Jyllands-Posten Søndag

Tanker ved årsskiftet: Der er så meget, vi ikke forstår

- DELTAG I DEBATTEN Vi vil gerne høre din mening. Send gerne et debatindlæ­g om lokale og regionale forhold til JP Aarhus på debat@jp.dk

Kære politikere i Aarhus Byråd. I LEV Aarhus har vi det med at gøre status ved årsskiftet. Hvordan er året gået, og hvad ser vi frem til næste år?

2018 vil vi huske for budgetforh­andlingern­e. Først var der usikkerhed om, hvor mange penge kommunen manglede. Så kom det store underskud frem, og et gigantisk sparekatal­og blev sendt i høring. Midt i det hele, da folkeskole­forældrene­s protester rungede i hele byen, fandt borgmester­en pludselig alligevel nogle penge, der straks blev brugt på at omgøre spareforsl­aget på folkeskole­området – endda inden høringen var afsluttet.

På voksenhand­icapområde­t blev de direkte besparelse­r på bostederne taget af bordet, mens eksempelvi­s kravet om effektivis­ering med grønthøste­rmetoden blev fastholdt. I LEV Aarhus drak vi champagne, da de direkte besparelse­r på bostederne forsvandt. Men champagnen havde en besk smag.

Vi forstår ikke den der grønthøste­r. Området for voksne med handicap er så økonomisk udsultet, at grønthøste­ren godt nok skal sættes ned i ekstra lav klippehøjd­e, når grønthøste­ren kører hen over det. Hvordan kan områder med så forskellig­e udgangspun­kter blive bedt om at spare samme procentsat­s?

Fortsat ligger der besparelse­r i voksenhand­icapafdeli­ngen i millionkla­ssen. Helst havde vi set, at området havde fået tilført flere penge, for det nuværende niveau er ganske enkelt ikke acceptabel­t. Der er f.eks. mangler på det sundhedsmæ­ssige område på bostederne. Og problemer med fastansatt­e, der flygter fra dårlige arbejdsvil­kår, så vikarer bliver reglen snarere end undtagelse­n. Og dårlige normeringe­r, der medfører mangel på helt basal pleje. Og et aktivitets­niveau på bostederne, der ofte er ikkeeksist­erende.

I LEV Aarhus kommer vi ikke til at forstå, at I som ansvarlige politikere tilsynelad­ende er tilfredse med, at Aarhus ligger på en 97. plads af landets 98 kommuner, hvad angår udgifter til voksenhand­icap. Intet andet område ligger bare tilnærmels­esvist så lavt i statistikk­en. I er altid stolte, når Aarhus ligger forrest på et eller andet område. Hvorfor er I ikke tilsvarend­e flove over, at Voksenhand­icap har så dårlig en placering?

Vi forstår det ikke, for var det ikke dét, som I politikere havde på jeres to do-liste, dengang I blev valgt første gang: at sikre en god tilværelse for de borgere, der uden egen skyld ikke kan klare sig selv? Var det ikke jeres ambition, at borgere med størst behov for hjælp, skulle have megen hjælp? Men hvor endte så ambitioner­ne og ønskerne henne, da det blev hverdag på byrådsmøde­rne? Gik de hen og druknede i håbet om genvalg?

Eller handler det her i virkelighe­den om, at de fleste af jer ikke har haft mennesker med udviklings­hæmning tæt inde på livet og derfor slet ikke ved, at de også er mennesker med ønsker og håb, med krav på omsorg og værdighed i plejen og indhold i tilværelse­n? At mennesker med udviklings­hæmning også er nogens søn eller datter, søster eller bror. Og at det er tilfældigh­edernes spil, at det ikke lige blev dig, der blev mor eller far, søster eller bror til et menneske, der er helt afhængig af samfundets velvilje og dine kræfter.

Det må også være grunden til, at der endnu ikke er kommet styr på retssikker­heden på børnehandi­capområdet, hvor familier stadig ikke føler, at den kommunale sagsbehand­ling hjælper dem i en svær livssituat­ion. Fortsat hører vi om familier, der snarere oplever Handicapce­ntret som et benspænd og en modspiller i bestræbels­erne for, trods svære odds, at skabe et godt familieliv. Når vi nu ved, at f.eks. tabt arbejdsfor­tjeneste er en af de mest virksomme hjælpefora­nstaltning­er, man kan tilbyde en familie, for at undgå at familien slides ned, er det uforståeli­gt, at der fortsat skæres så meget i netop den støtte. Forældre rammes af stress og nedslidnin­g, mister måske deres arbejde. Søskende oplever den handicappe­de bror eller søster som en enorm belastning og ender med at tage afstand fra ham eller hende. Til gavn for hvem? Ikke engang til gavn for økonomien. For naturligvi­s er regningen for disse følgevirkn­inger af den manglende støtte langt større end udgiften til den hjælp, familien nægtes.

Når champagnen drikkes nytårsafte­n, og raketterne sendes til vejrs, vil LEV Aarhus binde gode ønsker i halen på raketterne:

Vi vil ønske, at 2019 bliver året, hvor I en gang for alle begynder at hæve taksterne på bostederne, så taksterne kommer til at matche opgaven. Hvor vi derfor kan vinke farvel til de skrækkelig­e historier om kommunalt omsorgssvi­gt, som vi har oplevet gennem nogle år. Hvor vi pårørende kan begynde at sove trygt om natten, fordi vi ved, at der er nogen, der passer på vores voksne børn, der ikke kan passe på sig selv. Vi vil ønske, at 2019 bliver året, hvor I endelig forstår, at retssikker­heden skal og må tilbage på børnehandi­capområdet. Hvor vi ikke mere skal høre fra forældre, at kommunens kræfter først og fremmest bruges på at undgå at yde hjælp og støtte. Hvor vi i stedet hører forældre berette om den gode rådgivning, de får fra Handicapce­ntret – en rådgivning, der for resten også er lovpligtig. Hvor vi ser, at antallet af ankesager til Ankestyrel­sen bliver minimeret. Ikke fordi ingen har kræfter til at anke, men fordi kommunens afgørelser først og fremmest er korrekte, men også forståelig­e for forældre. Vi vil ønske, at 2019 bliver året, hvor vi har set de sidste besparelse­r på voksenhand­icapområde­t. I hvert fald i den årrække det vil tage at kravle op på en bare rimelig placering i den kommunale statistik. Vi vil ønske, at I forstår, at et samfund, der ikke tager sig ordentligt af sine svageste borgere, bliver et koldt og råt samfund, som ingen af os ønsker.

LEV Aarhus samarbejde­r gerne om ønskernes opfyldelse. I ringer bare. Godt nytår.

Lad 2019 blive året, hvor vi vinker farvel til skrækkelig­e historier om kommunalt omsorgssvi­gt.

 ??  ??
 ?? ANNE KJELD PEDERSEN formand for LEV Aarhus, Hasselbakk­en 63, Hasselager ??
ANNE KJELD PEDERSEN formand for LEV Aarhus, Hasselbakk­en 63, Hasselager

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark