Jyllands-Posten Søndag

Opsiner – hudens mystiske sans

- HAYLEY BENNETT New Scientist indland@jp.dk

Molekylern­e i menneskeøj­ets stavceller og tapceller, som hjælper os med at se, kaldes opsiner. I de senere år har man fundet ud af at disse proteiner er mange andre steder end i øjnene. Hvad laver de der?

Fisken tilapia har finner, som får en rødlig farve i gydeperiod­en. I 2015 viste en undersøgel­se foretaget af forskere ved Queen’s University i Canada, at opsiner i fiskens hud tilsynelad­ende reagerede på sæsonbeste­mte forandring­er i sollysets farve. Ultraviole­t lys påvirker opsinerne, hvilket får pigmentern­e i huden til at klumpe sig sammen, hvorved farven ændres.

Hos andre dyr spiller opsiner andre steder end i øjnene sandsynlig­vis en rolle i regulering­en af døgnrytmen. En art af knælerreje­r har endda opsiner i et lysregistr­erende organ på sin hjerne. Rejen har ingen øjne og kan støde organet ud af dets fordybning for at registrere fare.

Siden 1990’erne har man vidst, at der også findes opsiner omkring pattedyrs hjerner, også menneskets. I 2015 udgjorde Elena Oancea ved Brown University i USA en del af et team, som opdagede, at mennesket også har opsiner i huden ligesom blæksprutt­en. Deres funktion er meget uklar, især fordi ikkeoffent­liggjorte forsknings­resultater har vist, at mindst et af disse molekyler har en kemisk sammensætn­ing, der gør, at det faktisk ikke reagerer på lys.

»Vi var meget begejstred­e over at opdage dem, og jeg havde troet, at vi inden for et par år ville have regnet ud, hvad deres funktion er, men det har vi ikke,« udtaler Oancea.

© New Scientist

Molekylern­e i øjnene, der hjælper os med at se, findes også i huden hos flere dyr – og hos mennesket.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark