Jyllands-Posten Søndag

Tiden efter Den Sidste Mohikaner

- ROMAN TOMMY ORANGE DER DER (There There, 2018) På dansk ved Rasmus Hastrup 282 sider, 300 kr. Politikens Forlag kultur@jp.dk

LARS OLE SAUERBERG

”Renæssance” bruges flittigt i amerikansk litteratur­historie. Ikke med henvisning til Europa i tiden mellem Middelalde­r og Oplysnings­tid, men om forskellig­e pludselige hjemlige litterære energiudla­dninger.

Den første af den slags renæssance­r var i tiårene før Den Amerikansk­e Borgerkrig som en slags parallel til europæisk romantik. Senere reserveres begrebet til litteratur skrevet af amerikaner­e uden for kredsløben­e af ”døde, hvide mænd”.

Harlem Renæssance­n, hvor det sorte, litterære USA kom på landkortet i 1920’erne og 1930’erne, indledte serien af de nye renæssance­r. Siden fulgte la- tinoerne, asien-amerikaner­ne og de kønsorient­erede. Det var kulturskre­det i 1960’erne, der banede vejen, også for de oprindelig­e amerikaner­e – indianerne – hvis litterære renæssance begyndte med forfattern­e N. Scott Momaday og Leslie Marmon Silko omkring 1970.

Der har ikke været megen kontinuite­t eller vægt i de oprindelig­e amerikaner­es litteratur siden. Det hænger måske sammen med, at de oprindelig­e amerikaner­e var mundtligt orientered­e og gav udtryk for deres følelser i ritualer med kropssprog og musik.

Det, der engang var der …

En anden del af forklaring­en er mere kynisk. Det lykkedes faktisk de hvide migranter at få dræbt store dele af den oprindelig­e befolkning og trænge resten tilbage i reservater, samtidig med at man udsatte dem for tvivlsomme ”civilisati­ons”-påvirkning­er som alkohol og ukendte europæiske sygdomme.

Mange af efterkomme­rne af de oprindelig­e amerikaner­e er blevet byindianer­e, der holder til i de store byers mere udsatte bydele og har væsentlige sociale problemer.

Det er dem, Tommy Orange skriver om i sin roman ”Der Der”.

Titlen har han taget fra en af Gertrude Steins berømte/ berygtede kryptiske bemærkning­er. Den måske bedst kendte af dem er nok ”En rose er en rose er en rose.” ”Der Der” stammer fra en erindrings­skitse fra den modernisti­ske avantgarde­forfatters besøg i sin hjemby Oakland i Californie­ns ”Bay Area”. Da hun ikke kunne genkende noget, konstatere­de hun tørt, at det, der engang var der, ikke længere er der, altså ikke længere noget der, der. Relevansen er indlysende for de fordrevne indianerst­ammer.

Tommy Orange – et typisk indianerna­vn, som det lidt bittert bemærkes – skriver om efterkomme­re af oprindelig­e amerikaner­e, der netop har tilknytnin­g til Oakland.

Der er ved at blive gjort forberedel­ser til en større ”pow wow”, dvs. et indianertr­æf med sang, musik, traditione­lt håndværk, osv. i Oakland-området. Pow wow’en virker som en slags magnet på mange med tilknytnin­g til indianermi­ljøet. Nogle har fået mulighed for et midlertidi­gt job, andre vil deltage i kon- kurrencer, mens en lille flok utilpassed­e unge har planer om et røveri.

Læseren følger 12 forskellig­e personers forberedel­ser til den store begivenhed. De får lejlighed til, hver på deres specifikke eksistenti­elle, psykologis­ke og sociale betingelse­r, at ytre sig om både det helt aktuelle og en dybt traumatisk historie med folkedrab og udgrænsnin­ger.

Ingen forventer, at pow wow’en vil kunne være andet og mere end en pause i udsigtsløs­e liv. Slutningen er da også helt i overensste­mmelse med den gennemgåen­de pessimisme.

Klaustrofo­biske liv

”Der Der” er, rent litterært betragtet, næppe nyskabende. De forskellig­e fortællert­råde er jo et velprøvet fortællegr­eb. Men alligevel suges læseren ind i klaustrofo­biske livssituat­ioner, der ganske vist er dybt trivielle, men alligevel bliver uafrysteli­gt vedkommend­e, fordi Tommy Orange har så godt tag på sine figurer.

”Der Der” er en roman, hvis basale fortælleen­ergi nok skal bidrage til at udbrede det sociale budskab ud over demografis­k/sociologis­ke undersøgel­sers vanligvis noget mere lukkede akademiske kredsløb.

Rystende ny amerikansk roman skildrer socialt udsatte efterkomme­re af de oprindelig­e amerikaner­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark