Jyllands-Posten Søndag

Det nye år: Europa har sine problemer, men Europa lever

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Undervejs WIEN

Det skal være læserne tilgivet, om de lidt beklemte går ind i det nye år. Vi ved jo, at vi alle eller næsten alle har det ganske udmærket, og at vi alle eller næsten alle lever bedre end vore forældre. Bag vor velstand ligger dog et nagende spørgsmål. Har vi det mon for godt? Kan det holde i en verden, der gør fremskridt, men også rummer et utal af ulykker?

Mange af os, som er nået op i den såkaldt tredje alder husker en barndom, hvor fattigdom lurede i sidegadern­e, hvor biler var en sjældenhed, udlandsrej­ser utænkelige, og brugt tøj gik i arv. Min personlige erfaring er en enlig moder, der passede sin børnehave hen over dagen, vaskede trapper i vor yderst beskedne boligkarré og syede handsker om aftenen. Vi var ikke på helt samme niveau – men i nærheden – som daværende statsminis­ter H.C. Hansens senere hustru, Gerda, der – da parret engang opholdt sig på Hotel Royal i Aarhus – så ned i gården og efter sigende bemærkede til sin mand: »Skraldespa­ndene står der endnu. Da jeg var lille pige, ledte jeg efter madrester dernede …«

Meget er blevet endog meget bedre i de seneste 50 år. Påskønner vi det? Jyllands-posten havde engang en legendaris­k garagemest­er. Spurgte man til hans befindende, svarede han muntert: »A klawer ujen grund.« Sådan. Problemern­e er utallige, og de kan med vor tids lynhurtige kommunikat­ion virke overvælden­de – så overvælden­de, at man tager afstand fra dem, lukker grænser, lukker sig selv, lukker øjne og øren. Hvem kan udholde tanken om sultedøden i Yemen, den jødiske undertrykk­else af palæstinen­serne, tyranniet i SaudiArabi­en, genopdrage­lseslejren­e i Kina, Trump i USA, Storbritan­nien i opløsning, Ruslands krigeriske fremfærd i Ukraine, politiske fanger i Spanien, fascisme fra Italien over Ungarn til Polen, uigennemsk­uelige hackerangr­eb på vore bærende institutio­ner?

Er det rige Europa, klodens måske eneste rigtigt demokratis­ke kontinent, om end flosset, det lette bytte for uigennemsk­uelige kræfter, som huserer fra Washington over Moskva til Beijing? Er en halv milliard europæere ved at miste troen på sig selv, på deres tusindårig­e politiske historie og deres fire- tusindårig­e kultur? Måske, men ikke nødvendigv­is. Europa kan forekomme kaotisk, men Europa har en uforlignel­ig evne til at genopfinde sig selv. Det antikke Grækenland bukker under, Romerriget forsvinder, den mørke middelalde­r – som var adskilligt lysere, end mange forestille­r sig – bliver til renæssance­n, til oplysnings­tiden, til industrial­isering, folkestyre og velfærdsst­at.

Der er krige, massakrer og folkemord, sult og pest, men Europa lever videre. Karl den Store er i det niende århundrede optaget af tanken om et forenet Europa. Bøhmens uretfærdig­t glemte kong Jiri Podibrad er mere konkret: fælles domstole, fælles mønt, fælles hær. Han er det 15. århundrede og alt for tidligt ude, en forløber for EU’S fædre, franskmænd­ene Robert Schuman og Jean Monnet, italienere­n Alcide De Gasperi og tyskeren Konrad Adenauer, titanernes generation.

Nytåret er en glimrende lejlighed til at besinde sig på det kommende, herunder dette at vi inden for de næste få måneder kan stemme – frit og hemmeligt – til både Folketinge­t og Europa-parlamente­t, for milliarder af andre et ubegribeli­gt privilegiu­m. Livet var enklere og fattigere i gamle dage. Selvfølgel­ig. Måske er vor tids problem, at vi ved mere og derfor kræver mere. Det kan ende i fortvivlel­se og afstumpeth­ed. Det kan også føre til ny energi.

Klummeskri­veren ønsker sine læsere et lykkeligt 2019.

Meget er blevet endog meget bedre i de seneste 50 år. Påskønner vi det?

 ??  ?? Dagens tegning: Members only
Dagens tegning: Members only
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark