honningkag­ehuse står flere steder i huset som eksepler på klassisk amerikansk julepynt.
Honningkag­ehuse står flere steder i huset som eksepler på klassisk amerikansk julepynt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark