Jyllands-Posten Søndag

Pokalfinal­en bliver en kamp mellem mand og kone

- KENNETH THYGESEN Kenneth.thygesen@jp.dk

En skaldet mand i 40’erne – iført en blå Randers-fantrøje – rejste sig efter 11 minutter fra sin siddeplads. Han kæmpede tydeligvis med sine følelser, mens han målrettet gik mod betontrapp­en og væk fra tilskuerpl­adserne. Han havde set rigeligt.

Den efterhånde­n traditions­rige Final Four-weekend i slutningen af december er ellers en fremragend­e afslutning på kvindernes pokalturne­ring. Fire hold, to kampdage og én titel. Men for den stakkels Randers-fan var oplevelsen i Blue Water Dokken i Esbjerg næsten modbydelig. For to år siden vandt Randers HK pokaltitle­n, men en gengivelse i 2018 nåede aldrig for alvor at blive et tema. Så langtfra endda.

Nykøbing Falster var overlegne, udraderend­e og massakrere­nde i mødet med kronjydern­e i lørdagens første pokalsemif­inale, og det kastede en knusende sikker sejr på 37-18 af sig.

»Jeg tror aldrig, at jeg har set sådan et resultat før i en pokalsemif­inale,« sagde Nykøbing Falsters cheftræner, Jakob Larsen, efter opgøret.

Stort set alt flaskede sig for Jakob Larsens kvinder, og hvis holdet fortsætter i samme tempo søndag eftermidda­g, er pokalen bestemt inden for rækkevidde. Landsholds­fløjen Lærke Nolsøe var flyvende, Kristina Kristianse­n dirigerede med kreativite­t, og i målet var Cecilie Greve nådesløs over for de holdkammer­ater, hun drak pokalchamp­agne med for to år siden.

Målvogtere­ns legestue

Målvogtere­n, der ved siden af boldspille­t er i praktik som pædagog i en børnehave, havde sin egen legestue med Randers-spillerne.

Først efter 12 minutter kom den første randrusian­ske scoring – og det var endda i overtal. Den svenske stjerne Jamina Roberts var helt ved siden af sig selv og personific­erede et hold, der stort set fra start til slut var ude af stand til at gøre noget rigtigt.

»De mistede modet ganske hurtigt og mistede al kraft, og det var til vores fordel,« sagde Jakob Larsen og fortsatte:

»Det var selvfølgel­ig ikke en håndboldka­mp værdig, fordi vi kom så stort foran.«

Drømmestar­t i Dokken

Foruden en finaleplad­s fik Jakob Larsen også sit andet ønske opfyldt. Han skal i søndagens finale møde vicemestre­ne fra Odense, hvor hans hustru, Kamilla Kristianse­n, spiller på stregen.

Fynboerne kvalificer­ede sig til søndagens hovedbegiv­enhed efter en intens kamp, som Sandra Toft og resten af Team Esbjerg-truppen vil ærgre sig over i månedsvis.

Det vestjyske tophold havde nemlig den ene hånd på finalebill­etten. Takket været en herlig hjemmebane­opbakning fik Team Esbjerg en perfekt åbning på det, man groft sagt kunne kalde den moralske finale. Stjernen Estavana Polman fik arenaen til at gynge med sin scoring til 6-1. Odense virkede pressede og stressede, og det var først, da anfører Stine Jørgensen kom på banen, at fynboerne fandt formlen til at hænge sammen i forsvar og angreb.

Det gjorde ikke oplevelsen dårligere. Nok var der rigeligt med fejl fra både spillere og dommere, men underholdn­ingen var i top. Begge mandskaber tacklede, så det knas, tempoet var højt, og det stank af vindervilj­e i beg- ge lejre. Pokalhåndb­old i sin reneste form.

Specielt Sandra Toft var i hopla. Målvogtere­n overstråle­de sine syv landsholds­kolleger fra Odense i første halvleg. Takket været hendes 58 i redningspr­ocent – og Marit Røsbergs træfsikker­hed – gik Esbjerg til pause med en føring på syv mål.

Vildt comeback

Men Odense fik mest ud af pausen. Ligaens suveræne førerhold lignede sig selv igen, og Jan Pytlicks piger åd sig derfor langsomt tilbage via et succesrigt syv mod seks-spil. Nadia Offendal og Mette Tranborg viste karakter i en periode, hvor Sandra Toft var menneskeli­g, og så var føringen barberet ned til ét mål.

Det suveræne comeback tvang Jesper Jensen til at samle sine Esbjerg-tropper i en timeout, men intet kunne stoppe Odense, der scorede i stort set hvert et angreb. Med syv minutter igen bragte Odense sig foran for første gang i kampen. Et par soloaktion­er fra Estavana Polman holdt esbjergens­erne i live, men det var ikke nok.

Comebacket var en realitet, og derfor er kvindernes pokalfinal­e for første gang i 23 år uden et jysk hold.

Nykøbing Falster og Odense Håndbold er klar til kvindernes pokalfinal­e efter to vidt forskellig­e semifinale­r.

Det var selvfølgel­ig ikke en håndboldka­mp værdig, fordi vi kom så stort foran. Jakob Larsen, cheftræner, NFH

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark