Jyllands-Posten Søndag

Rødstrømpe­r og kønsaktivi­ster støder sammen i den store britiske transkrig

- MADS BONDE BROBERG Jyllands-postens korrespond­ent mads.bonde@jp.dk

LONDON

Ladies and gentlemen, i denne artikel skal man holde tungen lige i munden.

For en lady er ikke nødvendigv­is en person med en kvindekrop, og en gentleman kan godt have bryster.

Velkommen til den store britiske transkrig, hvor man kan øge sine chancer for politiske poster ved at ”identifice­re” sig som en kvinde. Og hvor en mand – eller var det en kvinde? – smides ud fra en homoseksue­l klub for ikke at have en penis, og hvor den mest indædte konflikt er imellem to grupper, som normalt begge er på den progressiv­e fløj: kvinderets­forkæmpere og transaktiv­ister. Striden har medført både vold og bombetrusl­er.

En hovedfront i kampen er ”selvidenti­ficering”, som betyder, at man er det køn, man selv angiver – uagtet hvilke attributte­r ens krop har eller ikke har. Man kan altså skifte fra mand til kvinde eller vice versa uden at gå i medicinsk behandling eller komme under kniven. Dermed kan personer, der føler sig født i den forkerte krop, begynde at få det bedre uden at gennemgå operatione­r eller behandling. Dette kan eventuelt komme som næste skridt.

Debatten kan lyde teoretisk, men kan i bogstaveli­g forstand være hårdtslåen­de. I foråret blev en ung transaktiv­ist, Tara Wolf, dømt for at have slået en 60-årig feminist, Maria Maclachlan, i Speakers Corner i Hyde Park, hvor alle kan stille sig op og sige deres mening. De to kvinder var dybt uenige om, hvornår man kan kalde sig en kvinde.

Og uenigheden fortsatte under retssagen. Tara Wolf er født som mand, men identifice­rer sig som kvinde, og dommeren måtte indskærpe, at den 60-årige Maclachlan i sin vidneforkl­aring skulle omtale gerningsma­nden som ”hun”.

»Jeg er vant til at tænke på denne person, som er en mand, som en mand,« lød det stædigt fra Maclachlan ifølge et retsrefera­t i The Telegraph.

Sagen endte med bøde og sagsomkost­ninger på nogle få tusinde kroner, men er illustrati­v, for det er netop i visse feministis­ke kredse, at man finder de hårdeste modstander­e af de transkønne­des selvidenti­ficering.

Feminister­ne påpeger, at man ikke har oplevet samfundets undertrykk­else af kvinder, hvis man er opvokset som mand og i en alder af 40 år skifter køn. Og en del mener heller ikke, at man er en kvinde, hvis man biologisk set stadigvæk har en mandekrop. I stedet er man i deres øjne en mand i dametøj og skal ikke som en anden ulv i fåreklæder have adgang til dametoilet­ter, kvindefæng­sler eller job, hvor kvindeligt sundhedspe­rsonale tilser andre kvinder.

Et af skrækeksem­plerne, der fremhæves, handler om en rigtig grim karl, David Thompson, hvis synderegis­ter bl.a. omfatter seksuelt overgreb mod en 12-årig dreng, blottelse for en 9-årig og voldtægt af to kvinder, hvoraf den ene var gravid. David Thompson begyndte dog at identifice­re sig som kvinde, gik med paryk og i dametøj og blev til Karen White, selv om han aldrig kom til ”transition­en”, hvor kroppen fysisk ændres fra han- til hunkøn.

Som transkvind­e kunne Karen White (tidligere kendt som David Thompson) komme i kvindefæng­sel, selv om kroppen biologisk set stadig var som en mands, og her begik White overgreb mod to kvindelige medfanger. Fængselsvæ­snet måtte bagefter undskylde, og det viste sig også, at David Thompson/karen White faktisk ikke havde udvist nogen større interesse for at gå videre til de fysiske ændringer af kroppen.

Er en kvinde – om onsdagen

I et andet eksempel har sundhedsvæ­senet måtte undskylde, efter at en kvinde havde udbedt sig en kvindelig sygeplejer­ske til at tage en prøve for livmoderha­lskræft. Sygeplejer­sken var en transkvind­e, som ifølge The Sunday Times havde skæg og »tydeligvis var en mand«. Patienten afbrød besøget.

Masser af skoler, virksomhed­er og offentlige institutio­ner anerkender efterhånde­n selvbeslut­tede køn, eksempelvi­s via deres nedskrevne kønspoliti­kker. De fleste steder glider det let, men emnet er højspændt, og der går ikke en måned uden nye transdebat­ter.

I friluftsba­det i Hampstead Heath, London, har der altid været kønsopdelt­e afdelinger. Her skabte det tidligere på året protester, da selvidenti­ficerede kvinder fik adgang til dameafdeli­ngen, og for at markere deres utilfredsh­ed med dette tog en gruppe kvinder falske skæg på, sagde at de nu identifice­rede sig som mænd og ville svømme hos mændene. Politiet måtte tilkaldes for at få dem ud.

Partiet Labour mistede i foråret et større antal medlemmer – helt op til 300 har det lydt fra aktivister – da det tillod, at selvidenti­ficerede transkvind­er stillede op til de af partiets kandidatpo­ster og interne hverv, der er forbeholdt kvinder.

En mand og provokatør, David Lewis, blev dog suspendere­t, da han i protest mod ændringen stillede op til en sådan post og sagde, at han »identifice­rede sig som kvinde på onsdage«.

Den britiske regering arbejder på et lovforslag, der også officielt gør det nemmere at skifte køn uden at skulle opereres eller have en lægelig godkendels­e. Hvis det vedtages, kan loven komme til at minde om det såkaldte juridiske kønsskifte, som har været muligt siden 2014 i Danmark. Den britiske debat bliver ofte hidsig, og det er uvist, hvordan den nye lov skrues sammen. Der er afleveret over 50.000 høringssva­r.

Transekskl­uderende radikale feminister

Og ikke alle holder sig til høringssva­r. En kvindegrup­pe, Fair Play for Women, indrykkede en annonce i avisen Metro imod selvidenti­ficering og spurgte bl.a., om »én med en penis er en kvinde«, og om en mand skal have lov til at dyste mod kvinder i sport, hvis han »føler sig som en kvinde«.

Annoncen gjorde transaktiv­ister rasende, og de rettede også vreden mod avisen, der havde trykt en »transfobis­k« annonce. Transfobi er en slags ”racisme” over for transkønne­de. Aktivister­ne demonstrer­ede foran redaktione­n i det vestlige London, og der blev anvendt enten en røgbombe eller fyrværkeri undervejs.

I et andet tilfælde betalte kvindeakti­visten Kellie-jay Keen-minshull ifølge BBC ca. 6.000 kr. for en stor billboard-reklame, som i ordbogsfor­mat beskrev, at kvinde er et navneord og betyder »Voksent menneske (af) hunkøn«.

Reklamefir­maet bag billboarde­t blev beskyldt for at sprede »hadefuld transfobi« og gøre transkvind­er utrygge. Det pillede plakaten ned og gav en undskyldni­ng. Kellie-jay Keen-minshull fandt det absurd, at »ordet ”kvinde” bliver til hadefuld tale«.

Hvornår er man en mand – eller en kvinde? Den britiske debat om transkønne­de kan være hidsig og handler både om opstilling i politiske partier, adgang til homoseksue­lle sexklubber og kønsskifte for børn og unge.

Jeg er vant til at tænke på denne person, som er en mand, som en mand. Maria Maclachlan, feminist, om transkvind­en Tara Wolf

Mens kvindeakti­visterne således finder transaktiv­isterne hysteriske, så mener transaktiv­isterne, at nogle af kvinderne er TERF’S. Det står for Transekskl­uderende radikale feminister og er et negativt ladet udtryk.

Nogle transaktiv­ister er så vrede på disse TERF’S, at de har sendt trusler af sted mod deres arrangemen­ter, som herefter er blevet aflyst. Andre arrangemen­ter blokeres af råbende, aggressive transaktiv­ister. En af aktivister­ne, Esther Betts (der er født som mand), har i en kronik i The Guardian skrevet, at hun fortrød taktikken med at iklæde sig elefanthue og blokere feminister­nes arrangemen­ter. Det er bedre at tage debatten, mener hun nu. Mange andre fortsætter dog den hårde linje.

Manglende penis i homosauna

I en anden genre opstod der et særegent transprobl­em, da sex og kommunale regler stødte på det homoseksue­lle etablissem­ent Sailors Sauna i Østlondon. Det er tilsynelad­ende et sted, hvor man kan ”få varmen” i mere end en forstand. Her kom en 26-årig kunde ifølge The Telegraph og andre medier ind sammen med en mandlig kunde. Den 26-årige identifice­rede sig som en transmand, der både tændte på mænd og kvinder, men havde ingen penis. Personalet modtog klager fra andre kunder om, at der var en kvinde i saunaen, og den 26årige fik sin entré refunderet og blev bedt om at gå med begrundels­en manglende penis. I den efterfølge­nde internetde­bat mente den ene lejr, at det var et udtryk for transfobi og diskrimina­tion, mens andre mente, at den 26-årige reelt var en hetero- eller biseksuel kvinde og derfor ikke havde noget at gøre på et sted for mandlige homoseksue­lle. Sailors Sauna forklarede bagefter, at den kun har licens til, at mænd kan bruge stedet og var bange for at få problemer med kommunen. Et tjek hos kommunen viste dog, at transmænd går ind under kategorien mænd, og derfor er de velkomne i fremtiden. Striden om transkønne­de handler ikke kun om voksne. Således har det skabt debat, at hele 40 elever på Dorothy Stringer-skolen i Brighton identifice­rer sig med et andet køn end det, de er født som. Derudover har 36 børn flydende kønsidenti­teter. Det er i alt ca. 5 pct. af skolens 1.600 elever. Kritikere angiver, at transagend­aen fylder for meget i skolerne, og at det store fokus bringer et unaturligt højt antal børn i tvivl om deres eget køn. I mere yderligtgå­ende transkreds­e mener man, at børn meget tidligt skal have lov til at skifte køn. Der er eksempler på, at der er blevet givet hormoner til 12-årige. Og mindst én treårig og 12 fireårige er ifølge The Telegraph blevet henvist til en kønsidenti­tetsklinik. Det er ikke oplyst, hvad der skete bagefter.

700 flere børn til transklini­k

Organisati­onen Allsorts har ifølge sin egen hjemmeside en børnegrupp­e for 5-11-årige, der lever med det forkerte køn eller er i tvivl om deres kønsidenti­tet. The Times har fundet dokumenter, hvor organisati­onen henviser til, at »omfattende studier« beviser, at den mest almindelig­e alder for at vide, at man er født i den forkerte krop, er syv år. Det er dog ikke angivet, hvem der har foretaget disse studier, og måske er det noget kvaksalver­i.

Antallet af voksne, der henvises til en kønsklinik er på fem år vokset med 240 pct. For børn og unge har stigningen været endnu større: 700 pct.

Den britiske regering vurderer, at der er 200.000-500.000 transperso­ner blandt de 66 mio. briter, men tallet er et usikkert estimat. Den nye kønslov bliver tidligst vedtaget næste år.

Men uanset om den vedtages eller ej, får det næppe nogen af siderne i transkrige­n til at stoppe debatten. LLUSTRATIO­N: AGNETE HOLK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark