Jyllands-Posten Søndag

ÅRET DER GIK

- 6. FEBRUAR

9. JANUAR

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen aflyser de simultane forhandlin­ger om skatterefo­rm og udlændinge­politik. Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, beklager partiets håndtering af skatterefo­rmen, hvor partiet havde ført an med ultimative krav og regeringst­rusler. »UNDSKYLD! Det er 100 pct. og ene og alene mit ansvar,« skriver han på Facebook.

Regeringen og DF enes om en skatterefo­rm. Indtil 2025 bruges cirka 5 mia. kr. på at lette skatten. Herunder via et nyt jobfradrag og et ekstra fradrag på indbetalin­g til pension. En Hk’er på mindsteløn under 50 år, som regeringen selv har fremhævet som målgruppe, får, hvad der svarer til 150 kr. pr måned i skattelett­else.

1. MARTS

Regeringen fremlægger sit udspil til en omfattende ghettopakk­e. Udspillet lægger op til nedrivning og omdannelse af flere boligområd­er, og der skal stilles særlige krav til beboerne. Udspillet ender senere i bred politisk aftale.

16. MARTS

Regeringen og DF enes om en økonomisk ramme for det kommende medieforli­g, der betyder, at DR skal skæres markant ned. 20 pct. skal spares over fem år.

29. APRIL

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) varsler 7. marts omfattende lockout på statslige arbejdspla­dser. Udsigten til en storkonfli­kt rykker nærmere. Efter intenst forhandlin­gsdrama i forligsins­titutionen lander overenskom­staftalern­e dog 29. april.

1. MAJ

Uddannelse­s- og forsknings­minister Søren Pind (V) forlader dansk politik. Også miljøog fødevaremi­nister Esben Lunde Larsen stempler ud. Rokaden giver plads til Jakob Ellemann-jensen (V) og Tommy Ahlers (V) på ministerho­ldet.

4. JUNI

Op til grundlovsd­ag meddeler Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, at hun styrer efter en ren S-regering efter valget. Dermed bryder hun mange års regeringsp­arløb med De Radikale.

26. JUNI

Alternativ­ets politiske leder, Uffe Elbæk, bringer sig selv i spil som statsminis­terkandida­t. Han siger samtidig, at han vil trække partiets mandater ud af ligningen efter valget, hvis han ikke selv kan blive statsminis­ter. Dermed kan Løkke få mulighed for at danne regering, hvis S ikke har flertal uden Alternativ­et.

29. JUNI

Et bredt flertal enes om nyt energiforl­ig, der bl.a. indebærer tre nye havvindmøl­leparker.

15. AUGUST

Enhedslist­ens frontfigur, Pernille Skipper, siger, at hun også vil være statsminis­ter. Hun truer modsat Å dog ikke med at pege på Løkke Rasmussen.

1. SEPTEMBER

Udlændinge­minister Inger Støjberg (V) foreslår, at det skal være obligatori­sk at trykke hånd ved en kommunal ceremoni for at blive dansk statsborge­r. Forslaget er upopulært blandt borgmestre, og Socialdemo­kratiet går imod.

2. OKTOBER

Statsminis­teren bebuder i sin åbningstal­e i Folketinge­t, at regeringen vil have 1 mio. elbiler i Danmark i 2030. En uge senere fremlægger regeringen sit luft- og klimaudspi­l, som kritiseres for manglende finansieri­ng af målsætning­erne.

30. NOVEMBER

Regeringen enes efter lange forhandlin­ger med DF om en finanslovs­aftale for 2019. Aftalen indebærer også en aftale om udlændinge­stramninge­r, der skal fokusere på hjemsendel­se af flygtninge, når der bliver fred i de pågældende­s hjemlande. Ifølge aftalen skal der også etableres et udrejsecen­ter på den øde ø Lindholm.

6. DECEMBER

Efter interne uenigheder i regeringen og med DF beslutter statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) selv at rejse til Marokko for at repræsente­re den danske tilslutnin­g til FN’S såkaldte migrantpag­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark