Jyllands-Posten Søndag

Pres for at lade bulldozere rydde motorvejen ved uheld

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Anden juledag skete det igen: En lastbil væltede på motorvejen, denne gang på Fyn, og tusindvis af frustrered­e bilister blev fanget i timevis i deres biler.

Men nu har Venstre fået nok, lyder det fra regeringsp­artiets transporto­rdfører, Kristian Pihl Lorentzen.

»Nu skal vi have sat et klart mål om, hvor længe det må tage at få en motorvej ryddet efter sådan et uheld. Hvis det er nødvendigt, må man sætte en gummiged eller lignende til at få skovlet sådan en lastbil væk. Vi er nødt til at få set på problemet, for det kan og skal gøres bedre,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

»Vi må se på, hvem der har vejmyndigh­eden til at sige, at ”nu skubber vi den lastbil væk, selv om det så koster 100.000 kr. i skader”. Jeg kunne godt forestille mig, at vi fik samme regler som nog- le steder i udlandet, hvor en havareret lastbil skal være fjernet inden for en bestemt tid,« lyder det fra Kristian Pihl Lorentzen, der understreg­er, at det udelukkend­e handler om uheld, hvor der ikke er sket personskad­e.

Uheldet på Fyn skete om formiddage­n, men først efter klokken 18 meddelte Vejdirekto­ratet, at der nu var ryddet op, og at det ville tage et par timer at afvikle køen.

Hos Dansk Industri, DI, der bl.a. repræsente­rer ejerne af de lastbiler, der gang på gang blokerer motorvejen­e, er direktør Michael Svane fra DI Transport af samme opfattelse som Pihl Lorentzen.

Fjern de lastbiler

»Det er tudetosset, at vi ikke får gjort mere ved problemet. Anden juledag så vi en lastbil med sodavands - flasker, der kørte galt og spærrede hele motorvejen. Men hvor svært kan det være at fjerne en lastbil? Værdien af sådan nogle sodavand er lig nul, når først uheldet er sket. Det eneste rigtige er at sætte en bulldozer ind for at fjerne lastbilen,« siger Michael Svane, der vil have mere fokus på de store samfundsta­b, der sker, når trafikken går helt i stå.

For det koster også penge, når pendlere eller folk på vej hjem fra ferie bliver fanget, understreg­er Michael Svane.

»Det koster samfundet et tab på ca. 110 kr. i timen for hver pendler eller fritidsrej­sende, der må holde i kø,« siger Michael Svane, der ikke mener, at det tab står i forhold til f.eks. et læs ødelagte sodavand.

»Hvor længe skal man vente på, at en forsikring­sagent kommer og siger, om man kan skrotte varerne i en lastbil? Vi bør kunne gøre det bedre – og hurtigere,« lyder meldingen fra Dansk Industri.

DI beregnede efter et tilsvarend­e uheld på motorvej E45 ved Horsens for nylig samfundets tab ved den ene ulykke til 12-15 mio. kr.

»Pløk i låget«

Hos busselskab­et Abildskou, der er partner i det store selskab for langtursbu­sser, Flixbus, betegner direktør Jess Abildskou det som »helt pløk i låget«, at en havareret lastbil kan få lov at blokere motorvejen det meste af en dag.

»Man skal ikke vente på en kranbil – en havareret lastbil skal skubbes væk hurtigst muligt med en gummiged eller en bulldozer. Så kan man rydde op om natten, når det ikke generer trafikken. Det er også derfor, at amerikansk­e politibile­r har en bøjle ude foran, så de kan skubbe en ødelagt bil væk fra motorvejen,« siger Jess Abildskou.

Han mener, at det forsik - ringsmæssi­ge kan løses med et gebyr på få kroner på bilisterne­s ansvarsfor­sikring.

Vejdirekto­ratet indledte i maj et forsøg på Fyn, hvor man sammen med Rigspoliti­et og Fyns Politi skal teste, hvordan man kan rydde hurtigere op. Ifølge afdelingsc­hef Charlotte Vithen fra Vejdirekto­ratet, der leder projektet, er man ikke kommet så langt, men er dog begyndt at sende en ladvogn og et fejeblad med ud, når alarmen går.»det tyder på, at det er en god idé at sende en ladvogn og et fejeblad med ud. Men det er ikke kun uheld med store lastbiler, der giver problemer – også uheld med personbile­r eller varebiler giver kø. Og når det handler om uheld med lastbiler, er det ikke altid en løsning bare at sende en bulldozer. Det kan være, at lasten går i stykker, så det bliver endnu værre. Desuden skal vejen også ryddes bagefter. Så det er ikke helt så enkelt,« forklarer Charlotte Vithen.beregninge­r fra Vejdirekto­ratet viser, at det koster samfundet mindst 700 mio. kr. om året, fordi trafikante­r bliver fanget og sidder fast i kø efter uheld.

Gang på gang kører lastbiler galt på de danske motorveje og spærrer i timevis for al trafik. Men det skal stoppes nu, mener Venstre.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark