Jyllands-Posten Søndag

Gigantisk klimabensp­ænd

- Kjeld Flarup Christense­n civilingen­iør Hjerm

Hvad er værst for København: at der engang lå et atomkraftv­ærk på den anden side af Øresund, eller om byen bliver oversvømme­t engang i fremtiden?

Skal man tro IPCC’S seneste rapport, så står det slemt til med klimaet. Alligevel er nu også Tyskland ved at lukke dets atomkraftv­ærker, og for at skaffe den manglende energi er man begyndt at udvinde brunkul.

Det er miljøpolit­isk korrekthed at nedlægge atomkraftv­ærker, men et gigantisk benspænd for klimakampe­n. Der er masser af løsninger, som kan reducere CO2udledni­ngen, men mange af dem er blot politisk ukorrekte og uacceptabl­e for kompromisl­øse miljøaktiv­ister.

Desværre har kampagnern­e mod atomkraft ført til et teknologis­k knæk, som har sat atomkraft tilbage. Der mangler unge kvalificer­ede teknikere, og derfor er atomteknol­ogien i dag dyr, og projektern­e er forsinkede.

Udviklinge­n af den næste generation atomkraft baseret på thorium er blevet ramt af denne modvilje, selvom thorium er mindre farligt, har mindre radioaktiv­t affald, har rigelige forsyninge­r og forresten ikke kan bruges til atomvåben. Med thorium kunne vi vende Co2-strømmen og pumpe det ned jorden igen.

USA har nedbragt sin CO2udledni­ng ved at udskifte især kul med frackingga­s. En teknologi, der er meget udskældt, men god for klimaet her og nu. Et ton CO2 sparet i dag er altså bedre end et ton sparet om 20 år.

Økologiske fødevarer kræver, at landmænden­e laver en intensiv jordbehand­ling for at holde ukrudtet nede. En smule Roundup og landmanden kan blot køre ud og så direkte i stubmarken efter høst. Reduceret jordbehand­ling sparer enorme mængder af CO2, men det kræver sprøjtemid­ler og især det forhadte Roundup.

Økologien har et større arealforbr­ug end konvention­elt landbrug. Landbrugsa­realer kommer til at spille en stor rolle i klimakampe­n.

Bare det at braklægge en mark vil trække CO2 ud af luften. Begynder man at dyrke energiafgr­øder i stedet, vil der kunne erstattes store mængder af fossilt brændstof.

Udbyttet på markerne kan øges endnu mere ved at benytte gmoteknikk­er. Gmo i dag er kommet meget længere end Roundupres­istente roer. Det er de utroligste ting, man kan fremavle med Crispr-metoden. Hvad man gør, er i bund og grund blot, at man fremskynde­r den naturlige selektion nogle tusinde år.

Hvad er vi mest bange for: klimaændri­nger eller science fiction-agtige mutanter?

Kan man tage klimakampe­n alvorligt, når flere oplagte løsningsmu­ligheder på forhånd dogmatisk afvises? Sammen med sol, vind og vand kan atomkraft og landbruget være de faktorer, som vender den globale opvarmning og starter en nedkøling. Det kræver videnskab, men det eneste, man fra politisk korrekt hold har brugt videnskab til de sidste 50 år, er til at argumenter­e imod vækst og velstand.

Økologi står i opposition til stort set ethvert højteknolo­gisk tiltag, der kan reducere Co2-udledninge­n i landbruget. Økologi er en luksus, der også koster på klimakonto­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark