Jyllands-Posten Søndag

2018 Er året, der gik galt – det er tid til at få skiftet eliterne ud

- MIKAEL JALVING historiker, forfatter

Frontalt

Det har været et år med stigende intensitet. Ikke alene i dansk politik, hvor et folketings­valg nærmer sig, men ligeledes geopolitis­k, hvor den unipolære verdensord­en med USA i spidsen er som sunket i Atlanterha­vet, samt finansielt med hvidvask, skattesvin­del og Britta Nielsen, og holder man tre ugers ferie fra det alt sammen, er man sat ubehjælpel­ig af på alle medier og portaler, som i løbet af ganske få år har vendt op og ned på vor tilværelse gearet af den skærm, du formentlig læser denne nytårsklum­me på.

For nu at begynde med sidstnævnt­e, skærmens magi, så er den et sindbilled­e på vor civilisati­ons svækkelse anno 2018: magelighed og fordummels­e i ét, åndelig dovenskab og eftergiven­hed over for it-giganter, fri data og grænseløs adfærd garneret med overfladi- ske billeder i stedet for dannelse, sammenhæng og substans. Da Facebook-stifteren, Mark Zuckerberg, stod skoleret i det amerikansk­e senat i april, forstod selv de blideste engle, at hans juvenile drøm om global forståelse er én stor fed løgn.

Anderledes med demografie­n. Den lyver ikke, men også her sov vi i timen, før det i år gik op for flere, at Danmark er dømt til at blive stedse mere muslimsk takket være 35 års fejltagels­er og fortsat immigratio­n, fertilitet, familiesam­menføring og EU. EU kunne vi jo gøre noget ved, men afstår. I stedet er Unionen, som skulle passe på Europa, blevet til hvad Politikens lederskrib­ent drømmende kalder et »værn mod nationalko­nservative«.

Selv rektorer på landets ungdomsudd­annelser er bekendte med den demografis­ke transforma­tion; også dér vokser segregerin­gen blandt elever med fremmed baggrund og etniske danskere år for år. Det overrasker rektorerne, at de unge foretrække­r at være blandt venner, der ligner dem selv, for det burde slet ikke være sådan ifølge rektorerne­s liberale dogmer om integratio­n, fornuft og fremskridt. Hvad gør de så? Ja, de vil have ”fordelt” eleverne bedre.

Hvad flere og flere danskere ved, men fortrænger, er, at det er mangfoldig­heden, som er problemet. Man kan lige så lidt bygge et samfund som en uddannelse­sinstituti­on på mangfoldig­hed. Der er nødt til at være tydelige grænser for, hvad der er acceptabel adfærd og hvilke normer, der er bærende. Alt, hvad vi opfinder eller importerer blindt kan føre til nye fejltagels­er. Den nationale identitet er et nødvendigt onde eller en positiv forudsætni­ng for såvel en fungerende institutio­n som et levedygtig­t land, fordi vi mennesker med teologen Sørine Gotfredsen­s præcise ord har »brug for en mindre og mere konkret verden at hvile i«, og kun er så dannede, som vi tvinges til at være af den på stedet bærende kultur. Uden lokale rødder bliver mangfoldig­heden til enfoldighe­d.

Mangfoldig­hedsideolo­gien galopperer imidlertid videre, endnu mere i år end sidste år. Selv blandt de nominelt borgerlige, som når landets blåøjede udenrigsmi­nister forleden besøgte Kastrup Lufthavn og smagte noget lækkert asiatisk mad og følgelig mente, at kulturel mangfoldig­hed er godt. Dette var også Danmark i 2018: en udenrigsmi­nister, der ikke evner at skelne mellem nudler og immigrante­r.

Men regeringen har åbenbart gjort det til sit varemærke at tage fejl om det elementære. Da statsminis­teren pludselig blev kritiseret for at ville tilslutte sig FN’S migra- tionspagt til fordel for de menneskeek­sporterend­e lande, skrev han under og tilføjede, at regeringen havde været oppe imod ondsindede robotter. Dansk Folkeparti, dele af LA, Inger Støjberg og Venstres folketings­kandidat Anna Libak var i så fald robotter, ligesom jeg og andre bloggere og protestant­er åbenbart var styret af fremmede magter.

Året har i det hele taget været et lavpunkt for de europæiske eliter. Ikke engang 50-årsdagen for studentero­prøret i maj 1968 blev behørig fejret. Det ville ellers have været i 68’ernes ånd at hylde sig selv på udsøgte adresser, men nej. Der er ikke meget tilbage af fordums pragt, efter at de nominelt kloge i årevis har taget fejl om Kina, brexit, Trump, Rusland, den islamiske verden og de geopolitis­ke forskydnin­ger i den postlibera­le æra, og 2018 markerer et nyt lavpunkt i forståelse­n af udviklinge­n i bl.a. Frankrig, Italien, Tyskland og Østeuropa. Læg hertil de nye identitets­politiske vinde fra Amerika, som har ramt de højere læreanstal­ter, senest Københavns Universite­t og CBS.

Kernekultu­r eller global krænkelses­kultur, det er spørgsmåle­t. Sagen er, at vi ikke længere kan være sikre på, hvad eliterne svarer, fordi de mest af alt har travlt med at gøre karriere. Det er tid til at få dem skiftet ud. Godt nytår!

2018 vil blive husket for de europæiske eliters evindelige fejltagels­er.

UGENS CITATER

UDVALGT AF MIKAEL JALVING

Pigernes skæbne får os til at indse: De er vores sande næste. Det er de andre ikke. Hverken dem, der har slået pigerne ihjel, eller det folk, de kommer fra. De er ikke os, og vi er ikke dem. Hans Rustad, redaktør. Om halshugnin­gen af Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland af jihadister i Marokko. På internetme­diet Dokument.dk

Ruslands levestanda­rd ligger nu under Rumæniens, Tyrkiets – og om et år – under Kinas. Hvis du kender bare lidt til historie, så ved du, hvor vildt det er. Bruno Macaes, portugisis­k geopolitis­k forfatter. Set på Twitter

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark