Jyllands-Posten Søndag

Kære minister, stop nu for renter på over 100 pct.

- Mads Heindorff kommerciel direktør i Experian Christian Brandt direktør i Finans og Leasing

Kære erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov. Det er snart tid for nytårsfors­ætter. Hvis du sidder mellem jul og nytår og mangler et politisk et af slagsen, har vi et forslag, som vi håber, du vil tage med i betragtnin­g: »Når 2019 går på hæld, skal jeg have sat en stopper for de åger- lignende og uregulered­e udlån mellem private, som foregår på blandt andet Facebook.«

Baggrunden for forslaget er desværre ret kedelig. Vi har over de senere år set stadig flere eksempler på lukkede grupper på især Facebook, hvor private tilbyder kortvarige lån af mindre beløb til andre private. Umiddelbar­t lyder dette meget tilforlade­ligt. Mennesker, der hjælper andre mennesker, som står i en midlertidi­g vanskelig situation. Det er imidlertid ikke til- fældet i langt hovedparte­n af sagerne.

Renten for lån er nemlig ofte langt over 100 pct. på en måned. Betaler man ikke pengene tilbage til tiden, kan der vanke trusler til en selv og ens familie – sågar også fremmøde på arbejdspla­dsen eller på hjemmeadre­ssen. Kort sagt betingelse­r og opførsel, som vi aldrig ville acceptere på det almindelig­e udlånsmark­ed.

Derfor er vi også glade for, at et bredt politisk flertal nu har erklæret sig villigt til at se på lovgivning­en på området, så vi kan få det stoppet. Her er der ikke tale om hjælp mellem mennesker, men udspekuler­ede udlånere, som udnytter mennesker i nød.

Som en naturlig del af et moderne, frit samfund er der hurtig og nem mulighed for at låne penge, hvis man står i en situation med et sådant behov.

Det skal dog altid være på baggrund af en individuel kreditvur- dering, så mennesker, der ikke har mulighed for at betale og måske allerede har stor gæld, ikke gældsætter sig yderligere. Samtidigt skal det altid være på baggrund af gennemskue­lige og forsvarlig­e betingelse­r med rimelige renter og rimelige tilbagebet­alingsvilk­år.

Hvis der er et hul i kreditafta­lelovens anvendelse­sområde, så lad os få lappet det. Så kære minister: Når arbejdet kalder igen i det nye år, håber vi, du husker på dette problem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark