Jyllands-Posten Søndag

Her kæmper de levende og de døde om pladsen

- JAN LUND Jyllands-postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk SINGAPORE

Hongkong er verdens dyreste by at bo i.

Ikke kun for de levende. Men også for de døde. En akut mangel på urnekirkeg­årde har skabt intens konkurrenc­e mellem de levende og de døde om de eftertragt­ede kvadratmet­er.

Den gamle britiske kronkoloni lider af permanent pladsmange­l. Selv de mange skyskraber­e kan ikke rumme de 7,5 mio. mennesker, der officielt lever og bor i det driftige finanscent­er i Perleflode­ns delta.

90 pct. af Hongkongs døde kremeres. Asken opbevares normalt i såkaldte kolumbarie­r – bygninger, hvor urnerne placeres på hylder og i små nicher. De kan være mange etager høje med pladserne øverst som de dyreste og mest eftertragt­ede. Som regel ligger de i tilknytnin­g til et tempel. Men pladsmange­l har fået dem til at rykke ind i boliger og private lejlighede­r i et omfang, så regeringen har måttet vedtage en lov, der forbyder den type etablissem­enter i boligområd­er.

Problemet er, at der ikke er kolumbarie­r nok. I 2010 foreslog den daværende regering, at man byggede 24 nye. Men det er kun lykkedes at åbne to. Det skyldes, at den kinesiske befolkning har det med kolumbarie­r, som europæere har det med atomkraftv­ærker og asylcentre: fint nok – bare ikke i min baghave.

Ånderne flagrer rundt

Troen på ånder ligger dybt forankret i kinesisk kultur. Levende og døde eksisterer i hvert sit univers og skal ikke mixes. Men det sker alligevel mindst en gang om året. I månekalend­erens syvende måned åbnes portene til helvede, og de sultne ånder slippes fri: The Month of The Hungry Ghost.

I Den sultne ånds måned flagrer de rundt omkring i søgen efter hævn eller fred, og det gælder for de levende om at tjene og betjene dem, så der ikke sker skade. Ånder eksisterer også uden for den periode, så ingen kineser vil udsætte sig selv, sin familie eller sin forretning for at være tæt på et sted for de døde.

De fleste planer om nye kolumbarie­r blev skudt ned efter folkelige protester og demonstrat­ioner. Til gengæld skabte manglen et dynamisk privat marked. Driftige kinesiske forretning­sfolk omdannede private lejlighede­r til kolumbarie­r, hvor urnerne kunne parkeres, mens de efterladte afventede en mere permanent løsning.

Det er en betydelig bedre forretning at leje en lejlighed ud til de døde end til de levende. Typisk koster det 250-350 kr. om måneden at få opbevaret en urne. En mindre lejlighed med plads til måske 500 urner giver over 125.000 kr. om måneden – 10 gange mere end en normal husleje.

Markedet er nu til dels skiftet til bedemænd og ligkistema­gasiner. Kattelemme­n er, at de har tilladelse til midlertidi­gt at opbevare urner og aske i såkaldte askehotell­er. Men på grund af manglen og det nye forbud mod at operere i boligområd­er er det midlertidi­ge ofte blevet forvandlet til et, to eller tre år.

»Jeg vurderer, at der opbevares omkring 100.000 urner i ligkistema­gasiner. Problemet bliver kun værre. Jeg er blot i tvivl om, hvor slemt det vil bliver«, siger formanden for Hongkongs begravelse­sforretnin­gs sammenslut­ning, Ng Yiu-tong, i et tv-interview.

Regeringen har beregnet, at der vil blive foretaget 1,1 mio. kremeringe­r i de kommende 20 år, men at der maksimalt bliver 800.000900.000 nye pladser i de officielle kolumbarie­r. Det opfylder altså stadig ikke behovet. Allerede nu foregår tildelinge­n af nye pladser ved lodtræknin­g.

I stedet forsøger man at promote grønne begravelse­r. Det vil sige at sprede asken ud i foreløbig 11 såkaldte mindehaver eller til søs. Hver lørdag er der for eksempel gratis færgeservi­ce ud til en af de tre udpegede havaskepla­dser.

I 2017 blev det løsningen for 14 pct., selv om det strider mod århundredg­ammel kinesisk tro og skik, der siger, at en afdød skal have et fast jordisk sidste hvilested. Men en fremtidslø­sning, der også vil kunne lette situatione­n for de levende.

Hongkong har ikke længere urnekirkeg­årde nok, og 100.000 askefyldte urner opbevares nu ”midlertidi­gt” i ligkistema­gasiner.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark