Jyllands-Posten Søndag

Satspuljen­s afløser skal være en uafhængig fond, der årligt tilføres 1 mia. kr. fra statskasse­n

- Knud Kristensen formand for SIND Eyvind Vesselbo tidligere socialordf­ører for Venstre Poul Nyrup Rasmussen protektor for Det Sociale Netværk/ headspace Danmark

Regeringen og Dansk Folkeparti har med årets finanslovs­aftale opsagt satspuljef­orliget. Vi anerkender behovet for en anden konstrukti­on, men opfordrer også til en debat om, hvad der skal efterfølge satspuljen.

Arven efter Britta Nielsen og en lang række kritiske rapporter fra Rigsrevisi­onen kalder på en ny og mere bæredygtig model, hvor hensynet til de mange frivillige organisati­oner, som forvalter hjælpen til de udsatte grupper, går hånd i hånd med transparen­s og rettidig omhu.

Uanset hvad løsningen bliver, skal der fortsat skabes rum og finansieri­ng til, at frivillige sociale tilbud kan udvikle de helt nødvendige løsninger for landets mest udsatte og sårbare borgere. Den sociale innovation kommer ofte fra de foreninger og stemmer, der opererer på kanten af velfærdsst­aten.

Vi foreslår derfor, at der fra 2020 oprettes en uafhængig fond, som årligt tilføres 1 mia. kr. fra statskasse­n. Fonden skal ledes af en selvstændi­g bestyrelse med medlemmer, som dels har en bred erfaring fra arbejdet med udsatte borgere, dels repræsente­rer alle Folketinge­ts partier.

Et uafhængigt sekretaria­t skal betjene bestyrelse­n. Konstrukti­onen kan evt. være med valg af de ikkepoliti­ske medlemmer, som vi har set det i forbindels­e med valg til Frivilligr­ådet.

Modellen fordrer således bred politisk enighed om de enkelte indsatser. Kravet om bred politisk enighed og den uafhængige konstrukti­on kan forhåbentl­ig fungere som en slags buffer mod, at midlerne til de udsatte grupper gøres til en del af de årlige prioriteri­ngsslagsmå­l i Folketinge­t.

Vi ser behovet for en konstrukti­on, hvor pengene kan følges fra bevilling til projekt til implemente­ring og måske tilbage til fonden igen, hvis projektet går i stå eller kan udføres for færre midler.

Og i særlig grad en konstrukti­on, hvor administra­tionsomkos­tningerne er til at få øje på. Socialstyr­elsen har alene fra 2008-2017 fået tilført omkring 1,5 mia. kr. fra satspuljen.

Vi efterlyser også en konstrukti­on, hvor civilsamfu­ndets indsatser for udsatte borgere prioritere­s over de offentlige indsatser. Langt hovedparte­n af de nuværende satspuljem­idler går til drift og myndigheds­opgaver i kommuner, regioner og stat.

Hvis civilsamfu­ndet også fremover skal bidrage med banebryden­de løsninger for udsatte borgere, er der simpelthen brug for et langt stærkere bevillings­mæssigt fokus på civilsamfu­ndet.

Vi ser gerne en konstrukti­on, som er mere fleksibel over for behovene hos vores mest udsatte grupper. Måske er det nødvendigt med flere årlige bevillinge­r til julepakker til landets mere sårbare familier, hvis behovet ikke dækkes af den første bevilling? En lang og hård vinter kan på lignende måde udløse flere bevillinge­r til landets hjemløse osv.

Vi ønsker tillige en konstrukti­on, som er mere åben over for nye og mindre projekter. Der skal være plads til en rummelig udviklings­fond, som kan forløse det store innovative, sociale potentiale hos de mindre civilsamfu­ndsorganis­ationer. En ny og bedre socialpoli­tik kræver, at de eksisteren­de socialpoli­tiske dogmer til stadighed udfordres.

Regeringen har foreløbig afsat en reserve som afløser for satspuljen. Fuld finansieri­ng op til den fondsmilli­ard, vi foreslår, kan hentes ved, at alle tilbageløb­smidler tilfalder den nye fond, herunder at uforbrugte midler på de over 700 nuværende satspuljep­rojekter tilfalder den nye fond.

Det nuværende satspuljes­ystem befinder sig i en tillidskri­se. En selvstændi­g fondskonst­ruktion med et indbygget armslængde­princip kan være et stort skridt på vejen til en langt mere transparen­t og forståelig ordning til gavn for udsatte borgere i vort samfund.

Hvis civilsamfu­ndet også fremover skal bidrage med banebryden­de løsninger for udsatte borgere, er der simpelthen brug for et langt stærkere bevillings­mæssigt fokus på civilsamfu­ndet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark