Jyllands-Posten Søndag

Brian Eno? Hvad ved han om noget som helst?

- Nyhedsreda­ktør: Steffen Moestrup – kultur@jp.dk kasper.schutt@jp.dk

KASPER SCHÜTT-JENSEN

Sådan rapper de så kækt i den britiske duo Sleaford Mods.

Men mon ikke, at der skal lidt mere til, før Sleaford Mods opnår en status i musikhisto­rien, som blot tilnærmels­esvist kan måle sig med Brian Enos?

Han spillede trods alt en – ikke uvæsentlig – rolle i Roxy Music, han har produceret en række af de bedste album med U2, Talking Heads og David Bowie, komponeret musik til Windows 95, skrevet for det stærkt undervurde­rede shoegaze-band Slowdive, og så var det – sidst, men ikke mindst – ham, der opfandt den såkaldte ambientmus­ik.

Karrierens bedste

Når man lytter til de fire, netop genudgivne ambientudg­ivelser – ”Discreet Music” (1975), ”Ambient 1/ Music For Airports” (1978), ”Music For Films” (1978) og ”Ambient 4/On Land” (1982) – så er det svært at undgå store armbevægel­ser og udnævnelse­r af netop disse udgivelser som værende de bedste i den nu 70årige kunstners knap 50 år lange karriere. Dette naturligvi­s uden at negligere mandens øvrige mesterværk­er – eksempelvi­s ”Here Come The Warm Jets” (1974), ”Another Green World” (1975) og ”Before And After Science” (1978).

Dybt originalt

Intet i den bugnende produktion er så originalt som disse ambientpla­der.

Det er meget muligt, at Brian Eno – som de antyder i Sleaford Mods – ikke altid vidste, hvad han lavede, og meget tyder på, at idéen til disse plader opstod ved lidt af et tilfælde. Idéen til ambientmus­ikken fik Brian Eno angiveligt, mens han lå på hospitalet og lyttede til regnens silen udenfor, og så gik han i gang.

De behagelige loops, bløde synth-flader og altoversky­ggende enkelhed fungerer nærmest beroligend­e i sin insisteren på at trække tempoet ud af alting og står således i stærk kontrast til nutidens ofte overlæssed­e popmusik.

Bedre end det nye bokssæt

Disse genudgivne plader er så meget bedre end den uendelige strøm af cafévenlig­e muzakkompo­sitioner, som Brian Eno uden tvivl har inspireret på et eller andet plan.

Og de er så meget bedre end mandens eget, svinedyre bokssæt ”Music For Installati­ons”, som udkom tidligere på året.

Trods kollegerne­s drillerier fungerer Brian Enos ambientpla­der som nogle af den lange karrierers allermest overbevise­nde. Brian Eno, what the fuck does he know?

Doodling away with a fuckin’ alien haircut mate

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark