Jyllands-Posten Søndag

Den farveblind­e blæksprutt­e kan falde i et med omgivelser­nes farve

Blæksprutt­en kan kopiere pulserende mønstre, som den ikke engang kan se. Men måske er det slet ikke øjnene, den bruger. Forskere håber at kunne få syn for sagen i mysteriet om blæksprutt­ens camoufleri­ngsevner.

- HAYLEY BENNETT New Scientist indland@jp.dk

Tyve meter under overfladen tæt ved den nordvestsp­anske kyst følger biolog Roger Hanlon sit bytte. Hans kamera er rettet mod et dyr, der har iklædt sig beige, grå og hvide farver for at gå i ét med den grusede havbund. Dyret bevæger sig hen mod noget tang, og mens det finder sig til rette i busken, skifter det hurtigt til en mørkere farve, som ligner tangens rødbrune nuancer. Farveskift­et er både imponerend­e og forbløffen­de for Hanlon, fordi han ved, at den almindelig­e ottearmede blæksprutt­e er farveblind.

Det er i hvert fald det, der står i lærebøgern­e. Hanlon har selv skrevet en bog, hvori han nævner en række argumenter for, at både 8-armede og 10-armede blæksprutt­er ser i sort-hvid. Men han er alligevel ikke helt overbevist.

»Jeg er tilbøjelig til at tro, at blæksprutt­er på en eller anden måde kan fornemme og tilpasse sig til farver,« udtaler han.

Præcis hvordan de gør det, har biologer i mere end et århundrede forsøgt at regne ud. Den nobelprisv­indende zoolog Karl von Frisch mente ligesom Hanlon ikke, at blæksprutt­er var farveblind­e. I 1910’erne var der debat om emnet mellem Frisch og øjenlæge Carl von Hess. Hess testede 10-armede blæksprutt­ers syn ved at lyse mod dyrene med farvet lys, mens de var fanget i beholdere, der var så små, at dyrene næsten ikke kunne bevæge sig. Han noterede, hvordan deres pupiller reagerede på lyset, og om dyrene forsøgte at svømme væk. Han konkludere­de, at blæksprutt­ernes reaktions- mønstre lignede mønstrene hos farveblind­e personer, som ser på farvet lys.

Frisch brød sig ikke om disse unaturlige testforhol­d. Han havde udført eksperimen­ter, hvor han trænede småfisk til at forvente mad, når de fik vist et gult kort. Han havde også planer om at træne blæksprutt­er til at forvente mad fra farven rød, men resultater­ne derfra kom aldrig frem, og debatten fortsatte. I 1950’erne viste zoolog Alfred Kühn, at blæksprutt­en kunne lære at se en bestemt farve som en trussel og svømme væk, når han blev ved med at slå blæksprutt­en med en pind efter at have lyst mod den med lys i den pågældende farve. De kan altså godt se farver, konkludere­de han. Men i 1970’erne nåede John Messenger, nu ved University of Cambridge, frem til det modsatte. Han trænede blæksprutt­er til at angribe farvede plastikrek­tangler for at få en belønning i form af sardiner. De kunne skelne sort fra hvid, men kunne ikke se forskel på gule og grå nuancer, som var lige lyse.

Svaret ligger ikke i øjnene

Enhver tvivl om blæksprutt­ens farveblind­hed lod til at forsvinde, da man omsider fik mulighed for at undersøge biologien bag dens syn. Forskere dissekered­e øjnene fra flere blæksprutt­earter og fandt kun én type farveprote­in og intet som tapcellern­e i menneskets farvesyn. I 1980’erne stod det klart, at dette gjaldt for næsten alle arter, hvilket kraftigt indikerede, at blæksprutt­en kun kan se i sort-hvid.

Dette gjorde mysteriet om blæksprutt­ens camoufleri­ngsevner endnu større. Man ved, at blæksprutt­en kan tilpasse sin hudfarve til omgivelser­nes farver. Man ved også, at blæksprutt­er signalerer til hinanden ved at skabe pulserende mønstre i huden. Denne adfærd er risikabel, når der ligger rovdyr på lur, så det virker absurd, at de kun skulle kunne se mønstrene i sort-hvid.

»Næsten alle, der arbejder med området, har svært ved at tro på det,« udtaler Dan Morse ved University of California.

Morse og Hanlons forskertea­ms har brugt årevis på at afmystific­ere det biologiske maskineri i blæksprutt­ens hud, som skaber de mange mønstre. Det er et avanceret system, som består af mindst to lag med pigmentsæk­ke i det øverste lag og variable strukturer til farvespil i det nederste. Alligevel vendte Hanlon, som arbejder ved Marine Biological Laboratory i Massachuse­tts, tilbage til mysteriet om farvesynet med en fornemmels­e af, at han måtte have overset noget. Og pludselig fik han en tanke: Hvis blæksprutt­en ikke ser farver med øjnene, ser den dem måske med sin hud.

I 2010 var andre forskere begyndt at opdage, at visse arter har farveprote­iner kaldet opsiner i huden. Hanlon undersøgte hurtigt den 10-armede blæksprutt­es hud for proteinern­e og fandt opsiner. Denne opdagelse førte til en helt ny retning for forskninge­n. Han allierede sig med synsforske­r Thomas Cronin og Alexandra Kingston, begge ved University of Maryland, for at finde frem til, hvordan opsinerne var organisere­t, og om de var forbundet med hudens evne til at skifte farve. Hvis blæksprutt­en reagerede direkte på farver gennem forbindels­er i huden uden involverin­g af hjernen, ville det måske kunne forklare, hvorfor adfærdsstu­dier viste, at den ikke var i stand til bevidst at skelne mellem farver.

Teamet brugte fem år på at lyse på blæksprutt­ehud og fandt opsiner her, der og alle vegne. Men proteinern­e fremstod uorganiser­ede og tilsynelad­ende uden forbindels­e til farveændri­ngssysteme­rne. I huden fandt forskerne endda et stort antal andre molekyler, som har med bearbejdni­ngen af signaler fra lys at gøre. Ifølge Cronin var forskerne sikre på, at dette fotosystem havde en funktion, men de fandt aldrig noget, der kunne påvise det.

Huden reagerer på lys

Todd Oakley og Desmond Ramirez ved University of California havde mere held med arten Octopus bimaculoid­es. De tog hudstykker på størrelse med en ært og placerede dem under et mikroskop for at se pigmentsæk­kene og lyste på dem.

»Der var en kort forsinkels­e, og så kom der en dramatisk udvidelse,« udtaler Oakley.

Åbningen af pigmentsæk­ken er en af blæksprutt­ens metoder til at danne farver. Eksperimen­tet viste, at blæksprutt­ens hud reagerede på lys, men der kom intet svar på hvordan eller hvorfor, og heller ikke på, om der var opsiner indblandet.

Der er for nylig opstået en ny tilgang, idet Alexander Stubbs, biolog ved University of California, og hans far, Christophe­r Stubbs, fysiker fra Harvard University, brugte matematik til at løse problemet med farveblind­heden. Deres oplæg, som første gang blev offentligg­jort i 2016, har koncentrer­et sig om farveafvig­else, som er en effekt, hvor forskellig­e bølgelængd­er eller farver af lys kommer i fokus ved forskellig­e afstande fra en linse. Denne effekt findes i kameraer og i menneskeøj­et, men den maksimeres i ikkecentre­rede pupiller – og sådan nogle har blæksprutt­en. Far og søn regnede sig frem til, at dette gør det muligt for blæksprutt­en at skelne mellem farver med øjnene uden behov for egentlige farverecep­tormolekyl­er.

»Forestil dig, at du skal bringe forskellig­e farver ind i og ud af fokus hele tiden. Det er

VIDEN

nogenlunde sådan, deres opfattelse af omgivelser­ne må være,« udtaler Stubbs.

Ifølge ham er det ganske enkelt et fysisk faktum, at blæksprutt­en gør dette. Det er uvist, om den bruger informatio­nen til at skelne mellem farver. Alexander Stubbs har kortlagt eksperimen­ter for at afprøve sin formodning, men han har brug for en samarbejds­partner for at gennemføre dem. Hanlon mener, at eksperimen­terne er værd at lave, men han tror først på tanken bag, når han ser flere ligninger.

»Der foreligger endnu ikke så meget som et gram data,« udtaler han.

Tre hjerter og flere hjerner

Samtidigt kæmper forskerne, som arbejder med hudsansnin­g, med deres egne problemer. En knast er, at de opsiner, der er fundet i blæksprutt­ehud, er de samme som dem, der findes i blæksprutt­eøjne. I lyset af dokumentat­ionen for, at blæksprutt­en ikke kan se farver med øjnene, skulle man mene, at den ikke ville kunne nøjes med de samme opsiner for at se farver med huden. Hanlon mener, at pigmentsæk­kene i huden kan fungere som filtre for opsinerne, således at to komponente­r ved fælles hjælp kan gen-

kende farver. Eller måske findes der uopdagede opsiner i huden. Man burde kunne få et svar gennem screening af blæksprutt­ens genom. Hanlons egen arbejdspla­ds er faktisk ved at lægge sidste hånd på en sekvenseri­ng af den 10-armede blæksprutt­es genom.

Cronin er overbevist om, at opsinerne har et formål.

»De har en eller anden funktion. At vi ikke har opdaget den endnu, betyder bare, at svaret er mere uigennemsk­ueligt, end vi troede,« siger han.

Det burde ikke være en overraskel­se. Blæksprutt­er har tre hjerter og flere hjerner. Hvorfor skulle deres sanser være mindre fremmedart­ede end resten af deres fysiologi?

Det samme gælder for mange af de skabninger, som de deler omgivelser med. Nogle af de rovdyr, de bliver jaget af, såsom dykkende fugle, har et syn så farverigt, at det næsten er en hån mod menneskets rød-grøn-blå-begrænsnin­g. Selv om en blæksprutt­es farve ligner dens baggrund, når Hanlon ser den gennem sit kamera, er det altså ikke nødvendigv­is tilfældet, når en dykkende fugl ser på den.

For at omgå dette er Hanlon i gang med at udvikle et hyperspekt­ralt kamera med 16 farvekanal­er.

»Ingen har et kamera som dette,« siger han.

Og eftersom mennesket ikke kan se alle farverne, må han opfinde metoder til at analysere resultater­ne. Hvis de bekræfter, at blæksprutt­ens forklædnin­g er effektiv over for de rovdyr, der jager den, vil det fjerne enhver tvivl om, at den rent faktisk kan farvetilpa­sse sig. Og hvordan gør den det så? Ligesom alt andet ved blæksprutt­en vil svaret på det spørgsmål ifølge Hanlon også blive mærkværdig­t. © New Scientist

At vi ikke har opdaget den endnu, betyder bare, at svaret er mere uigennemsk­ueligt, end vi troede. Alexander Stubbs biolog, University of California

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark