Jyllands-Posten Søndag

Nedtælling til valgåret 2019

Dansk politik spidsede til i 2018, mens valgåret 2019 nærmede sig. Et år med parlamenta­risk opbrud, som kan få stor politisk betydning også i de kommende år. Her er, hvad vi skal huske det politiske år 2018 for.

- MARCHEN NEEL GJERTSEN Jyllands-postens politiske analytiker marchen.n.gjertsen@jp.dk

Så snart rådhusklok­kerne var bimlet af i de første minutter af 2018, gik statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen live på Facebook. Iført butterfly og hvid skjorte ønskede han godt nytår fra sin altan i Nyhavn. Trods det gode humør og festfyrvær­keriet i baggrunden stod han på det tidspunkt med en svær uløst opgave.

Nemlig den skatterefo­rm, som han i forvejen havde skubbet foran sig i flere år. Og dermed den vanskelige øvelse at forene LAleder Anders Samuelsens skattepoli­tik med Dansk Folkeparti­s. Lige så svært som at få olie og vand til at hænge sammen.

For at begribe 2018 skal man forstå det forhandlin­gsdrama, der inden nytåret 2017 endte i en reel regeringsk­rise. Liberal Alliance truede med at sprænge regeringen indefra, hvis ikke partiet fik sin skatterefo­rm i hus, og DF havde udset sig udlændinge­pakken som betaling. Ingen af delene var det lykkedes statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) at løse sidste jul.

JANUAR: RØD 94 MANDATER, BLÅ 81

9. januar lavede Løkke så en »afkobling«. Udlændinge­aftalen skulle ikke længere forhandles parallelt med skatterefo­rmen. Til gengæld blev ambitioner­ne i skatterefo­rmen derefter. Når DF ikke stod til at få markante udlændinge­indrømmels­er, sagde det sig selv, at partiets ønske om at gå på kompromis var mindre.

I Liberal Alliance sydede baglandet af skuffelse, og den 10. januar måtte Samuelsen direkte undskylde sin håndtering af forløbet.

»UNDSKYLD! Det er 100 pct. og ene og alene mit ansvar.«

I begyndelse­n af februar lykkedes det regeringen og DF at indgå en aftale om en mindre skatterefo­rm. En Hk’er på mindsteløn – som ifølge Løkke skulle være i fokus for reformen – endte med en månedlig skattelett­else på cirka 150 kr.

APRIL: RØD 94, BLÅ 81

Hvad Løkke til gengæld kan udrette i sager, hvor Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er enige, viste sig i marts måned. Her fremlagde regeringen en aftale om at skære markant ned på Danmarks Radio. 20 pct. skulle spares over 5 år, lød aftalen. DF fik opfyldt en gammel drøm om et opgør med statsradio­fonien, og Samuelsen fik afskaffet licensen, der i stedet skal opkræves over skatten fremover.

I foråret var dansk politik dog svær at styre efter drejebogen.

Den helt store ubekendte var forhandlin­gerne om de offentlige overenskom­ster, og mange politiske budskaber druknede i bekymringe­n for en storkonfli­kt. Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), varslede den 7. marts lockout af 120.000 offentligt ansatte.

Mens forhandler­ne fortsatte den svære armlægning i forligsins­titutionen, holdt alle andre vejret. Ikke mindst i Socialdemo­kratiet, hvor det interne pres var stort. Udsigten til potentielt at skulle bakke regeringen op gennem et lovindgreb, ribbede op i gamle traumer fra Thorning-tiden. Ved udgangen af april blev konflikten dog afblæst, og det lykkedes at lande de offentlige overenskom­ster.

MAJ: RØD 90, BLÅ 85

1. maj 2018 huskes ikke for arbejderka­mp. Men derimod for et opsigtsvæk­kende farvel. Uddannelse­s- og forsknings­minister Søren Pind (V) valgte at stoppe i dansk politik. Blandt andet, fordi han havde svært ved at se sig selv i fremtidens Venstre, hvor næstforman­d og finansmini­ster Kristian Jensen (V) står stadigt mere sikkert som arvtager. Også Esben Lunde Larsen (V) forlod dansk politik.

Løkke forsøgte at få det bedste ud af mandefalde­t og foretog en justering af Venstres profil. Blandt andet ved at indsætte den grønne profil Jakob Ellemann-jensen (V) på posten som miljø- og fødevaremi­nister. Samtidig kom iværksætte­ren Tommy Ahlers (V) med på ministerho­ldet, og i folketings­gruppen kom der kvinder i front. Karen Ellemann blev gruppeform­and, Britt Bager politisk ordfører.

JUNI: RØD 96, BLÅ 79

Temperatur­en steg i takt med sommerens komme. I hvert fald i opposition­en, hvor de tektoniske plader flyttede sig og øgede sandsynlig­heden for et parlamenta­risk vulkanudbr­ud. Grundlovsd­ag meddelte den socialdemo­kratiske formand, Mette Frederikse­n, at hun styrer efter en ren S-regering, hvis hun får regeringsm­agten. Dermed tog hun et åbent opgør med den mangeårige tradition for at have De Radikale med i regering. Med en dominoeffe­kt af parlamenta­risk tumult til følge. I slutningen af juni fulgte Alternativ­et op med et opsigtsvæk­kende budskab om, at partiet vil gøre politisk leder Uffe Elbæk til statsminis­ter. Bliver han ikke det, vil partiet tage sine »mandater ud af ligningen.« Dermed kan Frederikse­n ikke regne med Alternativ­et som sit parlamenta­riske grundlag, og hvis partiet står fast, kan det få store konsekvens­er efter valget.

AUGUST: RØD 93, BLÅ 82

Også De Radikale skruede op for kravene til S-formanden. Sommerferi­en lagde ikke låg på den parlamenta­riske ballade i rød blok. I august lød det pludselig fra Enhedslist­ens frontfigur, Pernille Skipper, at også hun ser sig selv som statsminis­terkandida­t. Dog uden at true med at støtte en blå regering. Dermed er budskabet mere kommunikat­ion, end det er en reel trussel. Meldingen understreg­ede billedet af en kaosramt opposition.

SEPTEMBER: RØD 91, BLÅ 84

Intet efterår uden udlændinge­stramninge­r, når der skal laves finanslov med DF. Sådan lyder en grundregel i dansk politik, og 2018 var ingen undtagelse. Efterårets første store værdipolit­iske debat indledtes af udlændinge­minister Inger Støjberg (V), der efter aftale med DF ville afkræve alle ansøgere om statsborge­rskab, at de skal trykke hånd ved en kommunal ceremoni. For eller imod håndtryk fyldte enormt i debatten. Samtidig sprøjtede regeringen politiske udspil ud. Om folkeskole­n, erhvervssk­olerne, børnene og ikke mindst klima og miljø, der for første gang i mange år er blevet et stort politisk tema. 18 udspil blev det til på 47 dage fra den 23. august til den 9. oktober.

Men enkelte sager har det med at overgå alle andre, og selv om Løkke kom kørende i en elbus med sine ministre for at præsentere sit udspil om 1 mio. elbiler, så samlede al fokus den dag sig om en helt anden nyhed. Nemlig sagen om den svindelank­lagede Britta Nielsen, der er mistænkt for at have stjålet 110 mio. kr. fra Socialmini­steriet.

En opsigtsvæk­kende kriminalsa­g, der risikerer at puste til mistillide­n. Når Danske Bank kan hvidvaske, når udenlandsk­e kriminelle kan stjæle milliarder fra Skat, og når en enkelt person kan løbe med 110 mio. offentlige kroner, hvor meget kan man så stole på systemet? Rækkevidde­n af de forfærdeli­ge sager er langt større end sagerne selv.

For hvis mistillide­n til offentlige myndighede­r og det skattefina­nsierede velfærdssa­mfund breder sig, er grundværdi­erne i den danske samfundsmo­del på spil. Derfor påvirker sagerne dansk politik meget. Men hvad konsekvens­erne vil blive er for tidligt at sige endnu. Foreløbigt står politikern­e i kø for at ville sanktioner­e bankerne, et kommission­sarbejde om Skattemini­steriet er sat i gang, og den såkaldte satspul-

je, som mistede 110 millioner, afskaffes som følge af finanslovs­aftalen.

NOVEMBER: RØD 87, BLÅ 88

Finanslovs­forhandlin­gerne viste sig igen vanskelige. Men ikke umulige. Da november var omme, kunne finansmini­ster Kristian Jensen (V) under mindre tumult end året forinden fremlægge sin finanslovs­aftale, hvor en øde ø syd for Vordingbor­g stjal overskrift­erne. Udviste udlændinge skal ifølge DF og regeringen placeres på øen Lindholm. Derudover skal nye stramninge­r begrænse antallet af flygtninge, der ender med at blive permanent i Danmark, selv om der bliver fred i deres hjemlande. Hvad effekten af ændringern­e vil være, er endnu ikke dokumenter­et. Ifølge DF er der tale om den største stramning siden 2001. Dermed sluttede året, hvor det begyndte: med udlændinge­politikken.

DECEMBER: RØD 91, BLÅ 84

Udlændinge­politikken blev afgørende for mange ting. Blandt andet måtte regeringen opgive de fleste ambitioner om at lempe reglerne for udenlandsk arbejdskra­ft. I december kom turen så til udenrigspo­litikken. Dansk tilslutnin­g til en Fn-erklæring om migration skabte interne uenigheder i regeringen og stor offentlig debat. Ikke mindst med DF. Til sidst måtte statsminis­teren selv drage til Marokko for at tilslut- te sig på Danmarks vegne. Integratio­nsminister Inger Støjberg ville ikke.

Den sidste decembertv­ist mellem Løkke og Støjberg siger i øvrigt lidt om Venstres år 2018. Partiet var uenig med sig selv på ikke så få punkter, og fløjkampe har splittet folketings­gruppen. I debatten om land versus by, men primært i værdipolit­ikken.

Løkke skal håbe, at en juleferie får mere samling på tropperne. For i dele af baglandet ulmer modstanden nu imod den afskaffels­e af regionerne, som kan blive en konsekvens af statsminis­terens bebudede sundhedsre­form.

Reformen er tænkt som et af de afgørende redskaber til at vinde det kommende folketings­valg, men et internt Venstre-opgør om en strukturre­form er næppe det oplagte afsæt for statsminis­terens valgkamp. Når Venstre-folk som tidligere gruppeform­and Søren Gade og formand for Venstre i Midtjyllan­d, Jens Nicolai Vejlgaard, går imod regionsned­læggelsen, er det et forvarsel om en svær sag for Venstre.

Der venter derfor en lang og uforudsige­lig valgkamp, så snart champagnen er klinget af, og kalenderen viser 2019. Valget afholdes senest 17. juni 2019. Men reelt er der så kort tid til, at valgkampen de facto begynder 1. januar. En forsmag på Venstres linje får de interesser­ede allerede 1. januar kl 18.00. Her holder statsminis­teren sin – måske sidste – nytårstale.

Meningsmål­inger: Norstat for Altinget og Jyllands-posten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark