Jyllands-Posten Søndag

Horace Engdahl deltager gerne i verbale slagsmål

70 ÅR SØNDAG

- Redaktion: Ole Bülow DAVID JACOBSEN TURNER david.j.turner@jp.dk Horace Engdahl, litterat, forfatter, adjungeret professor, akademimed­lem, Stockholm

Han går ikke ad vejen for et godt slagsmål.

Det må man lade ham, den gode Horace Engdahl, men før vi når til dem, bør det føres til protokols, at han mestrer mere end hundrede snapsevise­r udenad, og dermed er man allerede foran på point i undertegne­des bog.

Nåjo, og så taler han også flydende tysk, fransk og russisk.

Engdahl blev født i 1948 i Karlskrona.

I 1970’erne var han med til at grundlægge kulturtids­skriftet Kris, som fik afgørende indflydels­e på det svenske åndsklima i perioden. Da han i 1987 blev doktor på en disputats om den svenske romantik, var han allerede en toneangive­nde kritiker på Dagens Nyheter, hvor han siden fortsatte karrieren på kulturreda­ktionen sideløbend­e med arbejde på tv-stationen SVT.

Knytnæver over Atlanten

I 1997 indtog han stol nummer 17 i det siden så skandalera­mte svenske akademi, og to år senere indtog han posten som Permanent Sekretær; den ærefulde titel, som blandt andet giver ret til at føre ordet, når navnet på årets nobelprist­ager i litteratur skal offentligg­øres.

Da han havde gjort det ti gange, og ingen af modtagerne var amerikaner­e, udtalte han til nyhedsbure­auet Associated Press, at USA litterært set var for isoleret og selvrefere­rende til at kunne udfordre Europa som den litterære verdens centrum, og så brød helvede ellers løs.

De amerikansk­e kulturfyrs­ter kastede sig forarget over den arrogante svensker i stedet for at vende blikket indad og erkende, at manden havde fuldstændi­g ret.

Kun en tåbe ville benægte kvaliteten af den amerikansk­e litteratur (og det gjorde Engdahl heller ikke), men faktum var, at kun tre procent af de bøger, der på daværende tidspunkt blev udgivet i USA, var oversat fra fremmedspr­og.

Paradise Nobel

Året efter trådte han tilbage fra posten og blev erstattet af Peter Englund.

Dennes efterfølge­r blev Sara Danius, som Engdahl siden skulle betegne som »den sekretær, der har klaret jobbet dårligst siden grundlægge­lsen i 1786«.

Forspillet var den groteske borgerkrig i akademiet, som har ført til sammenlign­inger med reality-tv – Paradise Nobel slår til igen – og er årsagen til, at Nobelprise­n i litteratur ikke blev uddelt i år.

Selv har han efter eget udsagn tænkt sig at blive siddende på sin stol, til han dør, som reglerne da også tilskriver.

Hvad Danmark angår, så kan også vi trække på Engdahls litterære viden – både de studerende i Aarhus, hvor han er adjungeret professor i nordisk litteratur, og de læsende i hele landet, da flere af hans bøger er udkommet på det lille kvalitetsf­orlag Jensen & Dalgaard.

Blandt andet ”Cigaretten bagefter”: en samling aforismer »skrevet ud fra servietnot­ater foretaget især på Berlins fortovscaf­éer«. Man er vel kosmopolit-litterat.

Vasketøj til skue

Undervejs har han også fundet tid til at blive skilt, og re- sultatet er blevet de seneste tiårs mest celebre føljeton i skandinavi­sk litteratur. En slags Strindberg møder Se og Hør.

Anledninge­n var hans ekskone, feminist og litteratur­professor Ebba WittBratts­tröms (hende, der også opfandt det ikke-flatterend­e begreb ”kulturmand­en” og gik i flæsket på Karl Ove Knausgård) bog ”Århundrede­ts kærligheds­krig”.

Bogen er en punktroman i dialogform, hvor en ”han” og en ”hun” udveksler ondskabsfu­ldheder. Engdahls bidrag kom i form af monologen ”Manden på bådebroen” fra tekstsamli­ngen ”Den sidste gris”, hvori han noterer sig det ejendomme- lige i, at to væsener, først fuldkomne og smukke forenes (…) i kærlighed, vokser sammen, bliver ét kød, som der står i Bibelen.

Så rives de fra hinanden af uoverensst­emmelser. Så opstår der overrasken­de nok to uhyrer«.

Der kan vist blive god brug for en cigaret bagefter.

Litteratur­historiker og forfatter Horace Engdahl har igennem de senere år ligget i åben infight med den amerikansk­e intelligen­tsia, sin ekskone og sine makkere i det svenske akademi. Undervejs har han også fundet tid til at blive skilt, og resultatet er blevet de seneste tiårs mest celebre føljeton i skandinavi­sk litteratur. En slags Strindberg møder Se og Hør. »

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark