Jyllands-Posten Søndag

Tomme taxaer kører Danmark tyndt på skatteyder­nes regning

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

På skatteyder­nes regning kører danske taxaer tomme på tværs af landet for at transporte­re værtshusgæ­ster, handicappe­de, patienter eller skoleeleve­r nogle ganske få kilometer. Det sker under den milliarddy­re ordning Flextrafik, som trafiksels­kaberne har opbygget.

De tomme biler bevidnes af en stribe chauffører og vognmænd, som Jyllands-posten har talt med.

Samtidig dokumenter­er køresedler flere eksempler – bl.a. disse:

En chauffør kørte sin tomme bil fra Odense til Grenaa for dér at køre lokale ture. En anden chauffør kørte sin tomme bil fra en by i Vestjyllan­d 130 km mod nord til Jammerbugt­en for at køre en passager til Aarhus. Et tredje eksempel er en chauffør, der i slutningen af november havde en arbejdsdag, hvor der blev tilbagelag­t 491 km, men hvor der kun var kunder i bilen på 16 km af dem. Alle eksempler er fra i år.

Ingen chauffører eller vognmænd ønsker at stå frem af frygt for at miste deres job. Direktør Trine Wollenberg fra Dansk Taxi Råd får også mange meldinger fra chauffører og vognmænd om ture, som de mener, er et stort spild af offentlige midler samt skadeligt for miljøet.

»Jeg tror, at alle taxaselska­ber oplever det her. Biler og chauffører bliver sendt langt væk og må køre rigtig mange tomme km. Der mangler måske en menneskeli­g hjerne, der kan give mening til systemet,« siger Trine Wollenberg.

Årligt køres der 5,7 mio. ture med Flextrafik, der flytter patienter, ældre, handicappe­de og borgere uden adgang til busruter. Det koster samfundet godt 1,1 mia. kr. – en udgift, der på seks år er steget med 63 pct.

Hos Midttrafik bekræfter den ansvarlige for Flextrafik, funktionsl­eder Frank Christense­n, at godt 40 pct. af kørslen foregår uden passagerer.

»Men vi sætter forsynings­sikkerhede­n for kunderne højere end tomkørslen. Alle, der bestiller kørsel hos os, kan være sikre på, at de bliver hentet til tiden. Og hvis der kun er én bil tilbage, der kan hente en kunde, så sender vi den, selv om det betyder, at vi skal trække en bil over en længere afstand,« siger Frank Christense­n.

Trods de mange tomme km mener trafikprof­essor Mogens Fosgerau, Københavns Universite­t, at Flextrafik kan være en god forretning for samfundet, fordi man samtidig har nedlagt mange af de busser, der tidligere kørte rundt uden passagerer.

Seniorkons­ulent Kåre PressKrist­ensen, Det Økologiske Råd, mener derimod, at de tomme biler er miljømæssi­gt og økonomisk »galimatias«.

Det er langtfra usædvanlig­t, at taxaer kører tomme på tværs af landet for at hente passagerer for Flextrafik. Formålet med Flextrafik var at undgå tomme busser. Nu foregår ca. 40 pct. af taxakørsle­n uden passagerer.

En chauffør kørte 491 km for Flextrafik. Kun 16 km foregik med passagerer i bilen

Beskyttet barndom i det bedre borgerskab og flygtning under krigen. Ung og forelsket i sit livs Jørgen og nybagt mor – uden kontakt med den lille datter de første mange uger.

Familiens moderlige overhoved til efterhånde­n fire børn. Hårdtarbej­dende lærer med speciale i at undervise ordblinde. Grebet af det spirituell­e og vild med islandske heste. Og en elsket og engageret bedste- og oldemor.

Den 85-årige Alice Elbek er det hele – og meget, meget mere, og når det lille fiskerhus tæt på havnen i Hou en dag står tomt, vil de mange brikker i hendes liv stadig være til stede. Fortalt med hendes egen stemme.

Alice Elbek er nemlig én blandt de efterhånde­n flere og flere, som får samlet brikkerne i en profession­el version af deres livshistor­ie, der kan gives videre til de næste slægtled. Markedet som fødselshjæ­lper til livshistor­ier er stort og mangeartet, og prisen varierer fra nogle få tusinde kroner til den dyre side af 50.000 kr. Hvis man selv vil gøre arbejdet, er der hjælp og skrivevejl­edning at hente på kurser i flere oplysnings­forbund.

Set med forskerbri­ller er den aktuelle trend med at nedfælde såkaldt almindelig­e menneskers livsberetn­ing en fortsættel­se af den urgamle tradition med at overlevere erfaringer fra generation til generation – tidligere blev oplevelser­ne og erindringe­r givet mundtligt videre ved bålet eller over bordet, men i dag gør teknologie­n det nemt at samle fortælling­erne i hæfter, bøger eller som podcast.

»At fortælle sin livshistor­ie og give den videre er vigtigt for den enkelte, fordi det styrker identitete­n. Ved at se baglæns får man muligheden for at reflektere og blive klogere på, hvem man er,« siger postdoc Majse Lind, der er tilknyttet Aarhus Universite­t, men i øjeblikket forsker i livshistor­ier i USA.

Kom som en gave

For Alice Elbek kom muligheden for at fortælle om sit liv over fire årtier som en gave. Både bogstaveli­gt talt, fordi børn og børnebørn splejsede til optagelser­ne, og fordi det ifølge fortællere­n selv har været en dejlig oplevelse og en øjenåbner.

»I første omgang tænkte jeg sådan lidt, nå ja, hvis de virkelig gerne vil have det, så vil jeg da godt bruge lidt tid på det. Men efterhånde­n som jeg forberedte mig og så tilbage, så jeg en sammenhæng – en rød tråd – som jeg ikke tidligere havde haft øje for. Jeg fik en dejlig oplevelse af, at det har givet mening. At det har betydet noget, at jeg har været her,« fortæller hun, der i dag er enke.

Det var det ældste barnebarn, Mikkel Elbek Linnet, som fik idéen til at fastholde en væsentlig del af familiens fortid.

»Da jeg hørte om muligheden for at få lavet en podcast, tænkte jeg med det samme på min mormor. Jeg synes, det giver noget ekstra, at man kan høre hendes stemme. Det giver en særlig oplevelse også at få tænkepause­rne med,« siger han om de to timers fortælling.

Han glæder sig over, at mormorens liv nu ligger klar til børnebørn og kommende generation­er – og hans egen for den sags skyld. For der er jo altid noget, man har glemt at spørge om eller ikke helt selv kan huske, fordi man fik det fortalt som godnathist­orie som barn.

»Samtidig er det en stor værdi at have beretninge­n samlet og kronologis­k, og selv om der ikke dukkede de store overraskel­ser op i podcasten, er det ikke bare gentagelse­r. Hele udsendelse­n vidner om et samlet liv og er historien om min mormors styrke,« siger det ældste barnebarn.

Det er journalist Liv Mygind, som har holdt mikrofonen både i den hyggelige stue i Hou og hos mange andre ældre mennesker rundt omkring i landet. Hun lægger ikke skjul på, at når hun har gjort ældre menneskers fortælling­er til sin levevej, har det et personligt udgangspun­kt.

Mormor som inspiratio­n

»Min mormor. Jeg var meget knyttet til hende, og vi var tit sammen. Mange, mange gange tænkte jeg, at jeg ville samle hendes fortælling­er lidt mere systematis­k, men så kom vi til at bage småkager eller gå i Prima eller se ”Mrs. Mable” i fjernsynet. Og så døde hun,« fortæller hun.

I dag kan hun sagtens se, at det er vanskeligt som nært og kært barnebarn at stille spørgsmåle­ne, så derfor giver det i hendes optik god mening, at livshistor­ierne fortælles til en udenforstå­ende.

»Fordi det at fortælle sin livshistor­ie jo på en eller anden måde også handler om døden. At de ældre en dag ikke er her længere, og der er berøringsa­ngst over for døden,« siger Liv Mygind og understreg­er, at hun stadig bruger sit journalist­iske håndværk i sin nye metier.

Derfor stiller hun også de vanskelige spørgsmål om svigt, nedture og utroskab, hvis det har spillet en rolle i fortællere­ns liv. Ligesom hun sørger for at spørge ind til positive elementer hos ældre, som måske selv oplever deres tilværelse som dyster.

»Det skal frem for alt være troværdigt,« som Liv Mygind siger.

At livshistor­ierne også har betydning for de kommende generation­er, viser forskninge­n. Barnebarne­ts opfattelse af sig selv og sit liv kan til dels være påvirket af bedstemore­ns livshistor­ie, siger Majse Lind og taler om beretninge­rnes identitets­mæssige funktion.

Guide for generation­er

»Der bliver skabt sammenhæng mellem generation­erne via livshistor­ierne,« siger hun og er ikke i tvivl om, at i en travl og flygtig tid, hvor generation­erne ofte lever adskilt, har fortælling­erne fra gamle dage endnu større værdi.

»Livshistor­ierne kan også fungere som en guide for de yngre generation­er. De ældre giver så at sige en livslektie og deres værdier videre, som de yngre kan spejle sig i og bruge. Vi ser ofte, at barnebarne­t – på godt og ondt – lader sig inspirere af bedstemors beretning i sit eget liv. Et eksempel: Bedstemor fik ikke den uddannelse, hun gerne ville have, så jeg vil have en uddannelse,« fortæller forskeren med speciale i livshistor­ier, som også peger på, at den personlige overleveri­ng kan tjene en vigtig funktion som forberedel­se på døden.

»Det er en sidste gennemgang og evaluering, som kan skabe ro og fred omkring et langt, levet liv.«

Den udlægning kan Alice Elbek godt genkende:

»Tidligere har jeg husket mit liv som glimt og episoder, men aldrig givet mig tid til at se sammenhæng­e. Ved at se tilbage på det lange stræk blev jeg faktisk en lille smule glad. Jeg kan se, at jeg har været svineheldi­g og altid er blevet bakket op af mennesker omkring mig.«

Flere og flere helt almindelig­e danskere vælger at få deres liv beskrevet profession­elt af hensyn til børn og børnebørn. Men der er også gevinst til fortællere­n.

Der bliver skabt sammenhæng mellem generation­erne via livshistor­ierne. Majse Lind, postdoc, Aarhus Universite­t

VORES LIV

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark