Jyllands-Posten Søndag

Det er en »klar prioritet« for regeringen, men det er endnu ikke lykkedes at få dømte kriminelle rumænere sendt til afsoning i hjemlandet.

- MICHAEL HJØLLUND MICHAEL THYKIER michael.l.hjollund@jp.dk michael.thykier@jp.dk

Efter otte måneders arbejde med at få sendt dømte kriminelle rumænere til afsoning i deres hjemland er det ikke lykkedes at få overført en eneste person fra et dansk fængsel til et i Rumænien.

Det viser en opgørelse fra Justitsmin­isteriet sendt til Folketinge­t.

Selvom ministerie­t slår fast, at det er en »klar prioritet« for regeringen, at »udvisnings­dømte kriminelle ikke skal belaste det danske fængselsvæ­sen«, er resultater­ne efter måneders dialog med de rumænske myndighede­r udeblevet.

»Det er dybt kritisabel­t. Vi havde en klar forventnin­g om, at der nu skete hjemsendel­se, så rumænere ikke bare kan komme og begå kriminalit­et og sidde i danske fængsler på skatteyder­nes regning,« siger Socialdemo­kratiets retsordfør­er, Trine Bramsen.

Spørgsmåle­t om rumænske kriminelle har hjemsøgt regeringen i to år, efter at dårlige afsoningsf­orhold i det østlige Eu-land satte en stopper for overførsle­rne. I maj 2017 afslog Højesteret, at man kunne sende fire personer til Rumænien, fordi fængselsfo­rholdene var så ringe, at det ville krænke deres menneskere­ttigheder.

Efter garantier om bedre forhold åbnede Højesteret i en sag i maj 2018 dog igen for, at rumænere kan sendes hjem til strafforfø­lgelse og afsoning. Justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) erklærede sig over for Jyllands-posten »meget tilfreds« med dommen og genoptog en stribe sager med dømte rumænere, der var sat i bero.

Så sent som i november fremhævede statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) arbejdet med at få rumænere sendt hjem som et eksempel på, at Danmark »har skruet op« for udvisninge­r af kriminelle udlændinge.

»Jeg selv deltager også aktivt i det, for eksempel i forhold til den rumænske præsident, for at sikre, at nogle af dem, der sad straffede i Danmark med rumænsk oprindelse, kunne komme hjem og afsone i Rumænien. For det støder mig, at vi har situatione­r, hvor vi ikke kan komme af med folk,« sagde statsminis­teren under Folketinge­ts spørgetime.

Fængselsvæ­sen i stykker

Men det er tomme ord, mener Socialdemo­kratiet.

»Når man siger, at der er sat skub i hjemsendel­serne, så må man levere, eller også må man lade være med at gå ud og sige det,« siger Bramsen.

I et notat skriver Justitsmin­isteriet, at selv om Højesteret har godkendt overførsel af en rumæner til afsoning i hjemlandet, er de danske myndighede­r »i hver enkelt sag nødsaget til at indhente garantier for fængselsfo­rholdene fra de rumænske myndighede­r«.

»Dette har medført øget sagsbehand­lingstid,« fortsætter ministerie­t, der ad- spurgt af Jyllands-posten ikke ville uddybe, hvor langt de enkelte sager er i processen.

Danmark har en svær sag, vurderer Henning Fuglsang Sørensen, lektor i internatio­nal ret ved Syddansk Universite­t.

»Fængselssy­stemet i Rumænien og andre østlande er i stykker. Afsoningsf­orholdene for den almindelig­e rumænske fange er ofte så ringe, at det ifølge Den Europæiske Menneskere­ttighedsko­nvention betragtes som torturlign­ende forhold. Derfor er det Danmarks ansvar, at man ikke bliver medskyldig i, at kriminelle afsoner under de forhold,« siger han og fortsætter:

»Sverige, Tyskland, Frankrig og alle mulige andre EUlande tæppebombe­r Rumænien med den slags anmodninge­r. Derfor vil der være en massiv sagsmængde, som et dysfunktio­nelt fængselssy­stem som det rumænske må have enormt svært ved at håndtere.«

Khader: Viljen er der

De Konservati­ves retsordfør­er, Naser Khader, er ikke tilfreds med, at nul rumænere er sendt hjem til afsoning.

»Men det er ikke den politiske vilje, der mangler. Hvis bare vi kunne sætte dem på et fly og bede piloten sætte dem af i Rumænien, så var det sket for længst. Men vi er nødt til både at respektere konvention­erne og andre landes processer,« siger han.

Khader glæder sig dog over, at selvom ingen rumænere dømt for kriminalit­et i Danmark er sendt til Rumænien, så er enkelte rumænere efterlyst for kriminalit­et begået i hjemlandet blevet udleveret.

Det halter med regeringen­s mål om at få sendt kriminelle rumænere fra danske fængsler til afsoning i hjemlandet. Dybt kritisabel­t, mener S.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark