Jyllands-Posten Søndag

Tyskland er på mange måder et museum

- MICHAEL KUTTNER Jyllands-postens korrespond­ent michael.kuttner@jp.dk

Brev fra Berlin

Tyskland er jo EU’S største land med den tungeste økonomi og en stolt tradition for at opfinde stort og småt – fra trykpresse­n over den elektriske pære til bilen, aspirinpil­len, kaffefiltr­et, tandpastae­n og termokande­n.

Man kunne derfor tro, at Tyskland var et topmoderne samfund, altid med på det nyeste og med en glubende appetit på reformer. Intet kunne være mindre sandt.

Man behøver ikke at have boet i forbundsre­publikken længe, før man opdager, at det på mange måder er et frilandsmu­seum, når det gælder måder og strukturer at forvalte et samfund på. Har man, som denne skribent, været her i snart en snes år, vænner man sig til det og holder op med at skænke det en tanke – indtil man bevæger sig til lande lande, herunder Danmark. Så er det ikke til at overse kontrasten.

For at begynde med det positive: De klassiske dyder er i orden. Sundhedsvæ­senet er i top. Politiet kommer, når man kalder, og ses over alt i bybilledet samt på landet. Postvæsene­t fungerer upåklageli­gt; et brev sendt fra Berlin udbringes i reglen i München næste dag, formedelst godt fem kr. i porto.

Problemern­e opstår med ting, der er opfundet kort før det 21. århundrede. Mobiltelef­onen, eksempelvi­s. Den, der skriver disse linjer, bor midt i Berlin, men kan ikke bruge den trådløse, fordi modtagelse­n er elendig. Tysklands økonomimin­ister Peter Altmaier afslørede for nylig, at han ikke længere lader samtaler fra udenlandsk­e kolleger stille igennem til sin bil, fordi der er så mange huller i mobildækni­ngen. Forbindels­en brydes ustandseli­g. Det er, sagde han, »totalt pinligt«.

Altmaier er usædvanlig på den måde, at han længe har påpeget, at Tyskland på mobilområd­et halter efter f.eks. Bulgarien og Rumænien. Hans kollega, forsknings­minister Anja Karliczek, erklærede forleden, at gode mobil- og internetfo­rbindelser ikke er nødvendige »ved hver mælkejunge«; det blev dog selv kolleger fra hendes borgerlige CDU for meget, de protestere­de, det gjorde også landboorga­nisationer­ne.

Det er langtfra kun mobilnette­t, der er forældet. Det ellers fremragend­e sygehusvæs­en kommuniker­er i stort omfang ved hjælp af fax, og patientdat­a udveksles med cd-rom. Internette­t betragtes mange steder med skepsis.

Det samme gælder kreditkort. Det er blevet bedre den seneste halve snes år, men tyskere på visit i Danmark kan stadig undres over, at man kan betale med kort eller trådløst ved en pølsevogn.

Digitalise­ring er stadig et fremmedord i det offentlige, adresseænd­ringer til folkeregis­tret finder sted ved personligt fremmøde, og det kan vare uger, før man kan få en aftale. Regeringen har sagt, at nu skal der ske noget, men det har man sagt i en evighed.

Det er, som om innovation og opfindertr­ang gik i stå for omkring et halvt århundrede siden. Bilindustr­ien sværger fortsat til forbrændin­gsmotoren og snyder med dieseldata uden derefter at holde forbrugere skadesløse af eget initiativ. Store planer for klimaet kan ikke hænge sammen, og befolkning­en er imod stort set alle andre energiform­er. Tyskland er et konservati­vt land, hvilket er en glæde i mange henseender. Men i den daglige trummerum kan det være en prøvelse.

Der er meget at glæde sig over ved at bo i Berlin. Men hvis man vil være lidt moderne, er der problemer. Tyskere på visit i Danmark kan stadig undres over, at man kan betale med kort eller trådløst ved en pølsevogn.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark