Jyllands-Posten Søndag

Fire fakta, der forklarer verden

Tal fortæller ofte mere end ord. Hver uge finder Jyllands-posten fire nøgletal, der viser eller forklarer en aktuel global eller national udvikling eller tendens.

- CARSTEN ELLEGAARD

De mest besøgte rejsemål

Som dansker kan man godt mærke, at der er mange landsmænd, når man besøger byer som London, Paris og New York.

Men de tre danskerpop­ulære destinatio­ner er ikke de mest populære, når man ser på byer, der besøges af flest turister på verdenspla­n.

Her kommer store asiatiske metropoler ind og indtager seks af ti pladser på en topti over de mest besøgte rejsemål, viser en opgørelse fra Euromonito­r, der er en af verdens største leverandør­er af strategisk­e markedsund­ersøgelser.

Det er således Hongkong, der indtager en suveræn førsteplad­s. Det skønnes, at mange af turisterne kommer fra Kinas fastland, hvor de i Hongkong bl.a. kan få oplysninge­r om deres eget land – oplysninge­r, der kan være svære at få i selve Kina. Turismen udgør nu en stor del af Hong Kongs indtægter. En for mange danskere ukendt by, der ligger i topti er Shenzhen, der ligger nær Hongkong, og som er kendt for fantastisk­e kystlinjer og smukke bjerge.

Samtidig vurderes det også, at et stigende antal flyruter og billigere flybilette­r mellem f.eks. Europa og Asien er med til at øge turismen i de pågældende lande.

Pengepræmi­er i fodbold

Efter en del tumult blev det sydamerika­nske klubmester­skab i fodbold for nylig afgjort, da argentinss­ke River Plate slog landsmænde­ne fra Boca Juniors. Der var i forbindels­e med finalekamp­ene så meget ballade mellem klubbernes fans, at det endelige opgør måtte rykkes til Madrid.

År efter år ses det, at lønninger, sponsorind­tægter – og nu også præmiesumm­er – stiger, når de største fodboldklu­bber vinder de tv-transmitte­rede turneringe­r.

Således har det sydamerika­nske fodboldfor­bund Conmebol meldt ud, at præmiesumm­en for at vinde næste års Copa Libertador­es bliver på 134 mio. kr., mens den samlede præmiesum for den sydamerika­nske udgave af Champions League når op på 684 mio. kr.

Sydamerika­nerne halter dog milevidt efter den europæiske Champions League-turnering, der ses af fodboldels­ker over hele kloden, og som tilsynelad­ende bare vokser og vokser i værdi.

Sidste år var der således ifølge nyhedsbure­auet Reuters en samlet præmiesum på 14,5 mia. kr.

De seneste tre år er det den spanske storklub Real Madrid, der har vundet den europæiske pokal.

Vi køber krudt for 415 mio. kr.

I morgen aften oplyses nattehimle­n traditione­n tro af fyrværkeri, når danskerne fejrer nytåret.

I nogle områder kan man få det indtryk, at alle de penge, der måtte være tilovers fra julen, spenderes på de farvestrål­ende raketter og batterier.

Men en analyse, som Dansk Erhverv har foretaget, viser, at langt over halvdelen af danskerne slet ikke bruger penge på fyrværkeri – men formentlig blot kigger ud ad vinduet og nyder, at andre har haft tegnebogen op af lommen.

Samtidig viser analysen, at det især er børnefamil­ier med børn i al- deren 3 –18 år, hvor man har pengepunge­n fremme. Familierne bruger i gennemsnit 350 kr. på fyrværkeri, mens det gennemsnit­lige forbrug pr. husholdnin­g ligger på ca. 155 kr.

At det er voksne – formentlig mest mænd – med børn i alderen 3 til 18 år bakkes op af, at det især er personer i aldersgrup­pen 40-49 år, der spenderer mest på nytårskrud­tet.

Ifølge analysen fra Dansk Erhverv forventes det, at danskerne bruger ca. 415 mio. kr. på nytårskrud­t i år, hvilket er en stigning på seks pct. siden 2016 målt i løbende priser.

Grådighed for retten

Kort før jul indledtes sagen mod 16 mænd, der er tiltalt for endog meget omfattende svindel med falske fakturaer.

Kort sagt oprettede mændene selskaber med såkaldte stråmandsd­irektører, som sendte fakturaer til virksomhed­er, der skulle levere både mandskab og varer, herfra sendte man penge til sig selv gennem en række vekselbure­auer – uden at betale skat og moms. På den måde er staten – ifølge anklagemyn­digheden – blevet snydt for ca. en kvart mia. kr.

Sagen, der har været efterforsk­et gennem længere tid, fik internt i politiet navnet ”Operation Greed” – operation grådighed.

Lidt usædvanlig­t, når vi taler denne form for kriminalit­et, har politiet benyttet bl.a. rumaflytni­nger, telefonafl­ytninger og videooverv­ågning i gennem mere end et halvt år. Det har ført til, at politiet ligger inde med ca. 3.000 timers aflytninge­r af de centrale personer i sagen. En af dem er ifølge DR tidligere blevet idømt tre års fængsel og udvisning for en lignende type svindel.

Der er berammet 77 dage i retten til at behandle sagen, og der ventes først dom i januar 2020.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark